FOTOSKOLAN I GAMLEBY

En blogg av studerande vid fotoskolan i Gamleby. Läs gamla inlägg här: http://fotoskolanigamleby.blogg.se

Om en artist book.

God eftermiddag ungdomar!

Sedan ungefär två veckor tillbaka har vi i GF arbetat med Artist books. "Vad är det?" är det kanske någon som undrar. Vad är skillnaden på fotobok och artist book? För att ge en (någorlunda) korrekt förklaring så skulle åtminstone jag säga att din artist book är ett konstverk i sig. "Konst i bokform" brukar det också kallas. Det kan vara ett statement: "Kolla, jag behöver inte hundratusentals kronor för att göra min egen bok!" (För det är svinigt dyrt att producera fotoböcker) Artist books i första skedet är ett unikt verk, sedan kan en gå vidare till ett förlag och se om den skulle kunna produceras i större upplaga - om det är vad en vill såklart. 

Där jag är nu i arbetet är att försöka få ihop mitt första utkast, en "dummy" som det så fint kallas! Det tog ett tag för mig att komma igång, jag var helt slut efter allt jobb med mina arbetsprover till Valand och ville bara få göra något kul. Inte tänka så mycket på vad det handlar om - inte just nu åtminstone - jag behöver lång tid på mig för att förstå vad jag håller på med.
Dock tog det sig en annan form när jag väl började jobba. Jag har sedan en tid tillbaka hamnat i en väldigt konstig nedåt-spiral där allting kretsat kring min egen ångest, negationer som är riktade inåt och en massa frågor som handlar om "Var?", "När?", "Hur?" men framför allt: "Varför?"

Jag har alltid varit väldigt pysslig av mig. Tyckt om att arbeta med händerna. Oftast så får jag utlopp för mina behov genom att rita eller snarare "telefonklottra". Hittar jag ett kvitto i fickan när jag sitter och fikar eller tar en öl på krogen viker jag en svala och när det poppas en Prosecco bara m å s t e  jag göra en liten sköldpadda av metallbiten som sitter på korken. Men att kombinera detta pyssel med foto har tagit mig lång tid att inse. Så för att jag skulle kunna börja med att ta tag i mitt skapande var jag tvungen att krama ur den där ångest-svampen och överföra det till mitt kreativa skapande.

Jag tog fram min pyssellåda där jag har pennor, tejp, sax, nål och tråd och lät fingrarna göra resten. Jag började med att ta några självporträtt med lång slutartid, jag inspirerades bland annat av Denise Grünsteins bildserie Wunder (i kombination med andra bilder jag hittat på Pinterest):

Ja, ni fattar grejen. Efter printade jag ut ett gäng bilder och började sy i en av dom:
(Ni får tyvärr lite kassa mobilbilder pga jag är en lat person)Efter det började jag att klippa sönder mina bilder i remsor och fläta ihop två bilder. Här är resultatet:

 

Vidare syr jag fortfarande och klipper och försöker hitta på olika metoder för att gestalta min känsla:


Förra helgen besökte jag min gamla folkhögskola på Gotland för att berätta om min nya utbildning här på GF och i rummet jag bodde i var det så fantastiskt ljus och det rev lite i mig att jag inte hade tagit med mig min kamera. Så det blev till att bygga upp ett stativ av en möbel, en matlåda, en bok och lite puderaskar och ställa upp min telefon. Teckningen uppe till höger i bild är en illustration jag gjorde i min scrapbook för ett par månader sedan. Det är en mardröm som etsade sig fast på näthinnan och jag bearbetade den genom att få ner den på ett papper.  Och det är ungefär här jag är i processen. Jag försöker jobba vidare och låter mig kreativiteten komma till mig. Jag försöker göra sånt som är kul för att slippa tänka på den där ångest-svampen. Jag är nöjd med mitt arbete, so far, och har inte tänkt på någon speciell målgrupp ännu. Det här arbetet är så personligt att det just nu bara är för mig. Om ett par månader eller ett år kommer jag kunna prata om det på ett mer objektivt sätt än nu. När jag nästan inte pratar alls om vad jag känner eller mår.

Kreativ uppgift för dagen:
Ta valfri bild - förändra den på valfritt sätt. Häll kaffe över, klipp, klistra ihop igen, vik, riv, sy - vad som!

