Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Vi skulle ju bara ta en kopp ...


Visst är det skönt med semester. När dagarna är löst planerade och man kan göra vad man har lust med. Som att fota folk på stan.

Igår åkte jag in till stan för att äta lunch med  Joakim K E Johansson som är tillfälligt uppe från Karlskrona. Jag blev som vanligt kaffesugen efter maten, så vi gav oss ut på stan för att hitta ett bra kaffeställe. Det blev en lång promenad på sex timmar och några hundra exponeringar.

Jämfört med många större städer är Stockholms stadsmiljö välordnad och blek i färgerna. Ett bygge kan tillföra lite röra och därmed ge nya bildmöjligheter.

När man tittar på en fotografs bilder så kan man ibland se mönster. Det kan vara tillfälligheter, men det kan också visa på vad som intresserar just den fotografen. En del har många bilder på folk som bär saker på stan. Jag ser ofta olika färgsamband, och personer i reflexvästar hamnar ofta i mina bilder. Jag tror att det mer beror på ett intresse för färg och form än en svaghet för just reflexvästar.

Stockholm kan vara rätt öde på sommaren, med undantag för turistfällorna. Det var betydligt mer folk i stan igår än jag hade förväntat. Och stämningen var kontinental. Förklaringen är antagligen att vädret var varmt, men inte var helt pålitligt.

Vilken bild tycker du blev bäst?

Inlagt 2014-07-29 12:20 | Läst 5925 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var två som var bäst. Damerna i reflexvästar mellan de gula stolparna och den utslagne mannen med resväskan.
Svar från froderberg 2014-07-29 12:31
Tack. Alltid intressant att höra.
Dagens favoriter blir nr 3 och näst sista.
/Niklas
Ja, den förmodat "jetlaggade" turisten var ju sevärd! Snacka om att koppla av..
Mvh!
2.
En går mot dig en står still en är på väg ur bilden
så arkitektur som ger spänning precis som de orange linjerna vertikalt och horisontalt.
Ha det gott i Skåne
Gun-Inger
En sex timmar lång fotopromenad låter lagom ;) Fina bilder överlag. Gillar dina färgsambandsbilder, reflexvästarna och rören. Men bilden på den trötta turisten är också härlig.
Näst sista bilden är ju väldigt talande för värmen och semestertiden just nu så den blir favorit...sedan gillar jag bilden på fotografen med gulrandig tröja, där bilden bärs samman av gula linjer. Kul att det även var gulrandigt i skyltfönstret. Det röda klottret och de färggranna tunnorna förstärker bilden ytterligare tycker jag. Läcker bild...hmmm...kanske ännu läckrare än den sovande mannen.... :) Så...vi säger väl två favoriter!
/ Lena
Nr 2 är kul med alla linjer och att samma linjer går igen i t-shirt och byggnad på planschen i bakgrunden, men nr 11 vinner hos Andersson-juryn.Den är enklare och mer rakt på.
Den mot lastbilen lutande mannen med solbrillorna i näven gillar jag bäst.
Förstorade bilden o upptäcker två ryggar i rutan o även andra små människor
i de andra rutorna. Tror den skulle vara helskön i svartvitt.
Bilden på den mkt trötte...blir ingen favorit eftersom jag gärna kopplar ihop
denna typ av bilder med nåt medicinskt.
Färgmässigt blir kvinnan med barnet tvåa... gillar denna typ av tillfälliga väggar...
som får bilda bakgrund. Räknas bilden på Johansson som etta?
Den är bra! Hej härifrån! /ulla
Det blev en lång kafferast! Den näst sista bilden är favorit!
Härliga bilder Magnus, där näst sista bilden blir min favorit idag!! =)
Flera riktigt bra bilder, tycker jag. Gillar framförallt den första gatubilden med mannen som håller en tidning över huvudet. Tillsammans med den röriga och färgstarka miljön blir den spännande.
Oj, oj. Tack för alla kommentarer. Det är otroligt intressant att läsa om vilka bilder ni gillar mest. Och ingen har sagt att alla bilder kassa :)

Nu har Joakim också skrivit ett blogginlägg där han visar sina bilder från promenaden: http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-kaffe-gatufoto-och-att.htm