Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett nytt nummer av Fotosidan Magasin tar form

I dag stund sitter Erik Leonsson och jag tysta och koncentrerade. Ju närmare ett färdigt nummer vi kommer, desto tystare blir redaktionen. Ner med huvudet och kör!

Slutspurt innebär också att vi tar tillfället i akt och jobbar. Igår skrev jag testet av Panasonic G3 på tåget från Skåne. När jag öppnar datorn på morgonen märker jag hur datorn synkar alla dokument som Erik jobbat med under sena kvällen.

I lördags var jag hemma hos min pappa utanför Lund hela dagen. Förutom att snacka kameror, fika och skriva en steg-för-steg-manual till pappas Nikon-skanner så hjälptes vi åt att ta bilder på de två aktuella testkamerorna till kommande nummer av Fotosidan Magsin: Fujifilm Finepix X100 och Panasonic G3.

Det kan ju tyckas lite nördigt men det är himla kul att ta produktbilder tillsammans. Jag kommenderade min pappa som fick flytta saker och reflexskärmar. Och så fick pappa nytta av sina nya leksaker: Några Lastolite-skärmar och en skärmhållare. Och sen lite kaffe på det.

Till varje test i Fotosidan Magasin har vi bestämt att det ska vara egentagna ingångsbilder så vi slipper använda samma bilder som andra fototidningar. Bilderna ska vara tagna med mycket luft omkring och gärna i någon form av miljö. Hittills har jag bara använt två olika miljöer: redaktionen och pappas köksbord.

Denna gång återvände jag till pappas köksbord för X100:an och gick ut i trädgården och fotograferade G3:an på en hög gatsten som min pappa ska lägga i trädgården.

Här är några tidigare bilder:

Bilderna ovan är i samma rum tagna på redaktionen, på väggen och i soffan.

Bilden till vänster på Nikon D5100 är tagen på min pappas köksbord och bilden till höger är taget i samma lokal som Fotosidan håller till i.

Inlagt 2011-06-27 11:41 | Läst 6318 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fotosidan Magasin var tidigare helt befriad från kameratester. Varför har ni infört kameratester i tidningen? I mitt tycke är det på tok för mycket fokus på prylar i de olika fototidningarna som finns på marknaden och det var skönt när det fanns en testfri motvikt.
//Chasid
Svar från froderberg 2011-06-27 12:13
Vårt fokus är fortfarande bilder och praktisk fotografering. Men det fanns en efterfrågan att vi skulle testa de viktigaste kamerorna så att de slapp köpa flera tidningar. Reaktionerna hittills är positiva och vi anstränger oss att göra bra och pedagogiska tester.
Jag gillar produktbilderna. Med varierande bakgrunder, vinklar och ljussättning. Bra att ni mestadelen skapar nya produktbilder istället för att återanvända allt för många bilder.

Himla kul att läsa om far och son aktiviteter. Det värmer härligt. Och något jag kan relatera till.
Ska bli kul att läsa din recension av X100. Spännande! :-)

Annars tycker jag att kameratester gör sig betydligt bättre på nätet. Där kan man fingraska testbilder och se filmer. Det finns också utrymme för långa och informationsrika texter som dessutom kan uppdateras efterhand.

I en tidning läser jag personligen mycket hellre intervjuer med intressanta fotografer, diskussioner om foto och bildskapande, tips och trix, tittar på bilder, och så vidare.

Något jag saknar är dessutom omvärldskoll. Vad gäller just nu i fotosfären. Och då menar jag internationellt.

Men det är jag det! :-)
Svar från froderberg 2011-06-27 14:33
Olika personer vill ha olika slags tester. VI försöker göra tester för dem som får spunk av dpreviews långa tester. VI gör tester för vanliga hobbyfotografer som vill ha koll om en kamera är ett vettigt val eller inte. Vi försöker förklara kamerans fördelar och nackdelar på ett pedagogiskt sätt. Det ligger mer i linje med tidningen i övrigt.
Din far verkar vara en hedersgubbe! :-)