Getinghonung
Getinghonung 505/Snäckor
För mig är allt sniglar, men efter att ha googlat, så är så vitt jag kan förstå sniglar med hus en snäcka. De verkar finnas i alla möjliga färger och former
Getinghonung 504/Kalmar Län 2 Kronobäcks klosterkyrkoruin
Jag fortsätter att bläddra i min bok om Kalmar Län. Nu har jag upptäckt att jag kan ladda ner den som pdf från nätet. Toppenbra. Jag är inte så mycket för teknik, men en del teknik kan jag ta till mig. Idag fastnade jag för sidorna om Kronobäcks klosterkyrkoruin. Har varit och fotat där några gånger.
Min bild av ruinen
Getinghonung 503/Bok om Kalmar län
Jag har fått en bok av en kompis. Den här boken kommer nog att bli en favorit ett tag framöver. Den handlar om Kalmar län.
I boken finns delar av länet som jag aldrig varit och delar där jag är ofta.
Hornsöområdet är där jag hittar mina svampar och plockar mina bär. Dessutom har jag fikat många gånger där.
Mitt favorit fikaställe.
Här fotar jag och plockar mina svampar.
Getinghonung 502/Svampar igen
Vaknade till regntunga skyar idag. Vilken tur att jag utnyttjade gårdagen för svamputflykt. Kanske är gårdagen den sista dagen i år för svampfotografering.
Hittade många taggsvampar och en del gula kantareller som jag plockade. Resten blev bara fotograferade.
Getighonung 501/Getingspindel
Fotade en getingspindel med sitt nät. Den var i full gång med att ta hand om sitt byte, en liten gräshoppa. Men tydligen störde jag den, för den avvek från sitt byte men inte så långt bort. Det verkade som den ville ha kontroll över sin mat, den var nog orolig att jag skulle ta för mig. Det är första gången jag sett en sån här spindel.
När jag googlade på Getingspindel hittade jag detta: Den är ursprungligen en medelhavsart som sakta men säkert spridit sig norrut. Det äldsta kända fyndet i Sverige av getingspindeln gjordes 1989. Getingspindeln har kallats för en invasiv art, men en invasiv art tränger undan andra arter. Det finns inga som helst tecken på att getingspindeln gör det eller att den påverkar artsammansättningen i ett område.