FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Intressant läsning


Om seglation under 1800-talet. Reprofoto: Håkan Eklund. 1.10.2014. Nr 274/365

Vi människor är så funtade att vi tycker om berättelser, och detta är en berättelse som fångar en med hull och hår. Det går bara inte att lägga boken "Emil och hans brigg" ifrån sig ...
Boken (som jag fått som rec.ex) ger på ett levande sätt en insyn i ett liv och en epok som är helt okänt för de flesta av oss idag. Redan det hur 19-åriga Alexandra skickades från hemmet i Kuopio till släktingar i Åbo för att hon ”vänslat” med en pojke, som ansågs opassande, och att hon hos Åbosläktingarna träffar sjökaptenen Emil – som på nolltid friar är helt otroligt. Året är 1879.

Plötsligt är tonårstjejen kaptensfru; ett lyckligt äktenskap som varade i tjugo år tills Emil föll över bord med sextanten i hand och drunknade i Medelhavet. Dödsannonsen som Alexandra hade i ÅU, illustrerad i boken, är både personlig och mycket gripande; ” --- djupt saknad och begråten af mig och fyra barn - - -”.

Innan dess får vi var med om en massa dråpliga äventyr. Redan i orkanenen långt ute på Atlanten 13.10.1879, med virkeslast från Arkangelsk till Gloucester, kunde de båda ha omkommit tillsammans med manskap, skepp och allt, när Hermo blev av med en stor del av riggen. Tack vare stagning med hampa och inte vajer (som de inte hade råd med) kunde stagen kapas med yxor och allt vräktes i sjön innan spirorna hann slå hål på skrovet.

Varje kapitel i boken är så levande framställt, och så intressant, att det bara inte går att ta läspaus.

Med boken önskar författaren ge dagens skärgårdsbor en inblick i sina förfäders liv; han har verkligen lyckats. Gustav Wikström har bemödat sig om att göra boken lättläst och medryckande och det har han verkligen lyckats med. Detta är läsglädje när den är som bäst, när det både känns lärorikt, stimulerande och spännande – samtidigt som det handlar om ett stycke intressant maritim historia. År 1880 var inte mindre än fem barkar, fem briggar, tre skonertskepp och tre skonertar registrerade enbart i skärgårdskommunen Korpo; ”Emil och hans brigg” var en av dem.

Boken som utkommit på Litorale är förlagets viktigaste bok i höst (http://www.litorale.fi/). Förutom att boken är synnerligen intressant och läsvärd är det också en visuellt vacker och tilltalande bok.

Inlagt 2014-10-02 10:04 | Läst 1683 ggr. | Permalink