Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Nya kameraprylar

Eller rättare sagt, en ny kamerapryl, även om jag väntar flera. 

När jag bestämt för att tjäna pengar på att avstå från den nya Olympus Pen F, kände jag mig nästan tvungen att spendera åtminstone del av vinsten. Jag gillar inte att gå omkring med kameran hängande på magen, särskilt inte vid promenadfotografi eller gatufotografi. Jag håller då ofta kameran i remmen upplindad runt höger handled, så att jag snabbt kan få upp kameran till ögat och knäppa. Ofta har jag funderat på att det måste finna en kortare rem, och när jag kollade runt på nätet hittade jag flera varianter på vristremmar på bland annat Ebay. Så jag köpte några stycken , billiga, prisvariation mellan några tior upp till en dryg hundralapp. 

Lite inspirerad är jag också av killen  Kai W i DigitalRev TV,  som är en av de mest visade hands onfilmer med presentation och värdering av kameror och objektiv på Youtube. Han springer omkring med nya kameror, tar bilder och pratar om dem, och när han gör det håller han alltid kamerorna i handen, utan rem, och det ser så enkelt ut. Vilket det också är, även om jag alltså gärna vill ha någon slags rem så jag inte tappar kameran av misstag. Vilket alltså ledde mig till att kolla sådan remmar på nätet. 

Idag kom den här. En läderrrem, trovärdigt material och hantverk. Så jag satte på den och provade med en promenad runt kvarteret.

Och så här kan det se ut när man har den på handen/armen. Väldigt bekvämt att bära, och den stabiliserar väldigt bra så man kan skjuta med enhandsfattning om man vill. (Nu var jag tvungen att använda vänster hand för att ta bilden)

Synpunkter? Andras erfarenheter?

Det finns av allt att döma miljoners varianter på remmar till kameror. Det här är för mig en bra lösning, åtminstone för nu. Och för den här kameran. Och de kommer några fler varianter. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-10-26 18:53 | Läst 1167 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser smidig ut.

Jag gillar inte remmar utan har kameran i handen eller nerstoppad i en enkel bärkasse av bomull.

Men har satt på rem för att använda vid byte av objektiv. Annars är det svårt att hålla i kamera, två linser och bakre linslock samtidigt. Funkar en sån här då man byter lins?
Svar från gorred 2016-10-26 20:10
Gick genast och kollade, och ja, fungerar perfekt. Man har full kontroll över objektivbytet samtidigt som man har säkerheten av att kameran sitter i remmen och inte ramlar. Bra iakttagelse som jag inte tänkt på.
//GöranR
Måns H 2016-10-26 20:54
Tack för info! Måns
Ser fin ut! Kan du rekommendera någon särskild leverantör på Ebay? Jag köpte några remmar för ett par år sedan av en lokal skomakare. Funkade perfekt! Mvh Terje
ztenlund 2016-10-26 21:08
Wrist eller vrist, så lika men ändå inte samma sak. ;)
Svar från gorred 2016-10-26 21:33
Jag googlade på vristremmar (wrist strap, egentligen handledsremmar alltså) och hamnade på Ebay, där det fanns några olika alternativ. Jag har köpt ett urval, eftersom de var hyfsat billiga, har fått den här och provat den med gott resultat. Men vet inte om några andra, ännu. Emellertid kollade jag att de jag köpte av hade många stjärnor i sin presentation, dvs hög trovärdighet.
//GöranR
Svar från gorred 2016-10-26 21:38
Dubbelt "v", alltså "w" = handled.Enkelt "v" = fotled. Förstås. Jag googlade på "wrist strap". Och märker att jag blandade ihop begreppen i bloggtexten och i svaret (ska vara handledsremmar). Frågan är ändå om jag ska tacka för påpekandet Martin - du är skarpsynt! - men jag tror att budskapet gick hem ändå (?) ;)
Hälsningar//GöranR
ztenlund 2016-10-26 21:38
Det är klart att budskapet gick fram ändå, särskilt som inlägget var illustrerat. :)
Svar från gorred 2016-10-26 21:39
Fast du har rätt. Man ska vara noga! //G
Det finns mycket lösningar för remmar. Men jag tycker att just "högra övre" är i vägen och många har kameran hängande i en ögla i stativgängan. Men jag vill inte ha något under som jag måsta skruva bort om jag behöver sätta den på stativet.

Tills vidare har jag flyttat hö remfäste till en öppning som sitter i underkant på greppet (Fujis med Arca-Swissprofil). Med ett större objektiv hänger kameran med objektivet nedåt medan den inte har något riktigt stabilt "flytläge" med ett kort/lätt objektiv, men den är ju inte tung.

Jag tänker prova med en ögla som bara sitter nedtill till höger som glider på en rem upp runt vänster axel, de som demar en sådan lösning ger i alla fall mig ett gott intryck.

Och just det, objektivbyte i skogen i regn är en konstart det med.
Svar från gorred 2016-10-26 20:56
Det här med remmar är en veritabel djungel, och det verkar finnas hur många lösningar och alternativ som helst. Har prövat sådana där glidande remmar, men som du säger sitter de i stativgängan, och alltså i vägen om man vill använda stativ. Dessutom känner jag mig inte bekväm med flytläget eller hur kameran hänger då, vilket kan vara personligt. Med vristremmen utgick jag från att jag alltså brukar linda den långa kameraremmen runt min högra handled när jag är ute på fotopromenad med fr a lilla kameran (Oly EM 10 mkII), vilket inte fungerar optimalt, även om det alltså gav en hint om hur man kunde göra. Och den vristremmen jag fick på posten fungerar väldigt bra. "Högra övre" är faktiskt inte i vägen, den hamnar mellan fingrarna och försvinner där.
Men, har en tanke om att detta fr a gäller mindre kameror. Inte säker på att det funkar så bra när det handlar om lite större och tyngre kameror. Men får testa med mina andra hus.
Och på den här kameran sitter mitt nästan ultimata objektiv, som jag sällan ändrar eller byter ;)
//GöranR
Snygg kamera och snygg rem med rött. Och fina bilder förstås!/ Björn T
Svar från gorred 2016-10-26 21:41
Tack Björn. Gillar den här kameran väldigt mycket, både för formfaktorn och designen, men också för bildkvaliteten. Och den har blivit ännu bättre nu med den nya remmen. Verkar alltså vara ett bra hantverk; läder, och snyggt med den röda detaljen.
//GöranR
Har provat alla varianter och just nu är det vanlig runt halsen då jag vill kunna ha händerna fria när det inte fotas. Din nya rem såg fin ut helt klart!
Svar från gorred 2016-10-26 22:03
Jo den fungerar bra, särskilt för den här kameran. Har lite svårt för dinglandet, när den hänger fritt på magen, men visst, fungerar ibland.
//GöranR