Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En liten fundering och illustration av vår extremsommar

Att det långvariga vackra vädret med temperaturer som vi inte är vana vid på våra breddgrader gått hårt åt vattenståndet och grundvattnet råder inga tvivel om.

Ett hastigt besök på Hornborgasjön på väg hem från vår lilla roadtrip stärker den uppfattningen. Sjön är ju illa åtgången sedan tidigare, och kommer ju aldrig att komma tillbaka till sin forna glans, men på vårarna brukar man i alla fall kunna se en hyfsat obruten vattenyta härifrån. Så, sjön har också farit illa av torkan. 

Men, regnet hängde i luften, och snart kom det och rensade upp i luften. 

Och det är tydligt att hösten är på väg. Plötsligt känns det kallt som förut räknades in som högsommarvärme. Och det har regnat, ganska mycket till och med; gräsmattorna har nästan fått tillbaka sin färg, och snart får man väl plocka fram gräsklipparen som stått stilla sedan i våras. 

Nå, omväxling förnöjer sa skräddaren när han kysste frugan, så det blir nog bra till slut. 

På återseende//Göran 

Inlagt 2018-08-13 23:18 | Läst 795 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Svårt att se att det är en sjö, ser mer ut som en våtmark. Den varma och torra sommaren märks även här! Inget vatten i bäckarna och låga vattennivåer i sjöarna. Annars verkar vi klarat oss bättre än på många andra håll vad gäller torkan. En hel del regn har kommit nu och temperaturen har fallit rejält. Skönt tycker jag, nu kommer svampen! MVH Yvonne
Svar från gorred 2018-08-14 15:18
Hornborgasjön är mest en våtmark, även annars. Från att ha varit en ganska betydande sjö medförde flera utdikningar och sjösänkningar - i hopp om mer betes- och odlingsmark (som aldrig fungerade) - att sjön höll på att torka ut. Man har försökt att restaurera sjön, men den blir aldrig som förut, och är väldigt känslig för exempelvis sådan torka som vi upplevt i sommar.
Den "normala" svenska sommaren har även kommit hit till Mellansverige nu, så ordningen är i någon mån återställd ;). Man kanske till och med får plocka fram gräsklipparen.
//GöranR
Har minnen av ett besök vid Hornborgarsjön för ett antal år sedan. Vi tittade på flygtrafiken! :) Såg även stora SLR-Leicor med jättetelen stå uppradade! Fågelskådare från Tyskland! :)
Vad jag funderar på är namnet, Hornborgasjön! Har det legat en borg här?
/B
Svar från gorred 2018-08-14 15:15
Hornborgasjön var från början en havsvik. Det har sedan åtminstone 2000 år legat flera bosättningar, eller byar runt sjön. Bland annat hade Olof Skötkonung en myntfabrik här, i Sätuna. Så säkert låg åtminstone någon slags borg någonstans här i trakterna. Ändelsen -borga kan ju också hänsyfta på "berg", som det också finns här, om än inte så imponerande. Andra ortsnamn är exempelvis Stenum, Bolum etc, där -um tros betyda "hem".
Fortfarande fågelskådare från hela Europa här, särskilt under trandansen vid påsktid. Man kan se fotografer med osannolika utrustningar runt stränderna, men nu mest Canikonprylar.
//GöranR
Får väl hoppas på att det blir en regnig höst, bara för att återställa vattennivån då.
Svar från gorred 2018-08-14 15:19
Jo, det gäller väl rent allmänt också, även om Hornborgasjön är särskilt känslig.
//GöranR
Problemet är ju att sjöar har sin naturliga livscykel, de försumpar sig, torkar ut och försvinner så småningom. Hornborgasjön har ju länge fått konstgjord andning och en sådan sommar som i år blir det ju extra svårt.
ztenlund 2018-08-14 12:04
Människogrävda kanaler/utdikningar för att försöka få mer åkermark kan nog inte betecknas höra till den "naturliga livscykeln". Senare har man försökt reversera en del av det när man kom på mer naturvurmande tankar...
syntax 2018-08-14 12:54
Så är det nog i detta fall - i det korta perspektivet. De flesta av dessa sjösänkningsföretag runt det förra sekelskiftet blev för övrigt misslyckade. En stor landskapsförstörelse till ringa nytta alltså. Likväl är det ju så att sjöar har sin naturliga cykel, och kommer så småningom att försvinna.
Svar från gorred 2018-08-14 15:00
Hornborgasjöns sjösänkningsprojekt förstörde sjön för evinnerlig framtid, oaktat försök att återställa. Men sedan spelar landhöjningen in i sjöns normala livscykel, också. För mindre än tusen år sedan gick det havsgående fartyg upp till sjön som var en känd och stor handelsplats.
Och sådana här somrar drabbar särskilt redan ömtåliga marker, som Hornborgasjön. Jag slogs av skillnaden i vattenstånd.
//GöranR