Intryck avtryck från gator och torg. Snälla ledning kan ni påvera Nikon att låsa AFpunkten till mitten på Nikon Z 7

Hej detta är en varning!.

 Om du är van att ha AF punkten i mitten på sökaren, och sen snabbt komponera om bilden. Glöm det, om du ska köpa en NikonZ7

 Det är nämligen så att joysticken och multiväljaren, som har samma funktion att flytta AF inte går att låsa! Märkligt också att två lika funktioner ligger bredvid varandra, och ingen av de båda går att låsa.

 Jag älskar kameran men har missat massor av bilder sen jag köpte den. Jag är van vid, och vill ha AF fast i mitten, snabbt komponera om, och kunna lita på det när jag kastar upp kameran, men min jacka har ofta kommit åt antingen joysticken eller multiväljaren, så att skärpan i stället ligger i exempelvis högra eller vänstra hörnet, och bilden är förlorad. Jag får ständigt gå och klicka på mitten av multiväljaren, för att återställa AF punkten till mitten, men har jag glömt det så är bilden ofta förlorad när det ska gå snabbt.

Om man som jag köper en kamera som kostar med objektiv 40 000:-, så borde man kunna låsa de två funktionerna, om man nu som jag föredrar att ha AF punkten fast i mitten,och själv komponera om bilden.

Jag har nämnt det till Nikon Support, men ingen tycks ta det på allvar.

Därför vädjar jag till ledningen på fotosidan att fråga om det kommer att åtgärdas i någon uppdatering Kanske har fotosidans ledning större inflytande och kan påverka Nikon?

 Jag kan nämna att jag inte är ensam om problemet. Kameradoktorn, där jag köpte kameran hade fått flera frågor om samma sak.

 Om det här vore en viktig ögonblicksbild och jag kastar upp kameran snabbt, skulle det  kunna se ut så här. Skärpan ligger borta på stolen och väggen till höger i bild.

Bengt.H.

