FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Nattläsning i badrum - del I


Turister vid Tomb of the Unknowns, Arlington, USA. 27.11.2015. Foto: Robert Eklund.

Vaknade kl.03, pigg som en lärka. Förstås mörkt och tyst runt vårt hotell i centrala Washington DC. Men kroppen vet att det är mitt på dagen hemma i Norden.

Läste först  journalisten Kalle Kniiviläs bok "Krim tillhör oss", som var ett bra reportage om åsikterna om Putins annektering av Krimhalvön. Fastnar för ett stycke ur boken, där en rysk Putinkritisk politiker i Moskva säger: "Man har blandat ihop två olika saker. Det är ett förlegat recept. Vi vill att Ryssland respekteras, säger folk. Men av någon anledning blandar man hela tiden ihop respekt och rädsla. Om en rånare bryter in sig i din lägenhet, visst är du rädd för honom. Men respekterar du honom? Respekt är  är inte vad man uppnår genom att hota någon." 

Sen fortsätter hon att jämföra det som händer nu som ett arv från Sovjettiden, från den Sovjetiska propagandan.

Ok, boken lästes ut. Kunde ändå inte somna om. Nu sitter jag istället i badrummet med datorn (för att inte störa frun som tycks sova gott), klockan är 05.20 och jag smuttar på ett glas rödvin, det enda drickbara jag hittade i rummet (förutom kaffe) ... Klockan är ju 12.20 hemma.

Så kan det gå när energin flödar.

Bilden ovan är från den okända soldatens gravplats på Arlington kyrkogård, ett mäktigt bygge i marmor med en soldat som ständigt går vakt, 24 timmar i dygnet! Ett imponerande ställa högt uppe på kullen med utsikt över alla 100 000 tals krigargravar. Många har offrat sitt liv för frihet, många helt i onödan ...

Vår eminenta guide var sonen Robert, som efter timmar på kyrkogården ville ta oss till Pentagon, men då sade våra trötta fötter nej (det blev en pub istället, vid Capitol Hill ... och mexikansk mat).

Inlagt 2015-11-28 11:20 | Läst 1171 ggr. | Permalink
Jag kan inte annat än le åt det jag läser....badrummet mitt i natten med ett glas rödvin...Jag har sett Arlington och en del andra amerikanska kyrkogårdar...så många liv som gått till spillo...
Hälsningar Lena