FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Blyförgiftade örnar


Nymåne. Aura å, Åbo. 31.3.2015. Foto: Håkan Eklund.

Läser på  nätet (svenska Yle = vår Public Service kanal på svenska i Finland) att av 90 obducerade havsörnar har 27 dött  av blyförgiftning! Det visar en undersökning gjord av Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/03/31/var-tredje-havsorn-dor-av-blyforgiftning

"Juhani Koivusaari, ansvarig för WWF i Kvarkenområdets havsörnsgrupp, är förstummad över uppgifterna.

- Att en tredjedel dör av blyförgiftning är en anmärkningsvärd summa. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så stor andel.

Experterna är rätt säkra på att jakten på sjöfåglar och annat vilt är orsaken till att havsörnarna får i sig bly när de äter kadaver.

- Bly finns också naturligt i naturen men det är inte så stor mängd att var tredje havsörn skulle dö av det. Att en havsörn ska dö av blyförgiftning kräver att den får i sig en stor mängd bly under en kort tid. Det kommer med största sannolikhet av krossat hagel, säger Marja Isomursu, forskare på Evira, till Yle Pohjanmaa.

Blyhagel i jakt på sjöfågel förbjöds på fastlandet 1996 men det är ännu tillåtet på Åland. En havsörn som dött av blyförgiftning har hittats så långt norrut som i Vasatrakten."

 

Inlagt 2015-03-31 21:43 | Läst 4790 ggr. | Permalink
Arghh! Jag vet inte vilket som upprör mig mest, den otidsenliga jakten eller den fullkomligt onödiga örndöden. Varför är inte blyhagel förbjudet på Åland?
Svar från Håkan Eklund 2015-04-01 15:29
Så sant! Idioti.

Det kunde nog sättas lite mera press på ålänningarna när det gäller jaktfrågor, t.ex. gällande vårjakt på ejder (trots att ejderjakten ändå börjar redan den 1.6, innan gudingarna drar iväg).

En region som är beroende av goodwill för besöksindustrin kunde nog värna lite mera om sin image.
- hawk