Inlagt 2019-12-29 18:04 | Läst 2023 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vansinnigt irriterande, fokuspunkten vill jag också ha fast i mitten, inga problem att låsa den på Olympus.
Har du fått svar från Nikon support? Det borde ju fixas med en mjukvaruuppdatering. ha det fint. LO
Svar från bassa 2019-12-29 19:44
Hej LO. Jag har fått svar att just nu går det inte att låsa , men vi ska framföra din synpunkt.
Något svar för övrigt har jag inte fått. Jag tror de struntar i det.
/Bengt H.
Hej,
Svårt problem. Borde va lätt att programmera om för Nikon.
Har du druckit öl på krog nu igen?
Den hatten kommer i en blogg i morgon, skarp dock.
Skål
Bob
Svar från bassa 2019-12-29 19:47
Hej Bob. Det blev en öl i dag också, och hatten var med.
Missade några bra bilder i dag, på grund av Nikons fllörtande med folk som gillar massor av inställningar.
Vem vill ha två gasspedaler i sin bil strax bredvid varandra. Som du hör är jag sur på en kamera jag verkligen gillar.
/ Bengt
Hej! Bengt. Kan förstå att det kan finnas ett problem där om fokuspunkten hamnat fel.. Jag har noterat samma sak på min Z50 nån enstaka gång när jag fotar fåglar med långt tele, jag går ju oftast med kameran och objektiv hängande neråt vid ena eller andra höften, och ibland har det hänt att den enskilda fokuspunkten hamnat i nått hörn i sökaren/skärmen och då är det nånting med kläderna eller mina händer som har kommit åt 'multiväljaren' på baksidan av kameran när jag lyft upp kameran till ögat, och oftast så har fokuspunkten hamnat till höger, så det är väl högra sidan av multiväljaren som jag då har kommit åt, det finns ingen joystick på min kamera.. men jag har ju lärt mig att det räcker med ett tryck på 'OK' knappen så hamnar fokuspunkten mitt i igen.. och jag är rätt snabb att flytta tillbaks fokuspunkten.. fingrarna är ju ändå där i närheten.. men visst det blir ju en liten fördröjning.. och så kanske Havsörnen har hunnit flyga iväg.. :-/ Och jag håller med, att det borde kunna finnas en 'låsning' för detta! När jag går på stan med Z50 och har kortare brännvidder så låter jag kameran hänga på magen som med mina tidigare kameror, sedan använder jag oftast en trådlös fjärrutlösare också, och då använder jag även 'alla fokuspunkter' där kameran får fokusera på det den vill, men har också ansikts/ögon fokusering igång, och det verkar som den väljer att fokusera just på detta rätt så bra.. Och jag håller med dig att det säkert går att fixa nått sånt här med en programvaruuppdatering!
Hälsn!
Svar från bassa 2019-12-29 20:05
Hej Janne. Vi plåtar ju gatufoto lite annorlunda. Alla sätt är bra. Men som du vet använder jag till 99% sökaren, och vill exakt snabbt bestämma var och på vilket skärpan ska ligga. Det hinns inte om skärpan ligger totalt fel
. Som du nämner går jag också och trycker på mitten (OK), för att återställa AF till mittpunkten. Men jag glömmer det när jag plötsligt kastar upp kameran. och tycker inte att jag ska behöva gå och trycka på multiväljarensOK i tid och otid för att vara säker på att AF ligger i mitten. Jag får hoppas att dom löser det. Jävligt irriterande.
/ Bengt H.
ehrsa 2019-12-29 22:15
Visst är det så, jag kör också med ögat till sökaren när bilder tas, men oftare med trådlösa fjärrkontrollen! Har nyss löst ett 'problem' ang. att ha mina tidigare fasta och ljusstarka F-objektiv till FF-kamerorna ihop med FTZ-adaptern och Z50, utan att 'ekipaget' ska tippa framåt/neråt.. Z50 är ju så liten och lätt och med adaptern + något av de fasta och ljusstarka FF-objektiven så blir det ju lite som en hävarm.. inget håller emot, det räcker inte med att kameraremmen sitter upptill på kameran.. Men, det finns en 'selfie-funktion' där man kan fälla ner skärmen (180°), då riktas skärmen framåt och bilden vänds, för att förenkla en 'selfie'.. men selfiefunktionen och skärmen går att stänga av i nedfällt läge.. och skärmen blir ett 'mothåll' fullt ut för dessa objektiv med FTZ-adaptern.. Mitt 20 mm.. f/1,8 blir ett 30 mm. f/1,8 och mitt 50 mm. f/1,4 blir ett 75 mm. f/1,4.. så nu kan jag få det korta skärpedjupet även med denna kamera, och med mina 'gamla' objektiv. det här kan bli riktigt bra!
Hälsn!
Svar från bassa 2019-12-29 23:01
Fiffigt janne. Du har löst något av dina problem.
/Bengt h.
Det har hänt mig också med min Z6 i Köpenhamn i går. Det värsta var att jag såg den inte alls och missade exakt skärpa. När jag kollade i lugn och ro, så satt den i översta högre hörnet. Min tanke var då att jag måste läsa bruksanvisningen, när jag kommer hem. Men i den stod ingenting om detta.
Svar från bassa 2019-12-30 01:41
Hej Wolfgang. Jag letade också i Bruksanvisningen, och kontaktade nikon.Först fick jag beskedet att läsa bruksanvisningen. När jag sedan kontakta dem igen, fick jag beskedet, att det inte gick att låsa Af till mittpunkten.
Det går inte märkligt nog att låsa varken joysticken eller multiväljaren för att få AF låst i mitten.
Trist för dig om du också missade en bild. Tyvärr kommer vi säkert att missa igen. Synd på så för övrigt bra kameror.Så som kameran fungerar nu är det joysticken,eller multiväljaren och min jacka som bestämmer vad skärpan ska ligga,innan jag tagit upp kameran till ögat. Vi är inte ensamma om problemet.Jag har hört det från andra.
/ Bengt H
Riktigt tråkigt att den inte går att låsa, jag har min fast i mitten med lås och flyttar den aldrig och så har jag haft den med alla mina DSLR. Konstigt att de inte bara kunde flytta över allt som var bra från deras gamla kameror, det blir ju också så mycket enklare om allt är där det brukar vara. Oftast hinner jag ta upp till 50tal bilder innan jag börja titta på inställningar, när man slänger upp kameran så brukar motivet vara prio 1 och därefter se till AF sitter och när allt detta är på plats så börjar jag titta på tid ISO mm samt att se om man ska justera exponeringen
Svar från bassa 2019-12-30 10:25
Hej Peter. Ja man undrar varför. Allt för övrigt verkar genomtänkt. Att dom som har recenserat NikonZ7och Nikon Z6, inte har nämnt det, beror naturligtvis på att dom tagit för givet att det ska gå att låsa AF punkten till mitten.
Ha en fin nyårsafton.
/ Bengt H.