...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Lofsdalen , Flatruet

Nu kommer att inlägg utan renar denna gång, ( nästan ) eftersom mitt förra inlägg enbart innehöll renbilder så får det räcka med det.

Här finns den bloggen om någon är intresserad.

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/renar-bade-har-o-dar.htm   

Vi tog en promenad upp mot Hovärken, kanske att vi hade orkat till toppen  men det tar ju sån tid när Lena och jag är ute. Varje pip i buskarna måste ju undersökas.

Här är Mackmyra skybar på toppen. Fotat genom buskage nerifrån i dalen

Ljung i kvällsljus 

Gav oss iväg till Flatruet. Ljungpiparen var väl den fågel som hördes mest där uppe.

Brushane

Ensam i stora vida världen var den lilla stora strandpiparen

Gulärla

Gott om ängspiplärkor var det också, men ofta på avstånd. Men jag gillar ju miljöbilder men visst hade det varit kul att få några bilder närmare.

Mycket torrt där uppe men några vattenhål fanns det som tur var.

Lena var lite orolig vart vi skulle ta vägen om trycker blev för stort, inte många buskar att gömma sig bakom. Det problemet hade inte denna.

Vackert kvällsljus på bilen men det var nog inte den hon siktade på

Kväll.

Vi övernattade vid vandrarhemmet i Mittådalen, ville ju även uppleva den tidiga morgonen. Dåligt med sömn i värmen men man klarar en natt utan sömn rätt bra också.

Några bilder från den tidiga morgonen.

Ljungpiparen ville bli fotad även denna dag.

Vi hade ju önskat och trott att vi skulle få en bild på den vackra blåhaken men den ville inte dyka upp där på fjället. 

Men när jag kom hem så hade jag en dålig bild på en fågel fotad vid vandrarhemmet, frågade "experter" vad det var och fick reda på att det var en ungfågel blåhake. Lite kul var det ju, men det var ju inte riktigt så jag hade tänkt mig den. 

När vi några dagar senare åkte hem från Lofsdalen så stannade vi till vid Kårböle världshus och fikade. Numera mest känt för att det har utrymts.  Där satt den här lilla björktrastungen och skrek, hoppas den flugit iväg åt rätt håll !

