Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Sista dagen med Fujifilm X100

I måndags var jag tvungen att lämna tillbaka X100:an. Därför passade jag på att träffa min kompis Jonas Elmqvist och jämföra X100:an mot hans Leica M9.

Jag hann gatufotografera en halvtimme med X100:an innan vi lunchade och satte oss ner med kamerorna. Många använder förfokusering vid gatufoto, men X100 har en väldigt snabb autofokus så den som tittar i sökaren kan mycket väl använda autofokusen.

En smidig detalj är autofokusomkopplaren på sidan av kameran. Med tummen kan man snabbt skifta mellan manuell och automatisk fokusering. Det fina är då att skärpan återgår till tidigare inställning när man kopplar om till manuellt. Så man kan ha sitt standardavstånd inställt och sedan snabbt slå om till autofokus om en annan typ av motiv dyker upp.

Som jag skrivit tidigare är X100 i stort sett helt tyst. M9:an är verkligen diskret, mer diskret än min M6.a, men ändå ljudligare än X100:an.

Sökaren är lite annorlunda än på M9 i och med att man tittar genom en LCD-panel i den optiska sökaren. Man använda sökaren helt elektroniskt, men de flesta kommer nog att använda det optiska läget. Då visas bara ramar och inställningar. Men när en bild är tagen visas den i sökaren. Detta går tack och lov att stänga av, men bara vid enbildstagning. Vid serietagning radas miniversioner av alla tagna bilder upp i sökaren och man tappar kontakt med motivet. Dumt. Jag hoppas att Fujifilm fixar till det här.

Trots att Jonas är bortskämd med sin Leica M9 var han väldigt imponerad av X100:an. Visst känns den inte lika exklusiv, men det har det som krävs för gatufoto inklusive väldigt bra ISO-egenskaper. Här hänger inte M9 med.

Fujifilm X100 är inte bara gjord för gatufoto. Jag kan mycket väl tänka mig att ha den som enda kamera vid resor. Jag använder sällan teleobjektiv ändå och kameran har både inbyggd blixt och HD-filmning.


Praktiskt med inbyggd blixt.

Vi tog lite testbilder med X100 och M9 och jag ska ta och försöka se om det går att dra några slutsatser från bilderna. Det jag sett hittills från X100:anhar imponerat. Bildkvaliteten är i klass med andra bra APS-C-kameror och skärpan är vass.

Det vore ett under om Fujin lyckades slå Leica M9 i bildkvalitet, särskilt vid låga ISO där Leican kan dra nytta av sina kompromisslösa objektiv. Det intressanta att se är hur nära en kamera som kostar en bråkdel kan komma och hur smidig X100 är att jobba med.

Den närmaste konkurrenten till X100 är egentligen Leica X1. Jag har tidigare testat Leica X1 och Jonas har ägt en. Även om Leica X1 har ett väldigt bra objektiv och modern sensor så står den sig slätt mot X100 vid praktisk fotografering.

Leica X1 har en slö autofokus och saknar inbyggd optisk sökare. Det går att köpa till en dyr sökare utan någon form av sökarinformation. Kvalitetskänslan är också sämre. Leica X1 fungerar för stillsamma fotografer som vill ha skarpa bilder, men inte för gatufotografen som behöver en snabb kamera med bra hantering.

- - -

Jonas har haft sin M9:a i ett år. Den är med nästan varje dag.

Inlagt 2011-04-15 23:43 | Läst 22870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mm, snegla lite på just X100:an över axeln på en annan kund som testade kameran hos Mattssons i Lund nyligen. Jag hör fortfarande i bakhuvudet, om att det är en dyr digital kompaktkamera med retro-utseende. :-)
Svar från froderberg 2011-04-16 00:14
Man se på kameran på olika sätt. För den som bara vill ha en mindre kamera som komplement till sin stora systemkamera så är det absolut en kompakt för mycket pengar. På 90-talet gick de bästa kompakterna för runt 10.000 kronor...

