Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Sommarlängtan i snön

I helgen började jag längta efter sommaren. Efter att ha tittat på flera fotografdokumentärer blev lusten att fotografera intensiv. Tankarna gled in på sommaren.

Det är inte så att jag lägger kameran på hyllan bara för att det är vinter, men det blir alltid mer fotat på sommaren. Dagarna är längre och lediga.

Jag såg Martin Parr åka runt i bil och besöka olika orter. Jag fick lust att göra samma sak och började lura på att göra en roadtrip runt om i Sverige.  Eller om jag ska hålla mig till Skåne som jag börjar sakna.

En fin vinterdag kan man inte bara kolla på dokumentärer. Under promenaden med min son och Fujifilm X10 (som jag testar tillsammans med bl.a Canon G1 X) tog jag två bilder som jag är blev nöjd mig. En vintig och en sommarlängtig.

By the way så är Fujifilm X10 en himla trevlig kompakt. Den passar mig utmärkt. Mer om det i testet.

Inlagt 2012-02-13 21:19 | Läst 5905 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Andra bilden är toppen.
Härlig blå himmel och trädens skuggor mot det gula. Får lite midsommarkänslor...kanske på grund av färgerna =)
Svar från froderberg 2012-02-13 21:34
Den är lite Pesulsk i färgerna :) Själv gillar jag den första bäst.
För mig blir det tvärt om, ju längre nätter ju mer fotande. :)
-affe
Bild två är fantastisk..Som en grafisk berättelse om om vår korta sommar.. eller nåt:-) /Anna
Hej Magnus!
Det är så bland de flesta jag känner och fotograferar, på vintern blir det mindre fotande, man tittar hellre på bilder från sommaren som varit! =)
Andra bilden är fin i färg och känns somrig, även om avsaknaden av löv i björkarna skvallrar om något annat.
Trevlig tisdag /Lasse
Längtar också efter våren och sommar speciellt nu när det är så sällan klara nätter här i Örebro. Blir inte alltid som man har tänkt sig, hade tänkt mig satsa på astronomiprojekt under vintern. Men tur att det finns en del andra motiv att fota ändå under vinter så man behöver inte lägga kameran på hyllan. Kanske dags att fundera på att jobba som lärare? då får man väldigt mycket lediga dagar jämför med andra yrke :) Dessutom får man sportlov, påsklov och höstlov!
Svar från froderberg 2012-02-14 09:58
Astrofoto har jag aldrig plåtat. På sin höjd någon Opel Astra.

Lärare på medieprogrammet kanske är något med tillgång till skrivare, studio mm. Men ledigheten kan man lösa på annat sätt. Ta ett välbetalt jobb och var tjänstledig när det passar ;)
Jag rekommenderar Skåne för en roadtrip. Allt är nära, man äter gott, och det finns massor att dyka ned i. Och så kan du passa på att hälsa på några Fotosidan-medlemmar.
Svar från froderberg 2012-02-14 20:17
Jag ser mig fortfarande som skåning (uppväxt Lund), men jag hinner sällan se så mycket av Skåne när jag är nere. Min tanke var att utforska det landskap som ligger mig närmast om hjärtat.

Vi på FS har faktiskt diskuterat att göra en riktig Sverigeturné för att träffa medlemmar på deras hemmaplan.
Men jösses; sommar. Vi har ju för tusan inte haft nå'n vinter än. Mera snö och kyla, tack. Så skidor och skridskor kan användas hela mars minst.
Svar från froderberg 2012-02-14 23:45
Jag njuter av vintern men drömmer om sommarens fotoprojekt. :)
Jag känner verkligen igen mig. Hamnar också i en svacka under vintern, men nu börjar man piggna till igen :-)

Har också en spirande lust att ta mig an något mer projektliknande. Det går nästan inte en dag utan att jag grubblar på vad jag skulle kunna göra. Är sugen på något mer begränsat som jag kan beta av på en helg eventuellt och där jag jobbar annorlunda än med mitt gatufotograferade.

Skåne låter väl för övrigt inte dumt. Kanske dags för dig att återupptäcka dina hemtrakter och dina rötter.