FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Braai-säsongen öppnad


Braai-start. Hirvensalo, Åbo. 18 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

Av någon anledning har jag ingen större dragningskraft till kök och matlagning inomhus. Speciellt inte i moderna kök. Däremot är saken en helt annan när det gäller mattillredning utomhus. Ju enklare och primitivare omständigheterna är, desto bättre! Det är väl stenåldersgenerna som gör sig påminda ...?

Och någon elgrill, gasgrill eller annat bekvämt och modernt vill jag inte ha. Då kan man ju lika bra hålla till inne i köket. Nej, helst skall det vara öppen eld och att vänta på glödbädden, då börjar det stämma för mig. Det att sitta och vänta på glöden är en fin meditationsstund, helst med något att smutta på och med kikaren i närheten. Idag var det sånglärkorna i skyn som underhöll och blåmesparet som inspekterade holken i körsbärsträdet intill.

Nu blir man ju arresterad om man kör med ved och öppen eld  i en radhusmiljö, tyvärr.
Länge hade jag en "Kalaharigrill" ute på altanen, dvs. en stenhög placerad i ring med grillkolen i mitten. Men det var ju för primitivt för en av grannfruarna som en sommar ringde polisen när jag grillade ... (Hon trodde att jag grillade på öppen eld).

Sen köpte jag en "plåtmojäng" som fyller samma syfte, men står på ett "ben", och då var det ok. Trots att jag kör med samma koncept: lite ved under, kol ovanpå, sen med ett stort grillhalster (från RSA, där BBQ kallas för Braai) med läckerheterna ovanpå glödbädden. Som lammkotletterna ovan. Enkelt och bra.

Lika praktiskt i bushen som hemma på bakgården.

http://en.wikipedia.org/wiki/Regional_variations_of_barbecue

The word braaivleis (English /ˈbrfls/; Afrikaans pronunciation: (ˈbrɑe.flæɪs)) is Afrikaans for "grilled meat."

The word braai (plural braais) is Afrikaans for "barbecue" or "grill" and is a social custom in South Africa, Botswana, Namibia, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe and Zambia. The term originated with the Afrikaans-speaking people, but has since been adopted by South Africans of many ethnic backgrounds. The word vleis is Afrikaans for "meat".

The word has been adopted by English-speaking South Africans and can be regarded as another word for barbecue, in that it serves as a verb when describing how food is cooked and a noun when describing the cooking equipment, such as a grill. The traditions around a braai can be considerably different from a barbecue, however, even if the method of food preparation is very similar.



Nr 108/365.

Inlagt 2014-04-18 18:24 | Läst 1220 ggr. | Permalink
Hahaha, jag håller med helt. Eld ska det vara. Ordentligt. I radhusträdgården får det bli grill, träkol och briketter. Och en järnkamin som vi eldar med ved. När det blir riktigt varmt i den, ryker det knappt alls. Luktar inte som grannarnas tändvätska. Och om det någon gång blir öppna lågor någonstans, som händer, så är motmedlet mot petiga radhusgrannar "Men ni röker ju och förpestar luften för oss". På mer fria ställen vedeldat och stor muurikka stekhäll, där kan man laga allt.
Svar från Håkan Eklund 2014-04-18 23:06
Bra talat, så skall det vara!
- hawk
Braai visste jag precis vad det var och jag minns med glädje de fina braai som jag hade nöjet att ta del av då jag jobbade några veckor i Sydafrika. Jag vägrar gas och annat trams och min sambo får bara acceptera att grilla kan man bara göra på glöd som tagit sin tid.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2014-04-18 23:07
Har exakt samma åsikt; härligt att också andra har samma "ideal"!
- hawk