Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

11.11.2011 kl.11


Under broarna i Åbo. 11.11.11.kl.11. Foto: Håkan Eklund.

Kom inte ens på att det var en massa "elvor" i dagens datum, blev påmind när jag öppnade FS. 

Kom inte heller ihåg att jag saknade en bild som borde tas idag; påmindes när jag passerade ån som rinner genom Åbo, och när jag såg speglingarna. 

Eftersom jag gett mina fotoelever i uppgift att ta en bild per dag under en vecka, så kom jag på att jag själv inte tagit bild nr 7. Jag vill ju också testa uppgiften, som jag själv gett. Detta till veckoslutskursen som börjar i kväll, med en grupp fotoinspirerade och duktiga vuxna.

Postat 2011-11-11 12:55 | Läst 1830 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om bildtävlingar


Åbo slott by night. 9 november 2011. Foto: Håkan Eklund/BFF.

Ser i en FS-diskussion, om Magnus Lundgrens förstaplats  i tävlingen European Wildlife Photographer of the Year, att man förundrar sig över att norrmän och finländare oftare än svenskar tar hem priser i stora internationella naturfototävlingar.

Jag antar att det har en koppling till hur naturfotoförenings organiserade respektive länder är. I Finland finns det en stor nationell naturfotoförening (Suomen Luonnonvalokuvaajat ry) med 3000 + medlemmar. De skickar automatiskt ut ett stort antal prisvinnande bilder från den egna nationella "Årets Naturbild" -tävling till olika internationella tävlingar. Förutom att aktiva enskilda naturfotografer gör det. Hur norrmännen gör vet jag inte. Men där är ju BioFoto Norge en stor förening.

I Sverige har det väl aldrig funnits en nationell naturfotoförening, vad jag vet. Däremot en massa olika "kommersiella" och mer eller mindre prestigefyllda naturfotosällskap som själva kallar/väljer in sina egna medlemmar. Elitistiskt kan man kanske tycka, men de vill väl värna om sin marknad - kan jag tänka.

Trots att jag länge varit medlem i den stora finska föreningen (är medlem nr 37), faktiskt invald av en styrelse där bl.a. Hannu Hautala satt (som de slutet med för länge sen), har jag insett att denna stora förening där finska är föreningsspråket inte ger oss finlandssvenskar den miljö vi vill ha. Därför har vi bildat BioFoto Finland som har svenska som föreningsspråk. Vår ambition är inte att bli stor, utan istället satsa på trivsel och gemenskap.

Men det betyder inte att många av oss som är svenskspråkiga lämnat den finska föreningen, tvärtom. Vi som är tvåspråkiga gillar ju att röra oss mellan olika språkkulturer, den finska och den skandinaviska. Det är mångkultur. Men i princip är den stora finska föreningen bara intressant när det gäller tävlingen Årets Naturbild samt tillgång till en ytterst fin medlemstidskrift. I övrigt "drunknar" man ju i medlemsmängden ... Allt har ju sina sidor.



Postat 2011-11-10 13:32 | Läst 1997 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

BFF- vernissage


Två BFF-medlemmar filmas under vernissagen. G 18 Helsingfors 7.11.2011. Foto: Håkan Eklund.

En intressant och lärorik dag i fotografins tecken. Denna gång med slutresultatet av njutsamma stunder med kameran i naturen.

På bilden ovan filmas och intervjuas två av BFF-utställarna just innan vernissaget öppnades, Hans G Hästbacka till vänster och Janne Gröning till höger, båda jobbar som heltids fotokonstnärer. De hade en lång dag, på morgonen satt de kl. 07. 45 i TV-studion fyra trappor ner i samma hus, i det populära morgonprogrammet Min Morgon - och de gjorde sig mycket bra i teve! Dessutom en strålande bra reklam för BioFoto Finland och vår fotoutställning. Och jag som sov dåligt hela natten för deras skull!! Jag var ju en delorsak till att de hamnade framför kameran, och oroade mig för dem (tydligen helt intuitivt ..., och helt i onödan). Troligen var det en spegling av min egen nervositet när jag tidigare under hösten satt i samma direktsändning.

Vernissaget blev en mysig tillställning, med ett lämpligt antal inbjudna. Många sådana som jag inte träffat på länge.

Närbilderna på väggen till höger ingår i min kollektion "Urban radhusflora"; bilder tagna (under sommaren och hösten)  alldeles utanför hemtrappan.

