FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Oskuldsfulla ögon


Med snälla ögon. Tandläkarmottagning i Åbo. 5.1.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 5/2015.

Vi hade just fått upp alla bilder i morse när en tandläkare kom och vill ha min rävbild flyttad till ändan av korridoren, till ett litet väntrum för kirugiska ingrepp. Hon sade att där sitter folk och är nervösa och oroliga och skulle må bra av att få titta in i rävungens nyfikna, snälla och oskuldsfulla ögon! Som skapar lugn och harmoni.

Intressant. Aldrig tidigare har väl någon av mina bilder fått en dylik användning.

Det syns inte på den här bilden, men faktum är att den unga rävens blick är otroligt lockande i sin oskuld, helt okunnig och oerfaren om faror som väntar i naturen.

Jag tog bilden en sommardag 2012 på pappas gamla åkervall i Kimo (Österbotten), sittande i gräset under ett regnställ med 500 mm på monopod. Jag lockade på räven genom att med läpparna härma möss. Räven kom närmare och närmare, undrade vad detta var, tills den fyllde bildrutan.

Strax efter att bilden togs fick den vittring på mig, då förvandlades blicken till rädsla - och rävungen stack iväg som en blixt.

Tandläkarmottagningen i fråga upplåter sina väggar för fotoutställningar; just nu är vi 5 medlemmar från BioFoto Finland som pryder deras väggar med våra bilder, för två månader framåt. Kul att bilder används.

Inlagt 2015-01-05 15:18 | Läst 1923 ggr. | Permalink
Fin berättelse! Och vilken uppskattning din bild fick! Det är klart att hon har rätt, sjuksköterskan alltså/ Björn T