Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Flaggor och fest

Meddelar några senkomna bilder från dagen då lilla Estelle döptes. Det var en solig dag och Slottets välstrukna flaggor vajade i vinden. Dagisklasser i Kungsan bidrog till den trevliga stämningen. 

Postat 2012-06-20 20:49 | Läst 5116 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med bröder på Restaurang AG

Undertecknad har i helgen haft nöjet att delta i en återträff med gamla lumpenkamrater. För tjugofem år sedan muckade vi. Ändå var det som i gamla tider. Att kampera ihop i femton månader och att vara ute i skogen och bränna lösplugg tillsammans skapar en sammanhållning som sitter i genom livet. Det är tragiskt att politikerna förvägrar dagens ungdom denna erfarenhet.  Lumpentiden är ett minne för livet som varje svensk yngling borde ha rätt till. 

Vi hade bestämt oss att besöka Restaurang AG på Kungsholmen. AG är en gammal industrilokal som gjorts om till köttrestaurang. På bilden Ekis, Micke och Marran. 

Stället har en unik miljö där man har bevarat prägeln av industrilokal med kakel på väggarna. Ändå är det Sveriges finaste köttrestaurang som döljer sig bakom den industriella fasaden. Specialiseringen gör att man kan gå in på djupet vad gäller köttet med dess styckningsdelar och mörhetsgrader. Det är som om man befann sig i en köttaffär där man väljer ut sitt eget individuella kött.  

Detta var våra val. Längst upp en biff Grand Cru, extra marmorerad. Nedan två olika sorters entrecote. 

Finska, svenska och amerikanska bitar stekta till medium. 

Bland det bästa med sådana här ställen är showen runt omkring. Den fina serveringen, de intrikata förklaringarna av maten. Kostnaden är lite högre men den höga servicefaktorn gör att totalupplevelsen är värd priset. 

Restaurangens köttkyl. Välhängt!

Gunnarsson. 

Dags att bryta upp. The boys bestämmer sig för att ta över baren. 

The boys tar över baren. 

En minnesvärd kväll. AG rekommenderas. Och politiker, se till att ungdomen gör lumpen!

Postat 2012-06-18 20:04 | Läst 4643 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Från Prag - Om när Jesusbarnet räddade Prag från svenskarna.

Ett av den katolska kyrkans mest uppskattade kultföremål är Jesusbarnet av Prag. Barnet är en halvmeterstor docka/staty som finns i karmeliternas kyrka Vårfru den segerrika på Mala Strana. Barnet kom till Prag från Spanien i början av 1600-talet. Genom åren har flera mirakel hänförts till Jesusbarnet varför dess kult har spridits över världen. I kyrkan möter man turister från Sydamerika och Indien som kommit för att besöka Jesusbarnet. Ett av dess mest kända mirakler utfördes år 1639 då barnet räddade Prag från svenskarna. 

I maj år 1639 kunde stadens härolder uppe på stadens torn meddela en fruktansvärd syn. Den mäktiga svenska armén, känd för sin våldsamhet, befann sig utanför staden. Sedan flera år härjade den i Böhmen och alla visste vad en invasion skulle innebära i form av rov, död, eldsvådor, hunger och nöd. 

- Svenskarna står utanför portarna! ropade man. - Detta är slutet. Låt oss be till Jesusbarnet av Prag. Endast ett mirakel kan rädda oss. 

Dag och natt bad man och firade gudstjänst inför Jesusbarnet i Vårfrukyrkan. Svenskarna stannade på sin plats utanför staden. De verkade inte ha någon brådska. På natten samlades de kring stora eldar och sjöng grova soldatsånger. Det verkade som om de hade tänkt stanna för evigt. 

En morgon steg en pojke vid namn Jakob upp på ett av stadens berg. Då fick han se en märklig syn. Inga eldar, inga tält, inga soldater. Endast det tomma fältet var kvar. Svenskarna var borta! 

Genom en fånge som flytt svenskarnas läger fick Pragborna senare reda på vad som hade hänt. Svenskarnas härförare Banér hade på natten fattat beslutet att inta staden. Han utgav ordern och armén började förbereda sig. Då uppenbarar sig plötsligt en kurir till häst och inträder i generalens läger. Och efter ett kort samtal med kuriren ändrar sig plötsligt Banér och meddelar order om arméns tillbakadragande! 

Vilken förklaring skall ges till en sådan obegriplig scenförändring? De tacksamma Pragborna kunde bara komma på en förklaring. Det måste ha varit Jesusbarnet som hjälpt till. Och så föddes legenden om Jesusbarnet av Prag, full av barmhärtighet mot dem som i yttersta nöd tar sin tillflykt till honom. 

Tillägg: en alternativ tolkning är att svenskarna insåg att det inte skulle vara praktiskt att släpa med sig alla skatter ute i fält. Ännu återstod många år av krigande. - Låt oss vänta med Prag och ta staden det sista vi gör innan vi åker hem, bestämde de. Sagt och gjort. 

Postat 2012-06-03 17:01 | Läst 9300 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Från Prag - nattbilder

Meddelar några nattbilder från Prag. 

Karlsbron. Det är här det händer. 

En violinist promenerar hem från konserthuset Rudolfinum med kärestan runt armen. Det här är livet! 

Avslutade kvällen med ett besök på en tjeckisk jazzklubb. 

Traditionell tjeckisk dans. 

/Slut. 

Postat 2012-06-01 22:37 | Läst 9517 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Från Prag - I gatuvimlet

Meddelar några bilder från gatuvimlet i Prag. 

/Slut. 

Postat 2012-06-01 13:57 | Läst 8792 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera