genom min kameralins

Loppisfynd

Jag hittade en bok på loppis en dag. Den kostade tio! kronor och var en tjock fotobok från Naturfotograferna, utgiven 1985.

Naturfotograferna hade på den tiden 62 medlemmar och samtliga deltar i boken med en liten artikel på en eller två sidor, illustrerad med egna bilder. Där finns namn som Sven Hörnell, Claes Grundsten, Edvin Nilsson, Sven Gillsäter, Bertil Pettersson.

Många av fotograferna är fortfarande verksamma, men ett antal av de 62 är ju inte i livet längre då flera av dem var födda på 20-talet och tidigare. Men deras minne och deras bilder lever vidare, bl.a. genom denna förnämliga och tidlösa bok. Man ser ju att den tekniska bildkvaliteten inte är i klass med dagens alla gånger (alla bilder är ju analoga och många tagna med småbildskamera),  men man slås samtidigt av hur många  andra kvaliteter än skärpa och briljans det finns som gör en bild bra. 62 fotografer som var och en på sitt sätt ger sin hyllning till den natur som är vårt livsrum här på jorden. 

De flesta artiklarna behandlar den nordiska naturen ur många olika synvinklar, men där fanns även artiklar från andra delar av världen.

Boken är ju också ett tidsdokument då vissa arter som det skrivs om har gått tillbaka sen 80-talet medan andra har gått framåt. Många förändringar har skett i vår natur på dryga trettio år.

Boken heter "Naturfotograferna" och är utgiven på Bra Böckers förlag. Den finns att köpa begagnad på  http://www.bokborsen.se/ med ett prisspann på 30-150kr c:a. 

Inlagt 2016-02-09 09:56 | Läst 2928 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den boken har stått i min bokhylla sedan många år. Ska erkänna att det är ett tag sedan jag bläddrade i den. När mitt intresse för naturen började var ju dom här fotograferna aktiva. Jag gillade dom som skildrade den Svenska skogen och myren. Olle Hedvall, Arne Blomgren, Viking Olsson. För 1 1/2 år sedan träffade jag Sixten Jonsson som som var överraskande pigg, Tror han blir 90 år i år. Träffade honom även i slutet av sextiotalet och som ung ny fotograf var det naturligtvis en riktig höjdare. Torbjörn Lilja och Ulf Risberg är två som fortfarande levererar bilder av mycket hög kvalitè.
Sten
Svar från Pirot 2016-02-09 14:39
För att inte tala om Claes Grundsten!
Annars är ju Naturfotograferna många flera nu. Undrar om det påverkar kvaliteten negativt? Tror dock inte det. Det finns ju så många duktiga naturfotografer nuförtiden som inte är med i Naturfotograferna.
På 80-talet var ju förutsättningarna helt annorlunda. Med den tekniken skulle man nog inte åstadkomma många acceptabla bilder.
Verkar vara ett fynd, för en tia får man annars inte så mycket!/ Björn T