---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Barnfotografering | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur du flyttar och organiserar bilder i Lightroom

För några dagar sedan avslutade jag en ganska hektisk period med workshops i Lightroom, mobilfotografering, Instagram samt föreläsning i fineart printing. Fantastiskt kul så klart men just nu känns det grymt skönt med lite påskledighet…

En av de vanligaste frågorna som kom upp på mina Lightroom workshops rörde katalogen och hur den strukturen är kopplad till det som finns på hårddisken.

I dagens avsnitt hoppas jag kunna förklara och visa hur allt hänger samman och om du har problem – hur du löser dem.

Min generella rekommendation är att alltid hantera ditt bildbibliotek i Lightroom. På så sätt tappar Lightroom aldrig bort bilderna och behöver fundera på var de har tagit vägen…

Låter det bra? Ta en titt på videon och kommentera gärna!

Inlagt 2017-04-17 10:33 | Läst 4343 ggr. | Permalink(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Att fotografera är kul. Att redigera är kul. Men att organisera sina bilder i LR är rena skräcken. Bra att du försöker hjälpa folk. Jag för min del fortsätter att ha mina bilder i en enda stor oorganiserad röra i LR.
Svar från pgy   2017-04-17 19:17
Haha.

Bara det funkar så är det väl bra :-)
2017-04-17 20:25   Jesper
Hej,
Om du i Lightroom flyttar datummappar (vid import väljer jag namngivning av mappar i datumhierarki) från din lokala hårddisk till din externa, vad händer då med innehållet om det redan finns mappar på den externa med samma datum men med innehåll från tidigare import?
Slås filerna ihop (gamla och nya) eller ersätts innehållet med filerna från den interna hd:n? Vad händer om någon fil råkar ha samma namn?
Svar från pgy   2017-04-17 21:42
Hej,

Du kommer få ett felmeddelande som säger att mappen redan finns. Det du får göra är att flytta enbart bilderna. Dvs. dra inte över mappen utan istället bilderna.

En och samma mapp kan inte ha mer än en fil med samma namn. Filnamnet måste alltså vara unikt.
Tack för lektionen! verkar vara ganska invecklat om bilderna finns utspridda på flera hårddiskar. Som tur är har jag allting i LR via dropbox. /Marie
Svar från pgy   2017-04-17 21:42
Tack själv!

Det gäller att hålla tungan rätt i mun :-)
Marie_1   2017-04-18 08:56
Har en liten följdfråga......Hur fungerar det egentligen men själva sorteringen när bilderna finns på olika hårddiskar? Ska man vartefter samla alla bilder på "en och samma plats/mapp" innan man ska börja sålla och sortera eller kör man separat på varje?
2017-04-20 15:40   Lars Thaning
Tack för trevligt och instruktiv video. Har du ngt om blixt, ringblixt? Hittar inte så mycket om det.
Hälsningar Lars Thaning
Svar från pgy   2017-04-21 10:47
Hej Lars,

Tack! Härligt att det är till nytta. Jag har inget om blixt men har länge funderat kring det och får en hel del frågor om just det.

Ska ta mig i kragen och lösa det :-)

/P
2017-04-22 17:34   Lars H
Hej

Jag brukar få rycka in och hjälpa min pappa med hans Lightroom men en nöt jag inte lyckats knäcka är var han har gjort av sin "Senaste import" mapp?

Han är dålig på att kontrollera att bilderna hamnar i rätt mapp när han gör en import så bilderna kan hamna lite här och var på datorn (antagligen beroende på om han importerar från något minneskort eller från kameran). Kan det bero på detta?

Bilderna hittar jag och flyttar till sina "rätta" mappar, oftast 2016, 2017...

På min dator (om man tittar i LR ligger "Senaste import" parallellt med "Foton" och "Snabbinsamling".
Men LR:s mapp "Senaste import" har försvunnit på hans dator och går inte heller att söka efter?