Jag är övertygad om att väldigt många gatufotografer och analoga Leica M-fotografer som söker ett digitalt substitut finner kameran väl värd sina pengar.
Rei Trulsson 2011-04-16 19:22
Mm, jag förstår och håller med dig Magnus. Det kanske vore mer intressant med en enklare jämförelse mellan X100 och G12, som ligger i ungefär samma klass.
Åh nej! Din kompis har ju tagit bort plastfilmen i botten på Leican. Den som alla låter sitta kvar :)
Härliga bilder. Nu är jag också bortskämd och har en M9, men jag skulle hoppas på att Epson gör slag i saken och släpper en RD-2.
De hade ju den där RD-1:an som är en riktigt digital mätsökare. Den kom 2004 eller något.

Samtidigt verkar X100 vara så fin och bra att jag skulle kunna tänka mig en sådan också.
Alla kameror tar ju bra bilder i dagsljus. Du måste ju grotta ner dig i underjorden för att se vad en kamera går för. Svag belysning och stökiga lokaler sållar obönhörligen bort agnarna från vetet. Om X100 slår min M6 på fingrarna i en sån miljö, så skulle jag kunna tänka mig en.
Svar från froderberg 2011-04-16 09:49
Det har jag ju redan gjort. Kolla tidigare i bloggen. Finns bilder tagna på ISO 3200, 1/15s bl 2 och ändå fungerade autofokusen...
Micke Borg 2011-04-16 10:29
Gubbar som sitter stilla gills inte :)
Oroande läsning det här... ;)
/B
hej

riktigt roligt test, men jag hade gärna sett samma bild, sida vid sida.

Sen har du ett litet fakta fel, du kan få M9 helt tyst, eller i alla fall så kan du fördröja ljudet av spegeln. Ljudet kommer nämligen när spegeln går tillbaka, så om du ta bilden, men du håller avtryckaren nertryckt så går inte spegeln tillbaka. Jag har använt detta många många gånger då jag vill fota tyst och sedan när jag går iväg så släpper jag avtryckaren.

Det står i manualen ;)

cheers

(PS: jag kommer nog skaffa en X100 också, dock hade jag gärna sett en M bajonett på den... )
Svar från froderberg 2011-04-16 09:51
Det kommer i testet, detta är ett blogginlägg.

Någon spegel finns inte i M9, däremot ett diskret läge som dämpar ljudet och gör det lite diskretare än i en M6:a.
sandholm 2011-04-16 20:10
Oj, helt rätt, jag menade slutaren (svenska är inte mitt dagliga språk längre), ser fram emot att läsa testet. Jag gillar skarp min M9, jag var nöjd med min 8.2 men jag bytte upp för att få bort crop effekten. Fast jag fota 80% med M6 och MP:en ändå ;)
Själv har jag precis inskaffat en Deardorff 8x10 och även om jag har kört mycket 4x5 innan så inser man inte hur stort och hur mycket detaljer det finns i ett 8x10.

Ser fram emot testet,
sandholm 2011-04-16 20:10
Oj, helt rätt, jag menade slutaren (svenska är inte mitt dagliga språk längre), ser fram emot att läsa testet. Jag gillar skarp min M9, jag var nöjd med min 8.2 men jag bytte upp för att få bort crop effekten. Fast jag fota 80% med M6 och MP:en ändå ;)
Själv har jag precis inskaffat en Deardorff 8x10 och även om jag har kört mycket 4x5 innan så inser man inte hur stort och hur mycket detaljer det finns i ett 8x10.

Ser fram emot testet,
När man gatufotar går man ju omkring med kameran i handen, och när man ser något hystar man upp kameran och knäpper snabbt av en bild. Ibland handlar det om en rörelse som tar en sekund - max.

