Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I lä för snöslask och regn


Kökarskog. Kalen 21.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr /364.

Det är snabba meteorologiska ryck i senhöstskärgård. Vi hade just kommit ut till ett  vackert strandområde med istidssläta klippor, i ett bra morgonljus - när himlen mörknade i väster och vips hade vi höstens första  snöslaskskur över oss.

Inne i de fina naturskogsdungarna, i alkärren, i hederlig sumpskog - var kameran i lä för vinden och regnet. Bara så fint att se små skogsdungar i svackorna, som ingen har rört på långa tider.

Postat 2015-11-21 11:18 | Läst 949 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stillhetens ö


Skärgårdshus. Munkvärvan, Kökar. 20.11.2015. Foto: Håkan Eklund.

Ögruppen Kökar, och kommunen, ute i Skärgårdshavet har länge varit en av mina absoluta favoriter när det gäller att "gå ner i varv" i en vacker och biologiskt rik arkipelag. Helst med kamera och kikare  till hands. Hit brukar jag komma i slutet av maj för att kolla in höksångare, och nu under senhöst är det landskapsfotografering som gäller. I goda vänners lag.

https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6kar
Kökar
/ˈɕøːkar/ är en ögrupp och en kommunÅland. Kökar har 253 invånare och har en yta på 63,55 km². Kökar ligger i Ålands sydöstra skärgård. Kökars centralort är Karlby.

I kommunen finns byarna Hellsö, Karlby, Kyrkogårdsö, Munkvärvan, Vålö, Österbygge och Överboda. Här finns också terrängpartierna Kalen och Sommarön, berget Otterböte (med bronsåldersboplats), öarna Flattö, Idö (naturreservat sedan 2005), Karlbylandet, Hamnö, Källskär, Kökarsören (med fyr), Mörskär, Ubbenholm, sjön Oppsjön, färjhamnen Harparnäs samt sundet Hamnö sund. Kökarsfjärden skiljer Kökar från Föglö.

De tidigaste tecknen på mänsklig bosättning på Kökar är från säljägare från yngre bronsåldern från 1000 f Kr. På Kalen finns ett flertal skärvstenshögar som visar att sälfett kokats till tran. Stenarna hettades upp genom eldning för att värma tranet i naturliga fördjupningar i berget, och kunde då spricka av temperaturskillnaden varefter de kasserades och lades åt sidan i högar.

Vid Otterböte finns lämningar efter en säljägarboplats där man bland annat hittat husgrunder, djurben och keramikskärvor. Keramiken hittats som tyder på att säljägarna kom från lausitzkulturen i södra delen av Östersjön, i nuvarande Polen.

Under medeltiden gick en segelled från Danmark, kung Valdemars segelled, längs den svenska ostkusten upp till Arholma via Åland och Hangö i nuvarande Finland till Reval/Tallinn i nuvarande Estland. I en handskrift från 1200-talet, känd som det danska Itinerariet, omnämns Kökar som Thiyckækarl. Farledens exakta sträckning är inte känd, men den gick förmodligen från Lemböte via Kyrksundet i Föglö rakt över till Hamnö och vidare österut mot Aspö.

När större fartyg började tas i bruk under 1300-talet och 1400-talet och man kunde segla på större öppna vatten, utgjorde farvattnen väster om Kökar och den följande Kökarsfjärden en av de bästa inseglingsrännorna söderifrån. Hamnö låg således i en skärningspunkt mellan flera farleder och erbjöd såväl skyddade hamnplatser som färskvattenkällor.

Postat 2015-11-20 20:33 | Läst 832 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inför natten


I lä för vinden. Kökar 20.11.2015. Foto: Håkan Eklund.

Postat 2015-11-20 19:09 | Läst 806 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Glesbygd är livskvalitet


Vasstudie. Kökar 20.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 324/364.

Senhöst i skärgård är aldrig fel. Att det sen både blåser, är omväxlande molnigt, öser in regnskurar från havet,  etc - är bara till fördel. Just nu vackert månsken. En havsörn, en sparvuggla och en gråsiska - livade upp dagen.

Bara så skönt att komma ut till en riktig glesbygd, där folk lever i harmoni med naturen. Och med omgivande samhälle.

När man ser vad som pågår ute i "den stora urbana världen", när oskyldiga mördas på löpande band av mentalt förstörda sekterister, börjar ordet glesbygd kännas som en synonym för livskvalitet.

Postat 2015-11-20 17:36 | Läst 493 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Natur & Foto & Geidemark


Novemberskog. Sagu 19.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 323 /365.

Senaste nummer av norska (nr 5/2015) Natur & Foto dök upp med posten idag. En tidskrift som har blivit verkligt innehållsrik och proffsig, med omväxlande och bra material välpaketerat via en attraktiv layout med bra tryck på bra papper. Som sig bör.

De gamla norska biofotingarna (Baard Naess & co) som i tiden stod för Naturfotografen, satsar på ett intressant bild- och textmaterial från hela världen, trots att fokuseringen väl nog ligger på Norden. Och det är alltid kul att se vad norrmännen sysslar med, åtminstone från finländsk horisont. De har ju alla de landskap och den terräng som vi saknar ...

Det som jag gillar bäst är att de också har satsat på en svensk upplaga, där Anders Geidemark ensam står för översättningen - ett styvt och tidskrävande jobb! Något att lyfta på hatten  för. Trots att det inte är alltför svårt att förstå norska, så visst känns det mera bekvämt och lockande att få ta till sig tidskriften på det egna modersmålet.

Nu gäller det för alla naturfotointresserade i Sverige/Svenskfinland att ta denna tidskrift till sig, att den kan fortsätta att utkomma på svenska. Jag kan föreställa mig att de behöver en viss volym för att det skall löna sig med detta extra översättnings- och  "extra upplaga"jobb.

Dessutom håller gänget i trådarna för en högklassig fototävling, "Nordic Nature Photo Contest" med intressanta tävlingssegment/-kategorier: "Årets unga nordiska naturfotograf", "Årets nordiska friluftsbild", Årets nordiska fågelbild", "Årets nordiska däggdjursbild", Årets nordiska landskapsbild", "Årets nordiska närbild", "Årets kreativa naturbild", "Hotad natur" och till slut "Fotoresan".

Verkligt mångsidigt! Speciellt gillar jag att man också uppmärksammar kreativitet, hotad natur och friluftsbilder. Prisbelönta bilder publiceras sen i en fin bok (100 sidor +) med text på norska och engelska. Material som når ut.

Detta är ett koncept som rekommenderas; bildkvaliteten är på en synnerligen hög nivå! Det finns många mycket duktiga naturfotografer i Norge - med en natur som är verkligt spektakulär.

Tidskriften hittas på www.naturogfoto.no, tävlingen på www.nnpc.no

Dessutom är de tillsammans med bl.a. BioFoto arrangörer till en naturfotofestival som har blivit mycket populär bland naturfotografer. Nästa arrangeras 11-13.3. 2016 i Ski.

http://www.nnff.no/

NFF ble stiftet 3. september 2013 av foreningene BioFoto og Norske Naturfotografer. BioFoto er Nordens største Naturfotoforening. Norske Naturfotografer NNer en forening for helt eller delvis profesjonelle fotografer. Eierskapet er delt på de to foreningene med 50%.

Selskapet skal arrangere en årlig naturfotofestival av internasjonalt format i Ski. Felles mål er å synliggjøre bredden i naturfotosjangeren, samt nå ut til enda flere.

Postat 2015-11-19 13:13 | Läst 779 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 516 517 518 ... 954 Nästa