FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att välja faktabaserad kvalitetsjournalistik


Tidig morgon i Åbo hamn. - 8 C, vårdagjämning 20.3.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 79/365.

Efter att ha läst DN:s Lördagsmagasin som sonen hade med från Stockholm i morse, gjorde jag mitt val. Att prenumerera på tidningen New York Times, i sig också för att stöda den fria press som trumpens vän i Putinland gjorde sig av med.

Länge hade jag tänkt mig The Washington Post, men efter att ha läst Martin Jönssons reportage i DN-magasinet, blev jag bara så nyfiken på NYT och dess engagerade och trevliga chefredaktör Dean Baquet.

En av de intressanta saker som tas upp i reportaget är insikten om att en stor del av det amerikanska folket inte vet vad journalistik går ut på ...

Och ja, vilket nöje att läsa New York Times via datorn, att kunna välja och vraka i en uppsjö av intressant kvalitetsjournalism; tack för det trumpen ...

Se här hur en kolumn (America’s Epidemic of Infallibility) avslutas, skriven av Paul Krugman:

- - - But why did so many Americans vote for Mr. Trump, whose character flaws should have been obvious long before the election?

Catastrophic media failure and F.B.I. malfeasance played crucial roles. But my sense is that there’s also something going on in our society: Many Americans no longer seem to understand what a leader is supposed to sound like, mistaking bombast and belligerence for real toughness.

Why? Is it celebrity culture? Is it working-class despair, channeled into a desire for people who spout easy slogans?

The truth is that I don’t know. But we can at least hope that watching Mr. Trump in action will be a learning experience — not for him, because he never learns anything, but for the body politic. And maybe, just maybe, we’ll eventually put a responsible adult back in the White House.

Inlagt 2017-03-20 19:22 | Läst 2001 ggr. | Permalink
Ja, det där är ett problem som sprider sig.
Jag har någon eller några gånger fått bemöta påståenden om hur genomusla det s k mainstreammedia är, och att det är samma kålsupare som på Avpixlat, bara på "andra sidan". Då man redovisar processen från idé till färdigt reportage så tror jag att de flesta till sist förstår att det inte är samma sak som att sitta och leta fel hos folk med andra efternamn. Kanske borde vi vara bättre på att berätta och förklara.

Ett problem med de som kallar sig alternativhöger är att både de själva och publiken tror att det görs riktig journalistik i deras kanaler, när det mest handlar om att lansera en tes, och sedan få ett pratminus från en journalist eller annan "folkets fiende", för att bekräfta. Eller att det är någon sorts modig granskning att leta upp Michael Moore på stan och hotande säga att de har ögonen på honom.

Det är en väldigt polariserad syn på journalistiken just nu, men kanske (troligen) kommer den starkare ur den här perioden.

Själv tog jag en prenumeration på The Nation. Tyvärr har jag inte hunnit med den, utan ligger redan tre nummer efter...
Intressant! Jo det lär skrivas en hel del om Trumpen imorgon i tidningarna, nu är han i riktigt blåsväder, ska bli spännande att se hur han ska twittra sig ur det, efter denna händelserika dag, hils, LO
Trumps väljare gillar honom. "Han säger som det är och ljuger inte som dom andra." Dom som är välbeställda ser fram mot ännu lägre skatter och högre aktiekurser. Börsen började f ö stiga omedelbart det var klart att the Donald skulle få uppdraget. Klimatproblemet är ju bara påhitt och på sin Country Club har man bra miljö.

NYT är ju en motvikt liksom Washington Post. Men jag tycker det är svårt att hitta helt ovinklade källor. Richard Swartz på DN är en ovärderlig sådan.

Människor och Tro på SR P1 har ofta bättre koll på drivkrafterna än sekulära media. Då Bush jr och Blair angrep Irak var det för mig obegripligt, men det programmet redde ut hur Bush/Blair fann stöd i Bibeln för sitt krig,
MattiasL 2017-03-21 00:33
Jag tror man måste diskutera begreppet vinklad eller ovinklad, som i debatten ibland blivit synonymt med falskt eller sant. Man ser ju allting ur en vinkel så att säga, och en del av processen i att göra ett reportage är att bestämma vad vinkeln är. Utan vinkel, ingen begriplig eller meningsfull rapportering. Människor och Tro har sin vinkel, där de ser aktuella frågor ur ett livsåskådningsperspektiv.