Hur funkar det med denna? Jag förmodar att den som alla digitalkameror går in i ett viloläge. Hur snabbt går den igång igen?
Svar från froderberg 2011-04-16 10:43
Man kan ställa in hur länge kameran ska vara vaken. Om den går i viloläge så är det lite väntan innan den går igång.
Joakim undrade hur lång uppstartstiden är.
x100 har i förinställd uppstartstid på ca 2,5 sek. men detta går att ändra i inställningarna så att kameran startar på 0,7 sek. Batteriet varar då lite kortare . Objektivet är fast i dubbel bemärkelse, det åker inte ut vid uppstart, vilket jag är väldigt tacksam för.

Det är helt klart en fantastisk kamera, både när det gäller bildkvalitet och funktioner. Dessutom innehåller inte inställningmenyerna en massa lull-lull (Om man nu bortser från att man kan ställa in valfritt exponeringsljud) utan bara nödvändiga och användbara funktioner.

Ljusttyrka 2,0, slutartid 4000/ sek, blixsynk 2000/sek, inbyggt ND filter, möjlighet till förinställd focus, lättåtkomliga knappar och vred och en fantastisk sökare uppväger med råge de få svagheterna som kameran har.

Förhoppningsvis får jag min x100 innan påsk!
Den klarar inte av att kombinera 2.0 och 1/4000. Vid bländare 2.0 blir det automatiskt 1/1000 om man sätter den på 1/2000 eller 1/4000.
kenneth denker 2011-04-16 17:02
Det är en svaghet, liksom att bländare 2.0 och 2,8 ger oskarp kantskärpa i macroläge.
Ingen filtergänga på optiken och dålig manuell focusering är andra svagheter.
Anseende skärpa...

Jag kan tyckas lite partisk men i mitt tycke så är Leica objektiv i kombination med den AA-filterlösa sensorn något i hästväg när det gäller skärpa. Tidigare hade jag en Hasselblad H2 med Phase One P30 bakstycke. Om jag skalade ner bilden från Hasselbladaren för att nå den lägre upplösningen som Leican hade så gick det inte att se någon skillnad.

Objektiv perfektion handlar mycket om vilken energi som tillverkaren lägger på det och vilket slutpris man kan tänkas ta ut. Jag håller med att Fuji kan göra fantastiska objektiv Hasselblad H objektiven är ett ypperligt bevis på detta. Men nu skall man komma ihåg att Hasselblad H objektiv kostar mellan 20000-40000 kr dvs samma som Leica M objektiven går på.

Jag betvivlar att Fuji har lagt samma nivå på X100 även det verkar som en mycket bra objektiv, det lilla som jag testade den. Troligt är att den presterar likvärdigt eller en aningen bättre än typ Canon EF 35mm f/2, dvs mycket bra men det sista hysteriska bettet uteblir nog.

Canon eller Nikon långa proffstelen typ 300mm f/2,8 brukar anses av många som det bästa man kan få skärpemässigt. Leica M och Hasselblad H objektiv är i samma liga fast för vanliga normala brännvidder.

Jag skulle inte tveka på X100 om jag inte hade min M9, dom är så nära varandra i fotostil.
Min misstanke är att skärpan på X100 är tillräckligt bra! :)
Om man skall ha kameran till gatufoto eller som semester eller familjebildskamera! :)
Se'n om man inte klarar sig med en bränvidd, då får man köpa en annan kamera! :)
Det är så härligt se detta härliga engagemang när det gäller olika redskap att arbeta med. Undrar om det är likadant när det gäller de som målar eller skriver.
Jag vet intet.....................

Är enbart intresserad av känslan i en bild samt att det finns många dokumentära bilder som visar exakt hur såg det ut. Bilder om samtiden för framtiden.

Många anser det är tråkiga bilder. Låt vara det men är det inte ofta så vi har det eller haft det kring oss utan att vakna upp och se omgivningen?

