FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Putsat och rent


Stilrent enligt handboken. Sagu 16.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 16/365.

Kunde inte låta bli att stanna och ta en bild av denna duktiga skogsägares gallring. Detta är stilrent enligt alla skogsskötselnormer och -direktiv. Efter detta får beståndet växa till sig några decennier; när tallarna ger sågtimmer kalavverkas skogen.

Det finns bara ett MEN. I dylika skogar har man inte alls tänkt på viltvård eller biologisk mångfald, här finns inget buskskikt, inget för hålbyggande skogsmesar, inga trädkronor som klarar av rovfågelbon etc. Här är det skogsekonomi som gäller, inte skogsekologi.

Ok, detta är ett litet område. Men när de flesta skogar tenderar att skötas så här går det dåligt för våra inhemska skogsfåglar (skogshönsfåglar, skogsmesar, skogsugglor ...). Inget under att de under det senaste halvseklet minskat i antal, många arter ha minskat med 70 %.

Inlagt 2017-01-16 14:20 | Läst 636 ggr. | Permalink
Precis så här ser skogen ut i det område jag tidigare vistats i. Kanske 1 kvadratmil stort. Den äldsta men rakstammiga skogen är den som kom upp efter en storm 1954. Kring 60 år alltså. Sedan är det fallande ålder ner till kalhygge. All fin skog med möjlighet för fåglar att överleva i har förvandlats till sådan här produktionsskog. Just det här har resulterat i att jag inte längre tar mig ut i skogen längre. När jag ska till någon skog så är det till några väldigt små reservat där mina bilder i bloggen är tagen.
Sten
Kan det vara så att tidningsdöden rentav är bra och att tidningar och tryckta media får det allt svårare. Det är väl åtminstone en av de stora avsättningsbranscherna för trä? / Björn T
Du ger mig här svar på något jag funderade på i dag när jag vandrade i en talllskog
Jag hörde inte en endaste fågel.
Jag tycker mycket om bilden
som är vacker i mina ögon.
Hälsn. Gun-Inger
Ja inte är det en skog som jag känner för att utforska, steril och urtråkig, trist är det verkligen, mvh, LO
Ja, detta är ett exempel på det "tunnelseende" på präglar våra industrisamhällen. Alla bara fokuserar på sin egen smala nisch och struntar i/inte begriper vilka konsekvenser olika åtgärder påverkar "helheten".

När det gäller skog så har nog alla yrkesmän fått en utbildning som också berör hållbar utveckling, dvs. där man skall ta hänsyn till ekonomiska, ekologiska och sociala aspekter. Tyvärr är det bara ekonomiska aspekter som gäller i dag, åtminstone när det gäller skogsbruk.

Det hjälper inte att papperstidningar försvinner, det kommer alltid att finnas efterfrågan på biomassa från skogen - i olika former. Eftersom alla ingrepp görs med maskiner, vill de ha putsade och rena skogar ...

Och så länge den stora allmänheten inte tycks förstå vad som håller på att hända är "protesterna" rätt lama, inget som skogsnäringen behöver bry sig om ... Eftersom tillväxten på vår skogsbiomassa är större än någonsin (= räknat i kubikmeteter) är ju allt ok, tror alla. Samtidigt som en massa skogsarter försvinner ...

- hawk
Sten Björklund 2017-01-17 11:33
Jag måste bara få visa skogsbrukets sida att göra reklam för sitt miljövänliga sätt att sköta skogen. Kan man föra mer falsk marknadsföring än detta. Holmens har precis huggit ner en tall med örnbo OCH dom visste om örnboet.
https://www.holmen.com/sv/hallbarhet/ravaror/naturhansyn/
Svar från Håkan Eklund 2017-01-17 13:45
Skulle kunderna ute i Europa känna till detta, skulle det påverka deras "business" ... (negativt)
- hawk