Postat 2011-11-07 20:55 | Läst 1735 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

BioFoto Finland x 4


Design: Hans G Hästbacka/BFF.
_______________________________________________________________________
Packar just nu ner bilder som skall med i bilen tidigt i morgon. Vi är fyra BFF-medlemmar som ställer ut i  centrala Helsingfors nu i november, i samma byggnad som FST 5-programmet Min Morgon (direkt)sänder ifrån.

Jag diskuterade med en av programledarna (Bettina S) i förra veckan, och hon ville gärna ha oss med i programmet. Eftersom jag var med i Min Morgon för någon månad sedan (ang. Maltaresan) föreslog jag att Janne Gröning och Hans G Hästbacka ställer upp; de får därmed den stora äran att åka iväg från Åbo kl.04 ...

Här nedan (press)info om utställningen. 

Naturfotouställning på Galleriet G 18

Fotoutställningen ”BioFoto Finland x 4”, som utgörs av ett 40-tal verk, finns till beskådande på G18 (Georgsgatan 18) i Helsingfors under tiden 8 – 25 november (vardagar kl 09-19).

BioFoto Finland (BFF) är en nybildad finlandssvensk naturfotoförening med medlemmar från Pyttis i öster via Åland i väster och upp till Karleby i norr; den enda i sitt slag i Svenskfinland. Föreningen och en del av dess aktiva medlemmar finns presenterade i senaste nummer av tidskriften Skärgård (nr 2/2011) som har temat Konst och kultur. Enligt BioFoto Finlands stadgar som godkändes i juni 2010 är föreningens språk svenska (Kimitoön är noterad som hemort) och syftet ”att främja, utveckla och synliggöra naturfotografering på svenska i Finland samt främja kontakten till motsvarande Biofotoföreningar i Norden”.
 
De fyra BFF-medlemmar som nu, i samarbete med kulturprojektet Produforum, ställer ut på G 18 är följande:

Hans G Hästbacka är frilanskonstnär och kursledare. Han ställer ut svartvita bilder med forsmiljöer från Österbotten tagna med sin egenhändigt byggda nålhålskamera (Camera obscura). Trots allt det digitala i dagens fotovärld, är detta koncept ursprunget till all fotografering!

Håkan Eklund är fotolärare och redaktör för tidskriften Skärgård. Han har med makroobjektivet fångat färger och former av växter runt radhuset hemma på ön Hirvensalo i Åbo. Med detta vill han visa att man inte behöver gå ”över ån efter vattnet” för att fotografera natur.

Janne Gröning är frilanskonstnär och skärgårdsfotograf. Han är mycket produktiv och aktiv med utställningar, illustrerade böcker, bilder sålda till inredningsmaterial och mycket annat. Gröning tillhör ”the old school” och fotograferar ännu analogt.

Roger Sjölund är ekonom och ställer ut klassiska naturbilder (landskap, flora och insektfauna) från Åboland och Estland. Sjölund har under flera år placerat sig mycket bra i stora fototävlingar både hemma och utomlands.

Trots att många aktiva finlandssvenska naturfotoentusiaster är medlemmar i den stora finska naturfotoföreningen Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, som är en helfinsk förening, anser BFF:s styrelse att det finns behov av en finlandssvensk förening där intresserade kan fungera på eget modersmål, skapa egna nätverk och helt fritt pendla mellan ”två kulturvärldar”, dvs den finska och den skandinaviska. Via den digitala revolutionen har ju intresset för fotografering växt lavinartat.
Svenska kulturfonden har gett ett litet startkapital för föreningen som bl.a. skall användas för utställningsverksamhet och en årligt utkommande årsbok.



Postat 2011-11-06 15:23 | Läst 2123 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Konst i vardag


Byggarbetsplats i Helsingfors. Oktober 2011. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid lika intressant att notera hur man ser olika på bilder i datorn, än i verklighet/genom kamerasökare. Det är först när bilden är på datorn som man ser vad som fattas ...
Som här.

Jag kunde inte låta bli att (härom sistens) fotografera några skyddande plank runt byggarbetsplatser i centrala Helsingfors som hade förvandlats till vardagskonst. Med olika budskap. "Multicoloured Dreams of Peace" stod det på detta plank, som i sig måste irritera det främlingsfientliga populistpartiet Sannfinnarna ...

Men det var inte det som jag skulle knyta ihop bloggen med, utan den enkla reflektionen att jag saknar en människa på bilden ovan. Någon som skulle promenera förbi planket, och ge den storleksrelation som jag nu saknar.

Istället stod jag och väntade på att folk skulle passera, dra undan,  att jag skulle få en renare bild. Alltså: man borde ju inte spara på "filmrutorna", att det fanns alternativ att välja ifrån  ...

Postat 2011-11-03 15:01 | Läst 1675 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa