Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Sommargylling på Österlen

Redan som liten när jag bläddrade igenom fågelböcker så blev jag fascinerad av Sommargyllingen. Antagligen för att den är så färgglad och annorlunda mot många andra fåglar i Sverige. Under en skådarresa till Öland för några år sedan hade jag turen att få se och fota en på långt håll vid Ottenby. Ända sedan dess har jag velat åka till någon plats där Sommargylllingen häckar för att få möjligheten att studera och fota arten under några dagar.

Efter att ha kollat upp lite grann vart Sommargylling häckar så kom jag fram till att  Drakamöllans naturreservat var en bra plats. Där finns dessutom Drakamöllans gårdshotell, så man kan bo mitt i naturreservatet. Där bokade jag och min fru in oss ,en helg, i mitten på Maj 2016

Vi kom dit på fredag eftermiddag och inledde med att gå en vandringsrunda i reservatet. Tyvärr så blåste det ganska ordentligt så det var svårt att höra några fåglar överhuvudtaget. Senare på kvällen så lugnade blåsten ner sig och då trodde jag mig höra Sommargylling vid flera tillfällen. Det visade sig dock vara Koltrastar vars läte är ganska likt (åtminstonde för den som inte hört Sommargylling så ofta).

Morgonen därpå gick jag upp vid halvfem-tiden då solen gick upp. Strövade lite planlöst runt gårdshotellet och lyssnade intensivt. Jag tyckte flera gånger att jag hörde Sommargylling men det visade sig återigen vara Koltrast.  Träffade ett par skådare som var ute i samma ärende och dom visade en plats på en äng alldeles intill gårdshotellet där dom hade sett Sommargylling vid flera tillfällen. Vi stod på ängen en stund utan att något hände. Det mulnade på och började blåsa. Då trodde inte skådarna att det skulle dyka upp några Sommargyllingar, för dom brukar gilla att sitta i solskenet högt upp i trädkronorna och spela. Skådarna gav upp och lämnade mig ensam kvar. Jag började gå runt lite grann igen men framåt sju-tiden så funderade jag på att gå tillbaka för att äta frukost. Precis när jag vände tillbaka så hörde jag ett läte som måste vara en Sommargylling. Den började spela alltmer intensivt och jag gick fram och tillbaka nedanför träden där jag hörde den men jag lyckades inte få syn på någon. Väldigt frustrerande. Jag SMS:ade min fru så att hon också skulle komma ut och få höra den. Jag gick sedan för att möta upp henne. Precis när vi möttes upp och jag vände mig om för att peka åt det håll jag hört fågeln så såg jag den sittandes i toppen på ett träd. Äntligen fick jag möjlighet att ta bilder då den satt kvar en stund. Fick hyfsade bilder men tyvärr satt fågeln lite skymd bakom grenar.

Efter den upplevelsen var det dags för frukost och sedan tog vi en biltur runt Österlen och tittade bla på äppelträden, som blommande för fullt runtomkring Kivik. När vi kom tillbaka till gårdshotellet så var det dags för fika utomhus i det numera fina vädret. När jag satt i godan ro och fikade så hörde jag plötsligt en Sommargylling spela i hagen intill. Jag hämtade kameran och började leta efter den men det var lika svårt att få syn på fågeln även denna gång. Försökte gå runt lätet för att få så bra medljus som möjligt. Plötsligt såg jag en fågel flyga över hagen så jag slängde upp kameran och tog några bilder. När jag kollade vad det var för fågel så såg jag att det var Sommargyllingen.

På Söndagsmorgonen gick jag ut till hagen, alldeles bredvid gårdshotellet, igen för att få fler bilder men eftersom Sommargyllingen inte verkade vara speciellt morgonpigg så jag gick ut vid sex-tiden. Jag spanade av trädtopparna och det dröjde inte länge förrän jag såg en Sommargylling sittandes helt öppet på en gren. Jag hann ta några fina bilder innan den ganska snart försvann igen.

Jag flyttade mig närmare i den riktningen jag såg den, ifall den skulle återkomma och till min stor glädje så satte den sig på exakt samma gren igen ungefär en halvtimme senare. Jag fick några minuter på mig att ta ännu bättre bilder.

Efter det så insåg jag att den grenen förmodligen var en favoritplats så jag gick ännu lite närmare och SMS:ade min fru att hon skulle komma ut. Precis när hon dök upp så satte sig Sommargyllingen en tredje gång på "favoritgrenen" och jag fick några bilder på ännu närmre håll. Vilket flyt man kan ha ibland !

Den flög sedan och satte sig längre ner i träden och då förstod man verkligen hur svårt det är att få syn på den i grönskan från löven.

Riktigt nöjd kunde jag sedan äta frukost, checka ut och åka hem med ett konstaterande att Sommargyllingresan till Drakamöllans naturreservat på Österlen blev riktigt lyckad.

Inlagt 2016-12-03 13:13 | Läst 4354 ggr. | Permalink
Vilket härligt inlägg och likaså berättelse.
Blir ju nästan så jag blir lockad att boka in det där stället och jaga sommargylling.
En så vacker fågel som jag aldrig sett och fina bilder fick du till slut.
Svar från hramsen 2016-12-04 10:53
Jag rekommenderar att bo där. Ett härligt naturområde utöver möjligheten att se Sommargylling.
Härligt att läsa ditt inlägg och otroligt vacker fågel. Fina bilder blev det också. Förstår att du var nöjd efter den helgen.
Svar från hramsen 2016-12-04 10:54
Ja det blev en lyckad helg på alla sätt och vis.
En trevlig berättelse med fin dramaturgi och fina bilder på den vackra fågeln!
Svar från hramsen 2016-12-04 10:57
Bakom naturbilder finns det ofta en berättelse hur den kom till. Kul att du även uppskattade den berättelsen !
Du fick verkligen fina bilder på den. Den fanns 2016 vid havet nära Simrishamn, samt vid en plats till vid Verkaån. Jag fick endast höra den, lövverket var för omfattande. Kan bara gratulera.
Svar från hramsen 2016-12-04 11:00
Ja det är i Skåne man har störst chans att se Sommargylling i Sverige men det är inte alltid så lätt att hitta dom bland löven.
Bra skrivet och goa bilder du fått!

Sommargyllingen är mycket svårartad tycker jag.

Daniel
Svar från hramsen 2016-12-04 11:03
Tack så mycket ! jag avsatte en hel helg och då gick det bra.
gavia 2016-12-16 23:11
misstänker du menar svårfotad Daniel ?

peter
Daniel Steen 2016-12-17 00:37
Stämmer Peter:)

Svårfotad!
Sikke en fin historie Håkan og dejlige billeder.
På dansk hedder den "Guldpirol" og er meget sjælden her i DK - 1971-74: 200-400 ynglende par. 1993-96: 75-100 par. Efter 2000: Mindre end 10 ynglende par!! Den ynglende her i nærheden af min by Roskilde, da jeg kom her til i 1962, men det gør den vist ikke mere.
Tak for blog indlægget.
Mvh. Erik.
Svar från hramsen 2016-12-04 11:06
Kul att få höra det danska namnet. Guldpirol låter lika vackert som Sommargylling ! Tråkigt att den minskat så i Danmark. Trodde att den skulle vara vanligare Danmark än i Sverige.
Lyckost! Min fru såg en här i närheten för en hiskelig massa år sedan, själv har jag bara sett den på bild.
Svar från hramsen 2016-12-04 11:07
Hoppas detta kan inspirera till att försöka få se den !