FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Förblev en dröm


I Johanneskyrkan, Helsingfors. Fredag 19.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 353/365.

Det är ändå något speciellt med en gammal ärevördig kyrka som konsertsal, som denna på bilden ovan. Här är det den traditionella julkonserten i Johanneskyrkan, som sjungit in julen i mer än tre decennier, som gäller.

Det är Akademiska Damkören Lyran och Akademiska Sångföreningen (Akademen) som fyller hela kyrkorummet med ett välljudande ljudlandskap. Och mitt i samlingen med frackklädda unga herrar står sonen Robert och sjunger, som förstås värmer ens hjärta.

Tänk vad studerande ungdomar vill och kan; allt sådant som jag själv gått miste om. I de jordnära utbildningar jag kanaliserades in på fanns ingen koppling till högkultur.

Visst köpte jag i tonåren en fransk Selmer tenorsaxofon (http://www.selmer.fr/)och drömde om ett musikerliv (motkraft till högkultur ...), men också det förblev en dröm. Saxofonen byttes i ett skede till ett 300 mm teleobjektiv, som gett mig fina bilder från åren i södra Afrika. I sanningens namn har nog fotograferingen och jordnära yrken gett mig maximal utdelning i mitt liv, utan högkultur ...

Däremot njuter jag av att lyssna på god konsertmusik, som den i Johanneskyrkan. Som konsument. Att anonymt sitta i en mörk kyrkbänk och bara sluta ögonen och låta sången och musiken ta över, är en euforisk upplevelse. Som man bara önskade att inte skulle ta slut (kunde inte körmusik köra lite mera med "Mettallica-stuk", med än längre musikstycken ...?).

Att bara för en stund flyta bort i musikens sköna värld är en fin upplevelse.

Inlagt 2014-12-20 20:59 | Läst 1300 ggr. | Permalink