I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Mellan Andrarum och Hallamölla

För några helger sedan gjorde jag en utflykt till Verkeåns dalgång och vandrade en sträcka mellan Andrarum och Hallamölla. Det finns en led på varje sida ån, så man slipper gå precis samma stäcka två gånger. Det var klarblå himmel och hårt ljus, så egentligen inte idealiskt för foto. Mars, och april också för den delen, är riktigt bruna månader. En anledning till att vissa bilder blev i svartvitt.

#1

Säkerligen någon storm som har hjälpt till här.

#2

Unga bokar som lutar sig ut mot ån.

#3

Trädkramare.

#4

Erosion längs Verkeån.

#5

Ingen ordning på trädstammarna här inte!

Inlagt 2015-03-29 20:47 | Läst 2619 ggr. | Permalink
S/v passar bra till sådant här. Den sista bilden gillas bäst, den ser verkligen ut som ett plockepinn.
Svar från Bjarne 2015-04-01 21:03
Tack för kommentaren Ingemar! Håller med dig om sista bilden.
Hälsningar
Bjarne
Det är ett härligt stråk att vandra! Svårt med det hårda ljuset, och vi väntar ju på att det ska grönska, fint ändå! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-04-01 21:04
Tack så mycket för omdömet LO!
Ha det bra!
Bjarne
Åh jag älskar de här "bruna månaderna" med den lite dova och sparsamma färgskalan. Sol däremot är ju lite oturligt när man har fotografering i sinnet som sagt. Fina stammar har du hittat i alla fall :-) Ha det gott/ Eiisabeth
Svar från Bjarne 2015-04-01 21:05
Tack så mycket Elisabeth! Jag får kanske försöka lära mig att uppskatta det bruna! Kan du, så går det ju.
Ha det bra!
Bjarne
Hej Bjarne! Kul slump i tisdags att vi strålade samman på perrongen i Stockholm! Alltid kul att snacka foto m.m. med dig!
Misstänker att du har minskat kontrasten en del i första bilden, den ser lite tam ut på det viset, men det passar motivet bra. Intressant hur stammarna har lagt sig och bildat härliga linjerna mot en bakgrund som har förtjänster. Dessa linjer kommer fram extra bra tack vare den låga bildvinkeln.
I bild två är det lutning som gäller, ja inte är det kameran som lutar utan träden. Här återkommer jag till en kommentar jag haft tidigare (och som du ibland ger mig): kort skärpedjup tror jag hade lugnat upp bilden. Det är väldigt många lutande och för all del även en del raka stammar. Svartvit är säkert rätt val för detta motiv.
I tredje bilden skulle jag gärna vilja se mer av vart den främre stammen tar vägen, men det kanske kanske hade avslöjat en icke fördelaktig bakgrund?
Stackars träd som hänger där på rasbranten i bild fyra. Kommer knappast att klara ett skyfall med forsande vatten uppifrån backen eller i ån. Dess ödet är nog beseglat. Fint arbete med svartvitframkallningen.
I den avslutande bilden bildar de främre träden många geometriska figurer, inte minst trianglar i olika storlek och former. Visst skulle jag kunna skriva om det stora skärpedjupet, men här tycker jag att det passar bättre än i bild 2.
Så var det korande av favoritbild, det blir bild 1 följt av bild 5! Ha en bra fortsättning på påskhelgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-04-05 11:04
Hej Ulf! JA, det var en trevlig överraskning. Jag skall tänka på att hålla utkik på perrongen i fortsättningen!

Jag kan inte svära på hur jag bildbehandlade första bilden, men jag har förstås ingen hög kontrast och säkerligen har jag dragit upp skuggorna en del för att få teckning i skuggsidan. Tanken om kortare skärpedjup i andra bilden stödjer jag fullt ut, nu när jag ser resultatet i datorn. På plats kändes det som större skärpedjup var bra, men det blev för mycket som är skarpt.

Jo, det var nog något som inte passade in längre upp längs stammen i bild tre om jag minns rätt. I sista tror jag större skärpedjup är rätt val, och det är en mer vidvinklig bild på en testrunda med Olympusen också, som tack vare den mindre sensorn inte kan ge så kort skärpedjup på vidvinkel.

Klokt val av favoritbilder, fast jag placerar dem tvärtom.

Hoppas du får så bra fortsättning på påskhelgen som möjligt!
Bjarne