Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Kreativt tänkande eller renlärighet - två trötta tanter i Tyresö

Personligen har jag lite svårt för när det ställs upp regler som säger att: "Så här får du göra, det är bra", respektive "så här får du inte göra, det är inte bra". Ett alltför långt draget regelsystem hämmar i mitt tycke, särskilt när det handlar om bildmakeri, vare det gäller vilka kameror eller objektiv man får använda eller om det handlar om efterbehandling. För mig är fortfarande bilden viktigast, inte hur den kom till eller med vilka verktyg den gjordes. 

Samtidigt kan jag förstå att man kan ta till tricks för sätta fart på fotandet; exempelvis idag bara ett tema, eller bara ett (fast) objektiv (istället för zoom), under den här perioden en bild varje dag etc.; man sätter olika ramar för sitt fotograferande för att tvinga sig tänka i andra/nya banor.  Men, det är när reglerna drar för långt, när de till slut blir det enda man får göra som jag värjer mig. I mina ögon blir det också lätt så att följandet av uttalade regelverk dissar andra sätt att fotografera, så att andra fotograferingstyper nedvärderas och framställs som "fel". 

Det är intressant att ta del av andra sätt att fotografera, även om vi måste acceptera att vi alla har olika preferenser, att alla sätt inte passar alla - vi är alla olika.

För min egen del har jag svårt för det dogmatiska tänkandet när det gäller fotografi, det passar inte mitt sätt att tänka eller fota - det blir för inskränkt, för mig. 

Så, utan att grubbla alltför mycket på detta beslöt jag mig ändå för att ta en promenad längs kanten av Tyrestareservatet, Gammelån i Trollbäcken med bara mitt 35-100mm (motsvarande 70-200 relativt FF) objektiv på. Lite tvingade det mig att tänka i nya banor, även om resultatet den här gången inte blev så upphetsande eller nyskapande (och det var väl inte så jättemycket Wild and Crazy heller). De här två tanterna som satt sig att vila på stenen har jag sett och fotograferat tidigare, men de finns kvar, och är lika kul  som förut. 

Olympus OM D E-M1 med Lumix 25-100 mm/f2,8.

På återseende//Göran

Inlagt 2014-04-16 11:03 | Läst 2025 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, titta var trötta dom är, och suttit länge har dom gjort också! =)
Ha en fin dag!
Svar från gorred 2014-04-17 03:05
Eller hur? Hade nog gått förbi hundratals gånger innan jag en dag vände mig om och såg tanterna. Glad påsk!
Kul att läsa dina tankar Göran. Har själv funderat över hur någon kan tro att t ex en "brain storming" skulle bli bättre om den föregicks av en massa regler och begränsningar. I min värld går det alltid att göra en bild ett snäpp bättre om den beskärs en aning, rätas eller justeras när det gäller vitbalans eller kontrast.
Svar från gorred 2014-04-17 03:10
I min bok är bilden, slutresultatet, det viktigaste, inte hur man kom dit. Och sen reagerar jag när jag tycker mig se att budskapet blir att "mitt" sätt att göra bild är bättre än "ditt", som så lätt blir fallet. Annars får var och en bli salig på sin fason.
Sen finns det en del tricks för att variera sitt fotande, som man kan använda ibland för att det är kul och inspirerar. Men, det finns inte bara en väg.
Så skönt att se att tanten ler än. Jag var lite orolig för att alla TANTER var utrotade. Bra att de fått en fin sittplats i skogen. Ser ut att vara nära vänner som har mycket att prata om.
Svar från gorred 2014-04-17 13:15
Kul att du tittade in. Nej, ännu är inte tanterna utrotade - några av dem sitter ju och pratar här i skogen ;)