Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En resa i tiden

Hemma nu. Rätt skönt egentligen. Men, Hurtigruten var en fantastisk resa. Å ena sidan en fantastisk utsikt, hela tiden.  När vi körde inomskärs hade vi havet och bergen på ömse sidor båten, i mer öppen sjö, när vi kom lite längre norrut fortfarande på styrbordssidan. 

Livet på båten uthärdligt, minst sagt. Fantastisk mat, och skönt att skämma bort sig med alla måltider inkluderade. Mycket fisk, förstås - de är bra på fisk i Norge. Och sen var det skönt att bara ta det lugnt, sitta och läsa om man ville, titta på utsikten om man ville det eller bara ta det lugnt i övrigt. Och jag sov bra till det mjuka rullandet av den stora båten, om man kan förställa sig en jättelik vagga.

Vi hade tur med vädret överlag. Och det är här tidsresan kommer in. I Bergen var det ungefär samma försommarväder som hemma, men allt efterhand när vi kom norrut förändrades klimatet. Vi reste liksom tillbaka säsongsvis, tillbaka till vintern; snön låg längre ner i bergen, luften blev kallare och krispigare med mer moln på himlen, till och med regnskurar, särskilt uppe i Tromsö. Och på Nordkapp, den nordligaste klippan i Europa, var det riktig vinter, om än utan snö. Det var ordentligt kallt, och det blåste närmast orkanstyrka i byarna - folk for omkull och hade svårt att resa sig i vinden. Tur att jag hade mig med mössa, ordentlig tröja under skaljackan och handskar. Och så flyg tillbaka från Kirkenäs till försommaren med ovanlig värme, igen. 

Som ni förstår var resan inte särdeles aktiv. Visst kunde man gå iland på en del lite längre stopp, och det gjorde vi, och visst fanns det speciella utflykter som korta vandringar, bussresor till särskilda mål och hade vi varit i en annan säsong hade man kunnat åka ribbåt, eller hundsläde. Så vi var lite låsta ur den synpunkten. Om man åker själv har man större möjlighet att se vad man vill, stanna hur länge man vill etc. Vi får se det som att exempelvis Lofoten ligger kvar, och då vet vi bättre hur man lägger upp en sån resa.

Bilder från Nordkapp, Europas nordligaste klippa, en typisk turistfälla. Men kul att ha sett.

Vägen till Nordkapp gick över kalfjället. Isen kvar på sjön, fortfarande snö på marken och uppe i bergen. Kallt och blåsigt. 

Och den mest typiska turistfällan av alla; ett sameviste, med en lada med hemslöjd. Men det är så livet är. Och jag fick en ytterligare en kniv till min samling. Väldigt välgjord för övrigt. 

Hurtigruten har varit en gammal dröm, utan att ha vetat vad det innebar. Lite samma skimmer som Transsibiriska Järnvägen, eller ostindiska Expressen. Nu är det gjort. och vi är glada för det. En fantastisk resa allt som allt. Kan rekommenderas. 

På återseende//Göran

Inlagt 2018-05-24 22:03 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Visst är Hurtigruten en trevlig resa, inte så mycket aktion som du säger men otroligt avkopplande och vacker. Fast lite extra aktivitet kan man få med utflykterna, senast vi åkte passade jag på att rida islandshäst på Lofoten. en spännande upplevelse före en som bara ridit på en långsam häst i Bhutan förut och fick nu en envis häst som ville gå fort och först.
Var inte ut till Nodkapsklippan utan valde fågelsafari istället så det var trevligt att få se.
Svar från gorred 2018-05-25 09:50
Tack Margareta. Jo absolut. För oss blev det precis lagom balans mellan utflykterna och avkopplingen på båten.
Hälsningar//GöranR
Margareta Cortés 2018-05-25 09:53
Instämmer!
Nu har du rekat!
Nu kan du ta Lofoten vid ett senare tillfälle! Hyra en lägenhet i Henningvaer tex, och promenera runt och låta tiden gå! :) Och åka och ta en fika i Svolvear och prata med en fotograf som har butik och ateljé där! Och köpa reker direkt från en liten fiskebåt och göra rekmackor när ni e tillbaka i Hemmingvaer!
/B
Var till Nordkap med mc -83 och vädret var ungefär lika som på bilderna. Kallt och snö här och där men huvudsaken att man varit där. En resa man inte vill ha ogjord.
Till och med turistfällan påminner, en liten gumma som gick omkring med hantverk och rabblade, tjöpa mysse,tjöpa mysse..
Men den nordligaste klippan ä väl den längre mot väster, fast dit tar man sig inte så lätt.
Mv/Gunte..