Annons

Fotosidan Magasin

Fotosidan Magasin > Artiklar-Nyheter > Väntade på ljuset en hel natt - fick en kanonbild

Väntade på ljuset en hel natt - fick en kanonbild

I det första numret av Fotosidan magasin fick ni på grund av platsbrist inte läsa hela intervjun med  omslagsfotografen Ove Lundqvist. Därför publicerar vi den nu i bloggen. Håll till godo!

 Hej Ove! Trodde du att din bild skulle kunna bli omslagsbild?
– Haha, nej, det trodde jag inte. Man blir ju rätt mätt på sina egna grejer.

Hur gick det till när du tog den här bilden?
– Vi var ute och fotade med FotoMitt, och just den här bilden tog jag klockan 02:51 på natten. Ljuset förändrades drastiskt under kvällen. Mellan 23:00 till 00:20 var ljuset som minst spännande, sedan vände det igen och det var när det fina ljuset kom som jag bestämde utsnitt och komposition. På platsen fanns fler motiv som var av intresse men just den här bryggan (som tyvärr inte längre finns) var den som var mest speciell. Bryggans udda utformning och stenarna som låg där var ett bra blickfång. Det var små saker i himlen som avgjorde att det blev just den bilden, molnens storlek, mängd, rörelse och färgvariation. 

Vad tycker du själv blev bra med bilden?
– Jag tycker mest om ljuset och stämningen i bilden. När jag stod där i sommarnatten kände jag en inre harmoni och bilden blev en direkt avspegling av min känsla på plats, vilket var viktigt för mig. Att bryggan är unik i sig gör ju inte saken sämre, vilket jag också är tacksam för.


Här ser vi tydligt hur ljuset skiftade under natten och morgonen. Ove väntade i flera timmar för att få till det där bilden som kändes i maggropen. 

Vad var svårast med att ta bilden?
– Just den här bilden är tagen med en slutartid på 20 sek, bländare 7,1 och ISO 100. Valet av slutartid var en avvägning mot vattnets rörelse. Jag ville inte ha för smetigt vatten och så fick jag tänka på vassen som stod en bit ut så att den inte blev för utsmetad. För få ihop det som jag ville så fick jag spotmäta mot olika områden i utsnittet och beräkna avvikelser i bländarsteg. För att få en slutartid som stämde överens med vad jag ville och få den exponering som jag eftersträvade fick jag använda gråfilter. Ett P 121 graderat gråfilter för himlen, och ett (upp och nervänt) P 120 graderat gråfilter för vattnet. En subtil skillnad men ändå rätt val för vad jag såg i mitt inre.

Hur känns det att se sin bild på ett omslag i tidningskiosken?
– Det är alltid kul och inspirerande att få sina bilder på ”ettan” vilket har hänt mig några gånger. Att jobba som fotograf i reklamvärlden är annars ett riktigt doldisjobb. Många ser ens bilder, men ingen vet vem som gjort dem. Skillnaden är att i magasin och dagspress brukar det tydligt framgå, vilket är en sporre och uppmuntrande.

Nattvakan gav resultat, och Ove kom hem med en rad vackra bilder. 


Har du några tips till den som vill ta en liknande landskapsbild?
– Det finns alltid flera sätt att komma till en bra bild men för mig är ljuset nummer ett. För att fånga det ljus du vill ha är tålamod en viktig egenskap. Du ska kunna gå upp okristligt tidigt för att följa ljusets födelse och transformationen till dagsljus. Du ska också ta dig tid att vaka från kvällen in på natten fram till morgonen. Ibland ändrar sig ljuset på någon minut beroende på hur molnen förflyttar sig och då gäller det att vara med! Jag gör dessutom alla inställningar i kameran för att få den mättnad och kontrast som jag vill ha och en färdig bild direkt. 



Publicerad 2009-04-06.

3 Kommentarer

vazze 2009-04-07 14:30  
Snygga bilder Ove!
Det var även bra tips du gav.
Hoppas att du får fler snygga bilder.
chris smee 2009-04-08 21:49  
Mycket intressant och givande artikel. Tack ska ni ha. Bilderna är inspirerande.

christer
mayro 2009-05-22 20:41  
Tack för berättelse om fototillf'älle osv..samt tips.

Mvh
Tobbe

Merläsning

ANNONS