Tills nästa gång, hade fint!
Över och ut! /Nadja Junnarp Postat 2016-02-20 14:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Om ett arbetsprov.

Hej internetz och hej ungdomar! Long time no see som en brukar säga! Här sitter jag i GF:s klassrum vid min nya arbetsplats och försöker arbeta med min artis book samt andra projekt. Sedan sist har det hänt en del och bloggandet har tyvärr fallit bort under den tiden men tänker att jag ska kompensera min frånvaro med att berätta lite om hur livet sett ut den senaste tiden i ett gäng (läs: oklar mängd) olika inlägg för att du som läser inte ska tröttna.

. Vad har jag gjort då sedan mitten på oktober? Allt har handlat om arbetsprover till kandidatprogrammet i fotografi på konsthögskolan Valand som ligger belägen i Götelaborrrrg för den som ej vet det.  5-7 arbetsprover som alla ligger under ett och samma tema. Den röda tråden.
Fem arbeten lyckades jag få ihop. Mitt tema: ”Icke-verbal kommunikation.” Samtal mellan människor som inte tar vid, åtminstone inte öga mot öga. Inåtvänd kommunikation. Tyst kommunikation.

Mitt kärnprojekt i allt detta är arbetet jag har valt att kalla ”Revolution”. En bildserie som just nu består av 9 bilder. Allt detta ligger i en process och är långt ifrån klart. Så det jag kommer visa nu är det som jag kallar för mina testbilder för projektet. Hur temat kanske verkar lite oklart i den här bildserien men låt mig förklara:

I våras började jag lära en bok skriven av Linus Jonkman som heter ”Introvert. Den tysta revolutionen.” I den här boken berättar han - på ett väldigt roligt sätt - historier och upplevelser ur sitt eget liv kring hur det är att vara introvert eller hur en som person kan uppfattas. Här kunde jag relatera till så många saker som han skrev om och jag fick svar på en massa frågeställningar jag haft inom mig men som jag bara tagit för givet att ”det är bara sån’ jag är”. (helt sant i och för sig, men jag visste inte att det fanns ett begrepp där jag passade in.)

I boken kan man läsa om det psykologiska begreppet ”Solitude” - Självvald isolering eller självsamhet. Det handlar om att göra medvetna val, att ”gå in i sin bubbla” och samtidigt försöka bemästra sitt egna rum i nya sammanhang. I mitt arbete ”Revolution” har jag försökt gestalta självsamhet. Att på ett avigt sätt smälta in i olika sociala sammanhang. Jag vill komma åt den obekväma känslan som den norska fotografen Anja Niemi gestaltar i sin bildserie ”Do not disturb”.

Här är mina biler:Jag vet inte riktigt hur mycket jag ska berätta. Vill gärna skriva rätt opretentiöst för att det är sån' jag är och jag tror att mina tidigare inlägg har visat lite hur jag är. Tänker att bilderna ska få tala så mycket som möjligt för sig själva men är det någon tanke eller fråga som dyker upp så är det bara att hojta här nere i kommentarerna!

I mitt nästa inlägg tänkte jag berätta och visa saker ur min artist book som jag arbetar med just nu. Håll till godo. Hoppas ni får en trevlig helg, det ska jag ha.

Adjö ungdomar! 
/Nadja Junnarp Postat 2016-02-19 12:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Artist book

Hej Goingar!

Alice från GF här igen då för att ge er en uppdatering! 

Vi har sen jullovet sysslat med Artist Books. En form av fotobok, men egentligen kan du göra vad du vill av det. En artist book är alltså vad du gör det till. Det behöver egentligen inte ens finnas bilder i den. Det kan också vara en boll. Ja, du förstår säkert grejen! Jätte roligt!

Jag valde att ta inspiration från naturen i form av Macro fotografier (arkivbilder från nätet). Ur dessa bilder hittade jag inspiration, som färger och former. Jag tog sedan detta och skapade mode/modell bilder i studion! 

Idag presenterade vi våra klara prototyper för varandra. Vi på GF går nu på en veckas lov, så jag tänkte då införskaffa lite av den finare sortens fotopapper och verkligen göra den här boken till en "riktig" artist book. 

