Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Med människor i bilden

Det verkar som vår lust att fotografera blir särskilt stor när vi ställs inför vackra vyer. Som åskådare blir man ofta andlös inför höga och dramatiska berg, solens spel med sanddyners kanter som bildar ett yin – yangliknande mönster, rinnande vatten som vi med kamerans hjälp kan göra sådär mjölkigt etc etc.

Inte sällan är det emellertid svårt att göra de här vackra vyerna rättvisa med våra kameror, oaktat vilka kameror vi använder, eller objektiv med för den delen.

Resultatet blir i bästa fall, eller kanske oftast, en vacker bild som ändå upplevs platt och utan någon särskild själ. I alla fall för den utomstående betraktaren. Jag som var där och tog bilden minns ju stunden, känslan, lukterna, temperaturen och allt detta som hör till situationen. Men det är väldigt svårt att fånga vackra vyer så att de blir riktigt sevärda som fotografiska bilder.

I mina ögon behöver de här vackra vyerna någon knorr, en krok att hänga upp blicken och känslan på. Ett djur nere i nåt hörn, människor – nåt slags staffage som ger djup och mening med bilden och gör att man verkligen kan uppskatta den vackra vyn.

För några år sedan var gjorde vi en resa i Namibia. Vi gjorde naturligtvis en utflykt till Namiböknen och beskådade de berömda sanddynerna. Jag fotograferade det vackra linjespelet, de dramatiska skuggorna och blev rätt nöjd. Den bilden som jag tittar mest på emellertid, är bilden av gruppen som strävade uppför den sanddynen som man fick bestiga. Man kan egentligen inte urskilja någon särskild person, men bara det att det är människor med i bilden ger för mig ett annat innehåll.

Som sagt. 

Och så här. 

Sen handlar det naturligtvis om personliga preferenser. Det här är för mig.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-08-21 23:56 | Läst 1200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Du har helt rätt.
När jag tog hand om alla mina gamla negativ och diabilder så var det bilder med människor på som jag skannade och sparade.
De flesta av alla naturbilder och liknande utan människor slängde jag de flesta av.
Det var säkert bilder jag en gång var ganska nöjd med.
Fast med dagens mått var de ganska mediokra.
De saknade det där speciella som en bra bild måste ha.
Hade det stått en kamel i förgrunden på din första bild så hade den nog haft det där lilla extra.
Svar från gorred 2018-08-23 08:20
Jo det räcker inte bara att det är en vacker bild, en vacker vy. Det måste till något särskilt, nåt speciellt - tycker jag ser mer och mer exempel på både när det fungerar och inte. Förstår ditt sätt att resonera i arkivrensningen.
//GöranR