Hälsningar till er alla ser det är många av mina goa fotovänner som kommenterat.
Gun-Inger
Sten-S 2011-04-18 08:04
Hej Gun-Inger, trevligt men lite förvånansvärt att se dej kommentera den här "lite" tekniska tråden, jag märker förståss vad Du menar, jag tror nog att dom som målar och skriver pratar en del om sina favoritverktyg också, det finns många kvaliteter även där att välja på.
Förståss blir det väl inte så mycket diskusition där som det blir mellan oss fotografer som även ofta är tekniskt intresserade och vill ha reda på vad som gäller mellan de olika fabrikaten.
/Sten-Åke
Nu är den beställd. Oohhh, denna väntan... Lite som att som vuxen vänta på julafton. I år har tomten sagt att han ska komma runt den 5:e maj. Hoo Hoo, Silver!
Svar från froderberg 2011-04-24 17:20
Kul, det var ju inte så lång väntan
Joakim K E Johansson 2011-04-24 17:39
Jag funderar faktiskt också på att slå till. Var beställde du den ifrån?
Mac-PC 2011-04-25 00:40
Tar den från Dustin. De skulle få hem 19 st varav åtta var bokade, nio med min.
Joakim K E Johansson 2011-04-25 00:54
Okej, tack!:-)

Fast man funderar ju lite när man läser detta:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/fuji_x100_follow_up.shtml
Mac-PC 2011-04-25 01:05
Njae, det går alltid att hitta negativa saker om alla kameror. T.o.m. Leica M9. Har plöjt ganska många recensioner och hängt på olika bloggar den senaste tiden och sammanfattningsvis verkar X100 vara en mycket trevlig kamera. Här kommer ett par länkar till dedikerade sajter som är ganska bra.
http://www.x100photo.co.uk/
http://www.x100enthusiasts.com/
Joakim K E Johansson 2011-04-25 01:09
Intressant. Tack igen.

Ja, det som slog mig när jag läste snubbens problem var att han nog inte var så van vid digitala kompakter. Man får helt enkelt acceptera att de fungerar lite annorlunda och anpassa sig efter det.
Mac-PC 2011-04-25 01:14
Ja precis, så tänker jag också. Personligen så ska det bli kul att "skjuta" men en retrokamera. Jag längtar efter den manuella känslan i kombination med ny teknik. Det är ju mycket för känslan och looken som man köper en sådan kamera. Sen verkar den ju dessutom ha en ganska bra byggkvalitet också - och det gör ju inget ;-)
Jag trodde att jag var nära att impulsköpa x100 bara på utseendet men var förstås djupt överoptimistisk med tanke på tillgången. Sedan läste jag ett par halvnegativa tester där det bla anges att x100 tar evigheter för att starta upp, men det rimmar kanske inte med 2,5 sek eller 0,7. Sedan menades det att af helt enkelt inte funkar ok och att manuell fokus är hopplös att använda för man får veva i oändlighet- nån som har synpunkter på dessa egenheter? Även mjukvaruproblem som jag inte har kunskap om?
Joakim K E Johansson 2011-05-02 23:15
Tja, vad ska man säga egentligen. Jag läste nog samma tester som du och blev också lite skeptisk. Men så tänkte jag att vi numera ställer helt sjuka krav på nya kameror och inte sällan är det krav som egentligen inte påverkar vårt bildskapande i någon större utsträckning.

Man får helt enkelt göra en slags värdering och fundera över vad som är viktigt för en själv. X100 ska ju gå att starta upp på 0,7 sekunder om man ställer in den rätt. På något sätt räcker det för mig. Och den manuella fokusen kommer jag förmodligen att använda lika ofta som på mina andra digitalkameror. Det vill säga nästan aldrig.

Som sagt. fråga dig själv vad som är viktigt för just dig.

När det gäller eventuella mjukvaruproblem så vore tillverkaren galen om de inte rättade till dessa. Då sänker de ju sin i övrigt otroligt genomarbetade och banbrytande produkt. Och det tror jag inte de vill.
Mac-PC 2011-05-03 00:15
Jag hoppas få min beställda X100 på fredag. Vi får väl se om leveransbeskedet hålls. Ska bli spännande!