Några bilder får ni se här, och fler finns på min hemsida: www.alice-akerblom.squarespace.com 

  

Sidorna ser tex ut såhär:

Allt är inte klart, men tänk så spännande att se det slutgiltiga resultat stå på hyllorna i affären sen! (drömmar får man ju ha!!) 

Peace, Alice GF18Postat 2016-02-18 12:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

"Today we welcome Fotoskolan Gamleby" - IKEA

Igår hade vi från YH6 studiebesök hos IKEA i Älmhult.
Det var otroligt inspirerande och roligt att få se hur de på IKEA arbetar, speciellt på deras fotoavdelning.
Kändes som att man blev peppad på att söka dit under LIA perioden. Det hade varit otroligt lärorikt att ha LIA där då man hade lärt sig allt inom inredning, 3D, ljussättning, retusch, hur man bygger upp en liten yta som ska efterlikna ett kök, vardagsrum, badrum osv. 
Men för mig så känns det inte direkt något för mig, inte för tillfället i all fall. Som sagt så vill jag helst arbeta inom mode. Men vi får se! Man vet ju aldrig vart man hamnar i framtiden. 

Tänkte att detta inlägget skulle bli mindre text och mer bilder. Tyvärr så är bilderna tagna med min Iphone 6S ännu en gång... Men jag lovar att lägga upp fler bilder som jag har tagit! Har egentligen roligare saker att visa, men kan vara roligt att få se vad som händer på/i skolan och utanför skolan. Tänker mer på de som är intresserad att söka in till Gamlebys Fotoskolan i framtiden (förhoppningsvis tar de emot ansökningar nästa år!).


På vägen till Älmhult blev det en liten kisspaus ute i naturen + en gruppselfie!
Från vänster: Emmy, Jag, Ellinor, Agnes och Louise.Innan vi åkte till ICOM (IKEA Communications) så var vi på vanliga IKEA för lunch och lite små handling. Själv blev man 400kr fattigare och ägare till 3 nya plantor/växter! Så nöjd! Minus 400kr fattigare då...


Byggnaden på ICOM och gungor i loungen!En klassbild!
Idag så har jag assat Caisa som har fotat Emma och Paulina! 
Och nu ska jag avsluta detta inlägget då Caisa har fotat klart och ska hjälpa henne med att rigga ner allting.

Nästa inlägg kommer handla mer om mina egna fotografier, vad jag har gjort efter jullovet, vad jag håller på med och vad jag kommer att göra!

Ha det fint!
/Anton Wang, YH6
@antonwang
Anton Wang Photography Postat 2016-02-12 16:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Screentryck

Hej igen, det var ett tag sen sist! 

Jag tänkte uppdatera er lite om vad vi på GF sysslar med! (När vi inte håller på med våra antagningsprover vill säga). 

Förra veckan fick vi komma bort från fotografins värld en del, och börja jobba och skapa mer med händerna. Screentryck, (kolla in Andy Warhols popkonst) på Folkhögskolan. Eftersom vi inte hade det hos oss i fotohuset, fick vi oss alla en trevlig liten morgon promenad hela veckan, super skönt! 

För att börja med screentryck så fick vi välja ut bilder (egna eller från nätet), göra om dom så de bara var svart/vitt och grafiskt. Jag valde en egen bild och sedan en bild på NYC metro karta. Vi fick möjlighet att trycka på papper, glas och textil (egentligen allt som har en platt yta!) 

Första dagen var tuff, mycket att ta in, alla kunde inte börja då det mest var "såhär gör vi detta.." "såhär gör vi det där.." "efter det här måste ni vänta.." "Nu är det lunch!" osv!

Dag 2 däremot hade man ju fattat hur allt gick till, så då började leken. Jag tryckte min egen bild på papper och sedan någon dag efter tryckte jag kartan på en handduk!

Hela veckan var väldigt intensiv men super lärorik och rolig! Vi har jobbat närmare varandra som klass, och alla har fått till super fina arbeten!! Jag är så glad att få vara en del av detta!

      

  

Om ni vill veta mer om Screentryck, fråga! (eller googla) ;-)

Här har vi allas prov tryck på ett stort tyg! 

Peace, Alice (GF18)   Postat 2016-02-11 18:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 17 Nästa