//  Ing-Marie

Inlagt 2018-07-20 16:22 | Läst 4232 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och jag har ju snarlika nästan lika fina bilder. ;)
Det känns bra att du bloggat för jag känner att i denna värme orkar jag inte ens gå genom bildmappen.
Men jag längtar redan tillbaka. :)
/Lena :)
Svar från imse 59 2018-07-21 10:39
Tack Lena !
Men det skulle vara kul att läsa en blogg från dig också.
Jag har ju suttit inne under AC´n några dagar nu när det varit som varmast och då är det lämpligt att pyssla med bilderna :-)
LenaK 2018-07-24 23:09
Näe det blir ingen blogg om Flatruet... önskade att jag kunde fatta hur jag redigerar och möblerar om i portfolion... för där hade jag om inte annat tänkt lägga bilder. Har ännu inte riktigt förstått FS "regler" om dittan o dattan... men det kanske kommer ... nån gång. :)
När värmen lagt sig kanske vi kan ta en FS ocg redigera kväll-
/Lena :)
Så många fina bilder. Den andra av de ”blå bilderna” med lite extra ljus är ju fantastisk, en vägghängare, men jag ofta brukar väggarna vara fulla redan :). Ljungpiparen var en fin fågel, har jag aldrig sett. Annars var den många bilder med fint ljus o himmel, verkar ha varit en fin tur
Svar från imse 59 2018-07-21 10:43
Tack så mycket Peter !
Den "blå stunden" fångade verkligen mig så det blev många bilder just då, i.of. blev alla väldigt lika varandra men det blir ju ofta så.
Ljungpiparen var kul att kolla på då den ställde sig på de högsta punkterna, dvs. en tuva eller en sten.
Snygga bilder, man längtar tillbaka till Flatruet, var där för några veckor sedan. //Karl-Evert "kalle" Eklund
Svar från imse 59 2018-07-21 10:44
Tack !
Ja, det är ett vackert och lite speciellt ställe
Väldigt vackert! Morgonljuset och bilderna med blå milsvid utsikt är ju fantastiskt vackert! Ljungpipare gillar jag lite extra, dom har så härligt ödsligt läte! Jag är 'grym' på att härma en sån, har några gånger fått Ljungpipare att landa 10-20 meter ifrån mig när jag hört den uppe i luften och sedan härmat deras läte.. det har hänt ute i ytterskärgården under deras höstflyttning och även när jag höll på att dra upp båten en gång, då landade en 20 meter bort och tittade på mig i 5 minuter sen drog den.. Känns udda också med St. Strandpipare där i norr, men förmodligen är det inte så.. jag ser dom bara i ytterskärgården! Spana efter Blåhake vid kusten i början och ett par veckor in i september, då tror jag chansen är stor..
Hälsn!
Svar från imse 59 2018-07-21 10:50
Ha, den funderade säkert över vad du var för underart :-)
Den hade verkligen ett härligt pipande läte hela tiden då den sökte sig till de "höga" punkterna som bestod av en tuva eller en sten.
Strandpipare såg man både lite här och där.
Vet att blåhakarna brukar rasta vid Hjälstaviken. Får väl försöka tima in ett besök där i höst.
Tack Jan för dina rader !
ehrsa 2018-07-24 23:13
Aha, så du har skaffat AC också, läste det i din kommentar till Lena K.. Visst är det härligt! :-) Jag kan få kallt på natten om jag vill.. inte bara kyligt! Den känns ovärderlig i dessa tider..
Hälsn!
Eftersom jag är svag för morgonljus så uppskattar jag mycket en rad fullträffar där, och molnen ovanför Mackmyra skybar var sannerligen inte att leka med, men snygga! Fåglar är ju alltid kul att spana efter, de verkade mer skygga norröver tyckte jag. Du fick in en del fynd där i fågelvärlden minsann.
Svar från imse 59 2018-07-21 10:54
Tack så mycket Stefan !
Tiden innan solen kom fram var en sån där stund då man skulle ha velat stanna klockan. Så vackert !
Men nu är jag ju ingen hejare på landskapsfotografering så det blev väl inte så bra som man hade velat, men det får duga för mig :-)
Att dom var skygga beror nog mycket på att det var dåligt med gömställen kanske, både för oss och dom.
Härlig fjällkänsla i den serien och vackert ljus i bilderna som är jättefina, roligt att bläddra igenom!/ Björn T
Svar från imse 59 2018-07-21 10:55
Tack så mycket Björn !
Kul att du gillade.
Fjäll är så härligt! Många spännande och vackra bilder här. Några som stannar hos mig lite extra är de blåaktiga mot slutet där man ser bergsryggarna på olika avstånd som fina silhuetter.
Hälsningar, BJarne
Svar från imse 59 2018-07-21 10:55
Tack så mycket Bjarne !
Den blå stunden var väldigt vacker !
Har tydligen förändrat lite där uppe sedan jag var där för 20 år sedan, att Mackyra skybar fanns hade jag ingen aning om och torrt var det inte då. Det plaskade rejält där vi gick och renarna var nog de enda som klarade av att ta sig fram, dem stänkte de bara om när de studsade över fjället.
Miljöbilder på fåglar gillar jag också bäst, men tycker förstås att det är kul att se dem även på nära håll då och då.
Min första och hitintills enda blåhake jag sett och fotat var i Tärnabytrakten, hörde vattendropp någonstans (trodde jag) stannade upp och försökte lokalisera var det kom ifrån och upptäckte blåhaken. Visste inte att den lät så likt vattendropp i en bäck.
Svar från imse 59 2018-07-21 10:59
Skybaren har inte så många år på nacken, 2016 tror jag.
Vädret varierar, hade gärna gått på lite våt mossa istället för att det bara knastrade under fötterna. Förstår mycket väl nu hur bränderna sätter fart i detta.
Blåhaken kan visst låta lite hur som helst har jag hört.
Tack för dina rader !
Vilken ljuvlig miljö! Fantastiskt fint fångat. Många fina och vackra bilder!
Ha det bra.

MvH
Johnny
Kul med lite fjällsemester och det är mycket fina vyer du fångat. VI hade samma tanke om blåhake och stannade till i Idre på vägen till Norge och i Åre på vägen hem. Men det blev mest stenskvätteungar och så hittade vi även ljungpipare i Åre. Björktrasten var ju riktigt söt och man får väl hoppas att det gått vägen för den.
Hälsningar Lena