FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ryssland 1

Santeri Lesonen berättar. Venehjärvi, Ryssland 13.8.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 225/365.

Är det någon som bor mitt i ödemarken, dessutom mitt inne i en nationalpark, så är det paret på bilden ovan (Santeri och Nina Lesonen; hon skymtar i dörröppningen i bakgrunden). Santeri berättade att det emellanåt (vintertid) tar fyra timmar att ploga upp vägen ner till landsvägen (ena vägen), och också där ute vid "stora vägen" är det rätt tomt på hus.

Han kämpade i tjugo år för att rädda de unika urskogarna runt om i hans område (mycket naturskönt med skogar, åsar, sjöar), som skulle kalhuggas av utländska företag (från Sverige och Finland ...). Han lyckades (tillsammans med några inflytelserika personer) rädda 74 000 hektar som idag utgör Kalevala nationalpark. Hans hemman befinner sig numera inne i parken; tyvärr kan man inte som utlänning utan tillstånd (som är krångligt att få) röra sig i denna nationalpark eftersom den ligger inom "förbjudet gränsområde".

Santeri är en bra berättare, han kan prata i timmar - om någon orkar lyssna. Om gårdsgruppens öden och äventyr, ofta en hårdhänt sådan i detta märkliga rike som genomgått så många svåra perioder.
När de fått börja från början flera gånger om, efter förvisningar och annat strul.

Under ofärdsåren innan sovjetstaten bildades försökte folket i dessa byar lösgöra sig från Ryssland, och bli en del av Finland, men det misslyckades förstås. Inget under att Stalin inte litade på folket i gränsområdena.

Intressanta detaljer om detta hittas i  en bok som handlar om områdets historia som jag hittade i Vuokkiniemi museum , boken omfattar 469 sidor och kostade 500 rubel (= 7 euro ).

Där finns allt, listor på förvisade, arkibuserade och en massa annat otrevligt/trevlig - men det är en lång historia ...


Inlagt 2017-08-17 08:43 | Läst 545 ggr. | Permalink
Handbilade golvplank, grovhuggen berättare, el indraget i urskogen. En eldsjäl.