Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Barnfotografering | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bästa sättet att redigera Lightroombilder på flera datorer

Att arbeta med samma Lightroom-katalog och bilder på flera datorer är det många som har önskemål om att kunna göra. Många har kanske en dator på jobbet och en hemma och vill inte behöva kopiera bilder mellan olika kataloger mm. eller hålla på att synka stora filer via exempelvis Dropbox.

I dagens avsnitt visar jag hur du superenkelt kan lösa problemet. Det är så enkelt att jag tror att vissa har missat det och kanske också missat det pga. att Adobe har namngett det lite halvlurigt.

Nog om detta - kolla in videon och som vanligt så ge gärna klippet en tumme upp om du gillar det och lägg gärna en kommentar om det är något du undrar eller vill tillägga!

Postat 2017-09-21 12:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur du jämnar ut kontraster i Lightroom och Photoshop

Dagens bild är tagen av Börje Norhager. Börje skickade bilden till mig och bad mig visa hur han skulle göra i Photoshop för att jämna ut skillnaderna mellan den mycket ljusa övre delen av bilden och den mycket mörka nedre halvan.

I dagens avsnitt visar jag hur du och Börje gör detta – både i Lightroom och i Photoshop. Något som jag inte visar i videon men som jag fick en kommentar om på Youtube är att det som går att göra i Lightroom också går att göra i Camera Raw. Dvs. använder du inte Lightroom utan enbart Photoshop så kan du "kopiera" det jag gör i Lightroom och istället göra det i Camera Raw.

Det finns en uppsjö med sätt att göra samma sak på. Hur gör du eller hur hade du gjort? Kommentera gärna.

Har du en bild du skulle vilja att jag tittade på och gjorde ett avsnitt kring så bara maila över den till peter@gyorffyfoto.se.

Postat 2017-09-19 09:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur du använder pennverktyget när du ska klona

Pennverktyget är lite mystiskt för de flesta som jobbar i Photoshop. Det är sällan använt och dessutom känns det inte helt självklart hur det ska användas.

I dagens avsnitt visar jag lite kort hur pennverktyget fungerar samt hur det kan användas för att underlätta när du jobbar med klonstämpeln eller lagaverktyget.

Pennverktyget är utomordentligt trevligt att ha att göra med. Det är ett vad jag skulle beskriva som ”vänligt verktyg”… Vad nu det betyder... Nåväl, det är lite lurigt till en början men med lite praktiskt användande blir det kanonlätt och helt naturligt. Pennverktyget kan användas till mycket och idag visar jag hur du kan använda det för att skapa en markering, en markering som sen kan användas för att underlätta användandet av lagningspenseln. Håll till godo och återkom med frågor, kommentarer ris och ros.

Postat 2017-09-10 09:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mer dramatiska berg med content aware scale

Hur ofta har det hänt att du är ute och fotograferar och alla dessa coola vyer av berg och dalar som ser så majestätiska ut i verkligheten bara ser platta och tråkiga ut när bilderna beskådas på datorn??

Det har garanterat hänt (eller?) och det är lite frustrerande…. I dagens avsnitt tittar jag på ett knep i Photoshop som du kan använda för att lite få tillbaka den där storslagna känslan.

Jag måste erkänna att jag inte är något större fan av de olika ”intelligenta” funktionerna i Photoshop. Content aware – eller innehållsmedveten som det kallas på svenska – är just en sådan. Sällan fungerar det så bra som i Adobes demos… Det finns dock undantag och i dagens avsnitt visar jag hur du kan använda Content aware scale för att förstora och skala upp bergen i en bild.

Postat 2017-09-06 10:41 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Photoshopredigering, kvällsbild från Rhodos

I förra avsnittet redigerade jag en bild från Rhodos och jag gjorde det i Lightroom. Lightroom är otroligt bra på det mesta men ibland kan Photoshop komma in och göra de där sista finjusteringarna.

Jag använder ofta Photoshop för att ex. plocka bort detaljer i bilder, för att detaljstyra kontrast mm, mm. Precisionen i Photoshop är så mycket bättre. Kontrollen man har över detaljerna är grym.

I dagens avsnitt tar jag bilden från Rhodos in i Photoshop och lägger de sista bitarna på plats. Jag fick begränsa mig en aning och jag tror jag hade kunnat jobba vidare med bilden ett bra tag till.

Är du prenumerant så ladda ner raw-bilden du har fått i mailet och testa på egen hand. Ladda sen därefter gärna upp bilden på Györffy foto forum på Facebook. Hade varit kul att se.

Postat 2017-08-26 16:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa