Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Kultur utanför allfartsvägarna

Den stora och fina kulturen är det lätt att nå. Om man vill och ids. Braskande annonsering överallt lämnar ingen ovetande om de stora händelserna. Och översköljd av reklam blir man lätt mätt, och lite blasé och ibland kan det vara svårt att uppbringa energi att komma iväg, det blir för bökigt.

Men, det finns massor av kultur utanför de breda stråken, vid sidan om de stora händelserna; musik, teater, dans – ja allt. Det gäller bara att hitta det, vilket inte alltid är så lätt, även om det känns lättare att komma iväg på det inte så pretentiösa.

Att sjunga i kör kan ändå hjälpa, åtminstone till dels. Som idag till exempel: Några av mina körkamrater som håller på med musikverksamhet utanför barbershopen, bjöd in till konserten Sensommarkänslor i Andreaskyrkan på Södermalm här i Stockholm. Sånt går man gärna på, fast man inte riktigt visste vad det skulle handla om, jag menar barbershopen känner vi ju till, och vi vet ju att de kan sjunga, men sen?

Vi blev tagna med storm! Vi visste ju alltså att de var duktiga musiker och sångare, men så här! Om professionellt är bra i sammanhanget så OK, det var professionellt. Men det var mer än så. Det kom från hjärtat, musiken gavs oss med känslor, vilket gjorde det ännu bättre. Vi bjöds på högklassig musik med stor spännvidd; från barbershop (oundvikligt trots allt) via musikal över till klassiskt i form av grupper – kvartetter, duetter, trio och solosång, a capella och med pianoackompanjemang. Vi fick oss till livs en klarinettrio av professionell kaliber, många visade sig vara ”a man of many talents” och kompade på piano efter att ha sjungit innan man greppade klarinetten etc – det blev en totalupplevelse. Och mycket "ståpäls". Och tårar...

Så där satt vi, i en kyrksal som passade bra för ändamålet, omsvepta av massor av känslor, kärlek och värme och bara njöt. Och sjöng med i allsången - trots allt var det ju inte någon publik vilken som helst…

Efteråt passade en bit mat mitt i vimlet på Götgatsbacken bra. Our day was made!

På återseende//Göran

Alla bilderna tagna med Olympus OM-D E-M 10 mk II, med gluggarna 17mm/1,8, 45mm/1,2 och 75mm/1,8, den sistnämnda ett underbart objektiv i sådana här sammanhang. 

Inlagt 2018-09-22 23:29 | Läst 701 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Att gå egna stigar och vägar, i vår monokultur, kan ge unika upplevelser!
Häftigt!
/B
Svar från gorred 2018-09-23 12:34
Jo det är nästan som om man vill damma av det gamla begreppet "Alternativ Kultur". Men det kan faktiskt ge de här unika upplevelserna bara man försöker leta lite grand utanför de breda stråken. Och det finns mycket, sannolikt mer än man tror.
//GöranR
Vad en upplevelse som du fik Göran och jag förstår dina känslor. En mycket fin text och några superbilder. Olympussen och linser fungerar på en mycket hög nivå - enligt min mening.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2018-09-23 21:02
Tack Erik - alltid lika uppskattat!
//GöranR
Erik Madsen 2018-09-23 21:05
PS: Jeg skal nok skrive til dig på mailen - lidt senere i aften.
Mvh. Erik.
Svar från gorred 2018-09-23 21:13
Välkommen.