Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Fotomässan 2012 - director's cut

Meddelar ytterligare några bilder från Fotomässan. Kill your darlings är som bekant en dygd i fotosammanhang. Men inget säger att man inte kan publicera ratade bilder som director's cut: 

Det var det här som catwalken ersattes med :-(

Stort folkhav lyssnar ivrigt på vad den vittberömde Joe McNally har att berätta. 

/Slut. 

Postat 2012-11-25 12:26 | Läst 4033 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotomässan 2012

Så var det dags för Fotomässan igen. Till och Från var på plats även i år. Tyvärr hade bloggen ingen möjlighet att rapportera live den här gången. Så det blir ett reportage i efterhand. 

Det är alltid trevligt att komma ut och träffa fotofolk. Jämfört med förra året kändes dock mässan lite tunnare. Den stora missen var att man plockat bort förra årets höjdpunkt, nämligen modefotograferingen. Denna hade ersatts med någon slags visning av hur man plåtar mat. Men hallå! Hur tänkte man här? Från att fota modeller på catwalken kunde man nu istället plåta en kändiskock i färd med att skära upp grönsaker. Hoppas att man inser sitt misstag till nästa år. 

Den stora trenden i år var helt klart blixten. Nikon hade exempelvis plockat dit alla sina kända blixtgurus. Blixten har de senaste åren fört en tynande tillvaro men verkar vara på väg att göra en liten come back. Antagligen någon slags retro. 

Fotomässan är en familjetillställning där stora och små kan hitta prylar att leka med. 

The guns of Navarone. 

Hos Nikons Check'n Clean: - Ja lämna in en D4 - ja lovar! 

Hundporträtt! Förutom blixten var detta trenden i år. 

Kul med blixt! Nikons nya blixtguru Morten Rygaard visar upp de bästa proffstricken. 

Där är han! 

...Och Sigma tar hem priset i år igen i kategorin Bästa Pryl. 

Slut för i år. Till och Från börjar nu uppladdningen inför Hundmässan. Den går av stapeln om tre veckor. Väl mött! 

Postat 2012-11-24 21:17 | Läst 4633 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På Solvalla - Silverhästen

I lördags var det V75-helg på Solvalla. Det var länge sedan undertecknad var på Valla så jag bestämde mig för att åka ut. Det fanns flera skäl till varför detta var en god idé. Dels var det många fina lopp med V75-finaler och Carl XVI Gustafs Silverhäst som höjdpunkt. Dels var det jackpot på V75:an så jag tänkte att jag skulle försöka passa på och dryga ut plånboken inför julen. Sedan var det ett bra tillfälle att komma ut och lufta 70-200:an lite grann. 

Ett proffstips: när det handlar om finaler brukar det vara en god strategi att spela smart och inte försöka dra hem storvinsten. Det gäller att inte bli girig: i finalerna springer de bästa hästarna och det handlar nästan alltid om max 3-4 hästar i varje lopp. Ödsla därför inte bort streck på högoddsare utan nöj dig med en vinst på 20-30 000 kronor en sån här dag. 

Det brukar vara en god idé att vara tidig ut på banan så att man kan kolla värmningarna. Här ses Overtaker i markslukande aktion. 

Kollega. 

Många hästkrafter..

Tävlingarna börjar. HÅRT I MÅL!

- Öh, ha'ru socker? 

Ulf Ohlsson och Vincennes. 

Spelluckor uppe på Kongressen. Ett proffstips: när man har vunnit går man till luckan med den snyggaste tjejen. Sedan säger man: Är det det här som är vinnarluckan? 

Dagens begivenhet var Carl XVI Gustafs Silverhäst. Och loppet vanns av...Friction! Scarlet Night-sonen spurtade hem den tionde V75-segern. Starkt jobbat! 

Örjan Kihlström i välbekant situation. 

Den glada tränaren Catarina Lundström. 

Fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix vanns oväntat av stoet Vincennes. Och här ser vi dagens lyckligaste ägare. 

Hur gick det för en själv med spelandet? Jo vars, inte så pjåkigt. Fick in en femma på systemet. Tjugofem kronor i utdelning. Det blev till en varm korv. 

Postat 2012-11-18 17:01 | Läst 3585 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Att plåta trav - några proffstips

Var ute på Valla idag. Ett längre reportage följer i morgon. Under tiden delar jag med mig av några proffstips. 

Trav är i grunden inte svårt. Motiven är stora och rör sig  med en hastighet och på ett sätt som är lätt för fotografen att kontrollera. Svårigheterna blir därför de gamla vanliga: hur kontrollera ljuset? Hur få ögonkontakt med motivet? 

Ett problem när man är ute på fältet är att man ofta inte har med sig någon blixt. Detta gör att ljuset kan ställa till med problem. På den här bilden ser vi hur strålkastarljuset kastar skuggor på motiven. Ögonen på hästsköterskan blir kraftigt skuggade av hjälmen. Även hästen befinner sig delvis i skugga. 

Ett bra knep vid sådana situationer är att låna ljuset från någon annan fotograf om denna fotograferar med blixt. Längst ner i vänsterkanten skymtar en annan fotograf. Jag har här intagit en position snett bakifrån för att kunna utnyttja dennes blixtljus. 

Här går blixten av. Som vi ser blir resultatet mycket bättre! Flickans ansikte syns nu klart tack vare blixtens fyllnadsljus. Även hästen får en bättre lyster. 

För att utnyttja den här tekniken måste man vara snabb på hanen. Reaktionstiden måste vara samma som blixtens synkhastighet, d v s omkring 1/250 sekund. Att uppnå detta är tyvärr något som kräver år av träning. 

Här är slutresultatet. Inte dumt! 

Ett annat problem är att se till att hästarna tittar in i kameran. Vid trav springer hästarna oftast på en viss distans från kameran. Hästarna är också vanligtvis försedda med skygglappar och tussar - just för att inte distraheras av publiken. 

Det jag brukar göra är att stå vid kanten och locka hästarna med lite socker. Hästarna är som oss människor - magen är dem närmast. Så det här tricket brukar funka fint. Se dock till att kusken inte ser något. Det kan ta hus i helsike! 

I morgon kommer som sagt ett längre reportage. Kanske delar jag med mig av ytterligare några proffstips.

Go' kväll! 

Postat 2012-11-17 22:23 | Läst 2886 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En häger!

Det hände en rolig grej på väg hem från jobbet idag. Tänkte att jag skulle plåta lite skrattmås på kvällskvisten. Så jag tänkte att jag drar mig ner till slussen. Det vill säga den riktiga slussen, inte T-banan. Där brukar måsarna hålla till och fiska kvällsmat. Kanske man kunde fånga några schysta bilder? 

När jag kom dit var det mörkt. Hos Svenska Manometerfabriken jobbade personalen över. Antagligen vill de försöka få ut den nya manometrarna till jul. 

Det visade sig dock svårt att plåta måsar. Mörkret var lite väl saftigt att det var svårt att få till hyfsade slutartider. Hade dessutom bara en 85:a med mig så det var svårt att komma nära. 

Då, plötsligt: 

En häger! 

Vad gör den här? Hägrarna håller till vid Isbladskärret på sommaren. På vintern håller de till i Solna. Kanske var den ute på ett sista ragg innan vinterflytten? Eller så hade den blivit akterseglad och letade efter sin flock? 

Gillar verkligen hägrar. Coola fåglar. Lite urtidsmonster över dem. Efter ett tag flög den ut över vattnet. Hoppas den hittar hem. 

Postat 2012-11-15 22:37 | Läst 5369 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa