Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Kartläsare

På sommaren är det gott om folk som läser kartor. Ofta är det turister det handlar om. Medelst kartorna hoppas de kunna orientera sig i staden. 

I traditionella familjer är det vanligt att kartläsningen är något som främst engagerar mannen. Det är svårt att hitta en vettig förklaring. Det kan vara tal om stereotypa könsroller där kartläsningen har ansetts vara "karlgöra". Alternativt kan det bero på att kvinnor vanligtvis brukar ha bättre koll på saker och ting inklusive att veta var man är, varför männen har haft större behov av kartan. 

Här ser vi ett sällskap ur den äldre generationen. Lägg märke till den entusiasm med vilken gubbarna går lös på kartorna. Damen i sällskapet är måttligt road. 

Bland den yngre generationen verkar dock förhållandet vara det omvända. Här ser man sällan att unga män läser kartor medan det bland flickorna är desto vanligare. Möjligtvis beror det på att flickorna är de enda som numera läser böcker medan pojkarna mest spelar dataspel. Kartläsningskonsten kan därför vara på utdöende. 

En ytterligare faktor är GPS:ernas och de smarta telefonernas intåg. Dessa gör att man i framtiden kan fråga sig om man överhuvudtaget kommer att behöva kartor. Familjer såsom denna kan mycket väl vara bland de sista i sitt slag. 

 

Postat 2012-08-28 20:30 | Läst 3460 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När festen är slut..

När festen är slut
när ropen tystnat
artisterna åkt hem
och Mikael Wiehe dragit till Spanien med stålarna

- då står bara bajamajorna kvar. 

 

Postat 2012-08-27 19:28 | Läst 4192 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Triathlon del 2 - damerna

 Till och Från fortsätter rapporteringen från triathlontävlingen som avlöpte igår i Stockholm.

Efter herrarnas tävling blev det en timmes uppehåll. Besökarna gavs därför tillfälle att sträcka på bena och samla krafter inför damernas tävling. 

Många passade på att förse sig av den paella som utskänktes vid stånden på Skeppsbron. 

På apberget satt dock publiken kvar och höll ångan uppe. 

Några av de triatletiska herrarna passade på att skaffa sig bra platser för att kunna heja fram sina kvinnliga kollegor. 

Men nu börjar det. Nu skall det bli åka av! 

Simningen klarades av i ett nafs. Det var sedan upp på hojen och trampa iväg. 

Det är gasen i botten som gäller för dem som vill ta medalj. 

Titta, där är den kvinnliga fotografen igen. Sin vana trogen har hon sett till att skaffa sig en helt egen vinkel för att kunna ta de bästa bilderna. 

Trångt i kurvorna. 

Publiken gillar det den ser. 

Nu börjar löpningen. Och vad är det som händer? Lisa stegar fram i ensamt majestät och lämnar fältet bakom sig. Hon leder! Hon kommer att vinna! 

Titta, där är hon igen! 

Nu står hon och kramar Lisa! Vilken närvaro! Måste säga att jag beundrar denna fotograf. Hon spelar i en helt egen division. 

Summerat en riktigt trevlig lördag. Att i ett sensommarsoligt Stockholm gå runt och plåta ett större event, att världsvant gå omkring i folklivet med 70-200:an och spela big. För mig är dessa tillfällen högtidsstunder. 

Postat 2012-08-26 22:43 | Läst 4775 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stockholm zombie walk

Meddelar några bilder från zombie-walken igår. Personligen tycker jag om att vid såna här tillfällen plåta porträtt. Jag brukar ställa mig mitt i vägen och sedan plåta de som passerar. 

/Slut

Postat 2012-08-26 17:23 | Läst 4604 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Triathlon del 1 - herrarna

Igår anordnades en triathlontävling i kvarteren runt Slottet. Folk och rörelse i mängder. Och dessutom Sveriges nya storstjärna Lisa Nordén! Så det var läge att plocka fram värstingzoomen och se vad tillfället hade att erbjuda: 

Entusiasterna på plats! 

Precis som under Slottssprinten är det alldeles knökfullt med folk. Det är svårt att komma till och man måste vara kreativ och ta tillvara det som terränger erbjuder. 

Fotograferna slöt upp. Här skall plåtas!

Triathlonen börjar med den traditionsenliga simningen. Lägg märke till damen som passat på och tagit med sig kanoten ut. Bästa platsen! 

Efter simningen kommer det som är det svåraste momentet, nämligen bytet till cykel. Momentet är svårt därför att det dels gäller att springa barfota och dels måste man balansera cykeln utan att hålla i styret. Portugisen Silva visar. 

Nu är man uppe på cyklarna. Och det är högt tempo genom Stockholms gator! 

Annars måste jag säga att de coolaste var nog funktionärerna som åkte båge genom Gamla Stans gränder. Vilket jobb!

Här är en holländare som stod och gav hålltider till sina löpare. Ambitiöst! 

- Hur ska detta sluta? 

Nu börjar löpningen. Alarza och Gomez försöker haka på en snabbt flyende ryss. 

Mitt i allt ståhej: en turistfamilj, vilse i tillvaron! 

Bryukhanov, Luis och Alarza - tre välhängda bitar. De gillar att springa tillsammans. 

De rutinerade fotograferna hade sett till att skaffa sig pole position vid kanten. 

Så här ska det se ut! Som fotograf gäller det att vara lite småfräck och helt enkelt skaffa sig de lägen där man kan få bra bilder. Det handlar mycket om attityd. Signalera att man hör hemma. 

Här är en skön snubbe i Ian-hatt. 

-Är jag sist? 

...Det var allt från herrarnas tävling. I reportagets del 2 meddelas bilder från damernas. 

Postat 2012-08-26 08:36 | Läst 5112 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa