Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Barnfotografering | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur fotografera långa slutartider med ND-filter

Det är höst. Hösten är kanon. Jag gillar höstar. Himlen är lite mer dramatisk. Solen går ner lite tidigare vilket gör det lättare att fotografera i “rätt” ljus.

I den här filmen har jag varit ute och fotograferat med mitt ND filter. Jag köpte ett B+W från Scandinavian Photo.
Ett ND filter stjäler ljus. Var är det bra för kan man undra. Mycket ljus är väl att föredra. Ja, normalt sett är det så men med ett ND filter på objektivet så får du möjligheter att skapa en annan typ av bilder som du annars inte skulle få.
Ett ND filter ger nämligen längre slutartider. Kolla in filmen så får du veta mer.

I nästa avsnitt så ska jag redigera en av bilderna i Lightroom och i Photoshop. Missa inte det.

Postat 2012-11-17 16:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Test av Black Rapid RS Sport

Hej,

Hoppas allt är bra. Sommaren borde vara här nu men jag ser den inte… Märkligt dåligt väder. Tur vi ska ner till Portugal i juli så det blir lite sol och bad.

Nåväl, jag har ett bra tag funderat över att skaffa mig en Black Rapid kamerarem. Ett bra sätt att bära en tung kamera är nödvändigt för att själva fotograferingen ska kännas enkel och lätt.
Nu har jag i alla fall slagit till. Jag köpte en Black Rapid RS Sport. Jag kan varmt rekommendera den. Även de övriga modellerna ska vara bra och de fungerar på samma sätt.

Gillar ni detta så glöm inte att “Gilla” Györffy Fototips på Facebook. På min Facebook-sida lägger jag upp information mm exklusivt för Facebook. Tex. ligger det testbilder på höga ISO från D800.

Postat 2012-06-26 16:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Normalzoomar - jämförelse av bildkvalité

Hello folks,

Hoppas livet leker.

I förra avsnittet här på Györffy Fototips så pratade lite om normalzoomar. Jag pratade om både Nikons och Canons zoomar men i det här avsnittet har jag tittat närmare på följande och hur de står sig vad gäller bildkvalité:

I det här avsnittet tittar jag som sagt närmare på bildkvalitén och hur den skiljer mellan objektiven. För att sätta kvalitén i perspektiv inkludera jag även mitt Nikon 50 mm f/1,8. Det är inte helt rättvist att jämföra objektiv med fast brännvidd med zoomobjektiv. Ett fast objektiv av samma generation levererar nog alltid bättre bilder om man ser rent tekniskt på det.

Nog skriver. Här är filmen.

Postat 2012-06-25 10:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sigma 70-200 2,8 vs. Tamron 70-200 2,8

Hej,
Ett 70-200 mm 2,8 objektiv är en värdefull tillgång i kameraväskan. Det är perfekt för porträtt och sport. Kör du inte med en fullformatskamera så får du ett objektiv som går från ca 105 till 300 mm. En bra brännvid om du ska på safari eller kanske plåta ugglor i skogen :-) .

Problemet med ett 70-200 mm 2,8 från Canon eller Nikon är priset. De är otroligt dyra och väl utom räckhåll för de flesta amatörer. I videon nedan tittar jag lite närmare på Sigmas och Tamrons motsvarighet. Två bra objektiv som går lös på ca 6000 kr.

Postat 2012-03-14 09:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rätt exponering med Expodisc

Hej alla,

Är du precis som jag lite noggrann med exponering och vitbalans? Jag hoppas det :-) . Att exponera rätt är viktigt. Att sätta rätt vitbalans är också viktigt. En felaktig vitbalans kan sänka en i övrigt lysande bild.
Visst, både exponering och vitbalans kan styras i efterbehandlingen men frågan är om vi vill göra det där? Det tar en rackarns lång tid att gå igenom hundratals bilder från en semester eller ett jobb så varför inte försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt redan när bilden tas?

Expodisc

I ett försök att hjälpa mig själv lite på traven så skaffade jag mig en Expodisc. Det är ett filter som när det hålls framför objektivet hjälper dig att sätta vitbalans och exponering.
Något som inte är helt tydligt i videon nedan är att med Expodisc’en framför objektivet så kan kameran användas som en “vanlig” ljusmätare. Dvs. den kan då mäta det infallande ljuset istället för det reflekterande. Det gör att oavsett om det du fotograferar är tex. vitt eller svart så blir exponeringen den samma.
Hur mäter man då det infallande ljuset? Som du ser i videon så går jag fram till motivet och riktar kameran åt det håll jag ska fotografera ifrån. Vad jag då gör är att mäta hur mycket ljus som faktiskt träffar trädet (istället för att mäta det ljus som reflekteras av trädet) och det ger min exponering. Detta är självklart inte alltid praktiskt möjligt… men det behövs å andra sidan inte göras inför varje bild som jag gör i videon utan bara en gång vid varje ljusförhållande.

Vad tycker jag då om Expodisc’en? Jag är imponerad av hur jag kan använda den att sätta vitbalansen. Jag tycker bilderna blir bra mycket naturligare. Att sätta rätt exponering är inte alltid 100% men det beror mer på att jag inte alltid vill ha “rätt” exponering. Jag är dock övertygad om att med Expodisc’en så skapar jag bästa möjliga förutsättningar vad gäller exponeringen. I de flesta fall blir exponeringen det jag vill och i de få fall jag måste justera så gör jag det i Lightroom. Jag är överlag mycket nöjd. Köp!

Jag köpte min Expodisc på A&T Phototech.

Postat 2012-03-03 10:28 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa