Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ekvilibrism. Och mer om dokumentärfotografi etc.

Wikipedia: Ekvilibrism, eller ekvibrilistik; av latinets aequilibrium, ”jämvikt” är konsten att balansera.

En synonym till ekvilibrist är virtuos vilket leder till att begreppet i överförd bemärkelse även används för andra typer av skicklighet. Men främst används ordet om balanskonster som att "gå på lina" eller så kallad cykelakrobatik, utövad av "konstcyklister". Den som sysslar med ekvilibrism är ofta en cirkusartist.

Sen har jag lite snöat in på de här begreppen dokumentär fotografi, gatufotografi etc. Det är intressant när det plötsligt bildas ett regelsystem kring företeelser, vilket innebär att man dels avgränsar men också löper risken att förminska. Samtidigt kan det paradoxalt bli en utvidgning av begreppet, en vidare tolkning än vad som från början var meningen. Att gatufotografi inte, som uppenbarligen många tycks anse, bara är bilder som man tagit på gatan är jag starkt medveten om. Så mina gatubilder behöver nödvändigtvis inte vara "¨gatufotografi". 

Och så den svåra frågan om dokumentär kontra reportage kontra dokumenterande fotografi. Hittade detta på nätet, skrivet av en fotoklubbskamrat, Anette Urbach, som i mitt tycke fångat problematiken riktigt bra.

"Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex ? Enligt Wikipedia: Avser en slags Bildjournalistik där Fotografen försöker skapa en sanningsenlig och objektiv bild av ett särskilt motiv som oftast är en människa, bilderna återspeglar oftast ett av fotografen utvalt perspektiv av motivet. Enligt Sune Jonson , som är en av våra kända Dokumentärfotografer som skildrat Svenska landsorten och hur människor levde förr: Är en konstform som beskriver omvärlden utifrån en personlig vision, som grundar sig på djup kunskap och stark inlevelse, man kan tom hävda att kunskap måste vara basen för all Dokumentär fotografisk metodik! Enligt Per L-B Nilsson , Högskolan för Fotografi: En Fotograf som arbetar med att analysera en bestämd tidsperiod, en bestämd plats eller en bestämd aspekt på mänskligt liv! Dokumentärfoto i den klassiska traditionen handlar inte om bestämda personer med namn födelsedata mm , de är oftast anonyma . Oftast skildras socialt utsatta människor och används för att skildra, informera, skapa opinion och locka fram medkänsla. 

Skillnaden mellan reportage och dokumentär fotografi är att Reportage gör du under en kortare tid och är mer ett avfotograferande av en händelse eller situation. Dokumentär fotografi är mer djupgående, subjektiv, reflekterande och konstnärlig! Behöver inte vara en serie eller kollektion utan kan också vara enstaka bilder. Det viktigaste är att bilden berättar något för betraktaren, det kan vara om en plats , en människa en företeelse eller en känsla."

Så, bilderna som följer är exempel på ekvibrilistik/ekvibrilism, de är dokumenterande, men knappast gatufotografi och absolut inte dokumentärfotografi. 

Först gällde det att (som den här killen) hoppa rakt upp på en cirka 130 cm hög avsats, sen vända cykeln...

...placera sig parallellt med räcket...

...och sedan hoppa upp på räcket! Och balansera sig kvar där!

För att till slut nästan lite nonchalant rulla ner och hoppa ner på marken. Med cykeln! Balanskonstnär?

På återseende//GöranR

 

Inlagt 2015-10-05 23:52 | Läst 1608 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressanta funderingar Göran. :)
-affe
Svar från gorred 2015-10-06 00:53
Jo, alltid intressant att försöka komma inunder och bakom reglerna och se vad de står för, egentligen. Blir lätt annars att man gör om reglerna för att de ska passa egna syften.
Ha det//GöranR
Bra läsning att starta en ny fotodag med! :)
/B
Svar från gorred 2015-10-06 09:43
Tack Bengan, uppskattas. Och det var en bra dag i Madrid också. Det här var utanför Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, dvs muséet där bl a Guernica hänger. Så vi var där och tittade. Och det är intressant vad mycket tankar man får tid med när man är borta från vardagen i övrigt.
Hälsningar//GöranR