FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maktens centrum


Maktens borg. Capitolium, Washington DC. 27.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 331/364.

Att vara turist i en storstad är minsann inget vilohem. Idag blev det närmare 22 000 steg, bl.a. vandrade vi omkring på Förenta staternas militära kyrkogård i Arlington County i Virginia, på  andra sidan Potomacfloden. Området är 253 ha stort; imponerande med alla sina 400 000 gravstenar i marmor där soldater och militärpersonal ligger begravda. Kollade också in J.F. Kennedys grav.

Vi sökte reda på Lauri Törnis grav, en legendarisk finsk soldat från andra världskriget som efter fortsättningskriget (1941-44) flyttade till USA, där han "fortsatte som krigare" i deras armé, och slutade sina dagar i Vietnam 18.10.1965.

Soligt, vackert och varmt väder under hela dagen. Egentligen shortsväder, i november ...
I skymningen via Capitol Hill, och USA:s maktborg.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kapitolium

"Kapitolium (United States Capitol) eller Capitoliumär  en av USA:s regeringsbyggnader. Den ligger på Capitol Hill i östra änden av The National Mall i Washington D.C., och är säte för USA:s kongress. Byggnaden är framför allt känd för sin stora vita dom placerad ovanför rotundan. Senatskammaren finns i byggnadens norra flygel, medan Representanthusets plenisal ligger i den södra

Ritad av William Thornton, påbörjad 1773. Kapitoliums ursprungliga dom färdigställdes 1824 efter Bostonarkitekten Charles Bulfinchs ritningar. Bulfinchdomen var av trä täckt med koppar och med ett ljusinsläpp. Under 1850-talet började kupolen anses vara för liten i förhållande till det i övrigt kraftigt utbyggda Kapitolium. Träkonstruktionen var också brandfarlig och krävde konstant underhåll.

Thomas U. Walter, en arkitekt från Philadelphia, ansvarade för utbyggnaden av Kapitolium. Det var också han som ritade förslaget en ny dom baserad på gjutjärn med kolonner, pilastrar, ett stort antal fönster och över alltsammans en staty. Teckningen var bara ett förslag till hur en ny kupol skulle kunna se ut men blev genast en succé; anslagsförfarandet gick osedvanligt snabbt – utan utskottsförhör kunde en beställning undertecknas i mars 1855.

Domens insida kröns av Constantino Brumidis fresk The Apotheosis of Washington, som placerats i rotundans öga. Målningen är uppspänd mellan den inre och yttre domen och den konkava duken mäter 65 meter i diameter.

Kapitolium har fått sitt namn från Roms kulle Capitolium. Under antiken sågs den med sitt Jupiter-tempel som ett religiöst centrum, och liknande helgedomar runt om i Romerska riket gavs också namnet Capitolium. Detta var grunden till att folkrepresentationens centralbyggnad i USA och andra delstater långt senare gavs samma namn (engelska: Capitol). Hela stadsdistriktet i Washington går under namnet Capitol Hill ('Kapitoliekullen'), vilket även är en folklig omskrivning för USA:s kongress.

På svenska stavas ofta parlamentsbyggnaden som Kapitolium. I faktaböcker är dock Capitolium en minst lika vanlig stavning."

Inlagt 2015-11-28 00:58 | Läst 1779 ggr. | Permalink
Låter härligt med shortsväder, tackar man inte nej till i novembermörkret!
22k steg, inte illa pinkat!

//Tommy