Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Fiskgjuse "fotosafari" på hemmaplan :)

För snart 1 månad sedan så var jag iväg på en arrangerad "fotosafari" för Fiskgjusar där en guide slänger ut fisk från en båt till Fiskgjusar som är vana sedan flera år tillbaka dyker ner nära båten och plockar upp fisken.

Har alltid haft tanken att det skulle vara kul att prova på Fiskgjusar i sjöar i mina trakter men jag har alltid trott att det skulle krävas mycket jobb att vara ute ofta och mata gjusarna för att vänja dom.

Så när en fotokamrat sa att det fanns ett Fiskgjuse par i en mindre sjö där han har tillgång till båt så började vi tänka tanken att det borde vi prova.

Kamraten var ut några gånger och provade och en av Fiskgjusarna tog gladeligen fisken även om den då tog dom på lite längre avstånd.

Så tidigare i veckan åkte jag med dit även om det var mulet vilket gav dåligt fotoljus men det var mer ett prov för att själv få se om Fiskgjusarna vill komma ner så som min kamrat sagt att dom gjorde.

Turen blev lyckad då hanen tog 3 av 4 fiskar (en Trut snodde en fisk) och den sista fisken gjusen tog höll jag på att få en chock när gjusen gled rakt över båten på 10m höjd och plötsligt vek den ner i ett brant dyk mot fisken och plockade den mindre än 10m från båten vilket bådade gott för fler turer dit :)

Några bilder från första turen.

Förväntansfulla Fiskgjuse ungar i boet :)

Som ni ser inte så bra fotoljus den här dagen men det var ett bra test för att se att det fungerade :)

Så idag blev det tur nr:2 för att fota Fiskgjusarna, och vädret var mycket bättre med strålande sol nästan vindstilla och till en börja spegelblankt på sjön :)

Vi lyckades få Fiskgjuse hanen att dyka och ta 3 fiskar på morgonen, sen fick den för sig att flyga till andra delar av sjön för att jaga fisk på sitt vanliga sätt, och vi som hade mer lättfångad fisk åt dom, konstigt :)

3é och sista dyket kom Fiskgjusen ca 10m från båten vilket blev lite nära när den lyfte fisken från vattnet så såklart blev det svårt att hålla hela fågeln i bild så det blev några vingklippta bilder igen :)

In to the darkness :)

Några av fiskarna gick till en hungrig Gråtrut :)

Riktigt kul att det gick så lätt att få Fiskgjusar att gå ner och ta fisk så nära båten och det utan att behöva åka till en guidat tur som kostar massa pengar.

Nu säger jag att det inte är värt att åka på en guidad tur, tvärtom, det var en upplevelse utöver det vanliga då det var 6 Fiskgjusar som mest runt båten som inte tvekade att gå ner nära båten för att plocka upp en fisk, den situationen är svår att få till i en liten sjö tro jag :)

/Fredrik

Inlagt 2017-07-29 21:09 | Läst 3936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fantastiskt fint Fredrik! Du skämmer bort oss.. Det verkar som Fiskgjusar har ganska lätt för att acceptera oss människor.. tänker då på 'Räv-Uffe' som redan 2008 matade en gjuse med fisk från handen, eller från en liten pinne..
https://www.youtube.com/watch?v=c9SUP7Zihe0
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-07-30 17:40
Tack så mycket Jan :)
Ja dom verkar inte vara så kinkiga att komma nära människor, har ju sett dom flyga förbi på hyfsat nära avstånd när man står med flera andra i ett fågeltorn men att dom skulle dyka ner så nära som 10m när 3 människor sitter i en båt trodde jag skulle behövas många försök till så att dom vande sig men här gick det fort :)
Mitt hopp var att få ner dom på 20-30m avstånd från båten och det hade jag varit nöjd med så 10m är ju helt fantastiskt :)
Jodå jag har sett videoklippen på Räv-Uffe och hans Fiskgjuse, jag tror han började med en lång pinne som han sedan kortade ner med tiden och till slut kunde han hålla fisken i bara handen :)
Mvh
Fredrik
Då solen hjälpte till: Magnifika bilder! Vilken slutartid använde du?
Svar från Mr_North 2017-07-30 17:43
Tack så mycket Ragnar :)
Ja solljuset gör ju att jag kan köra kortare slutartider vilket ger skarpare bilder, alla bilderna från den dagen hade jag 1/3200 sek i slutartid :)
Mvh
Fredrik
light 2017-07-31 06:41
Tack för info!
Superfina bilder på en verkligt intressant art!
- hawk
Svar från Mr_North 2017-08-08 02:27
Tack så mycket Håkan :)
Mvh
Fredrik
Vilka bilder Fredrik ,det är ju sådana här som jag har strävat efter :)
Så grymt fina och så kul att det fungerade för er :)

Svarar resten på min blogg ;)
Svar från Mr_North 2020-04-19 19:32
Tack så mycket Joakim :)
Ja det är kul när man får det att fungera :)
Börjar bli dags för ett besök där igen snart, ska bara få igång han som har tillgång till båten i den sjön då han nästan slutat fota på senaste tiden, annars får jag åka dit med en flytring eller nått ;)
Joakim88 2020-04-19 21:06
haha flytring ja, vad gör man inte för sina gjusar/bilder :)