FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I kåtan


Litteraturstund a´la Sameland. Åbo 4.10.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 277/364.

Ett annorlunda ställe för bokprat, nämligen i en samekåta utanför ingången till Åbo bokmässa. Mycket praktiskt, intimt och bekvämt. Borta från sorlet inne i utställningshallarna.

Här är det Veli-Pekka Lehtola som berättar om sin bok "Saamelainen evakko", som handlar om hur samerna evakuerades till finska jordbruksbygder i Östersbotten hösten 1944 när Finland och Sovjetunionen hade slutit  fred och i det avtalet skulle våra gamla vapenbröder tyskarna förvisas ur Lappland. Samerna skulle alltså bort ur vägen för striderna. Tyskarna brände ju sen det mesta de kom åt under reträtten upp till Nordnorge, som de ockuperat. I Finland hade de hjälpt oss att slå ryssarna, som med våld ville införliva vårt land med Rådsunionen (som de gjorde med Krim helt nyligen ...).

Intressant att höra hur svårt det var för samerna att anpassa sig till en helt annan kultur i agrara bygder, de saknade sitt friska fjällvatten, de saknade sin traditionella mat (fjällfisk och renkött) osv. Påminner om det som nu gäller för många arabflyktingar som inte gillar finsk mat ...

Evakueringen varade dock ett knappt år,  men många områden var ännu minerade av tyskarna och hade inte hunnit blir röjda när de återvände till ett  förödat Lappland.

Inlagt 2015-10-04 21:22 | Läst 1700 ggr. | Permalink