"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Semesterfoto....eller Gatufoto....

Jag är ingen gatufotograf men understundom händer det att jag fotograferar på gatan. Särskilt när jag reser. Oavsett om jag reser långt eller kort. Jag har inte heller någon särskild definition på vad som är gatufoto eller vad man får fotografera. Men som sagt ibland fotar jag på gatan. Här lite från sommarens skörd.

Fornells, Menorca...

Ciutadella, Menorca...

Ciutadella, Menorca...

Ciutadella, Menorca...

Cala Galdan, Menorca...

Cala Galdan, Menorca...

Linköpings centralstation...

Skänninge marken...

Örebro Resecentrum...

Om dessa bilder skall kallas för gatufoto, resefoto eller helt enkelt semesterbilder får var och en avgöra...

ingelaring.se

Inlagt 2013-08-17 08:53 | Läst 3705 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Finns en till etikett till dina bilder "Fina bilder"
Mycket intressant att titta på här, killarna och hunden gillade jag mycket och även änderna som okuperat dammen.
Lite speciellt att Örebro ser ut som det är en bild från något främmande land.
Svar från Ingela Ring 2013-08-18 08:01
Tack. kul att du gillade mina bilder... observera "andrampen" i bortre delen av dammen ;-)
Alla bilder av människor eller mänskliga spår i den urbana miljön brukar man ju kalla gatufoto. Så även resebilder och semesterbilder är ju gatufoto. Det jag tror att de menar som brukar särskilja detta är att gatufoto (för att vara bra) skall innehålla något mer än att bara visa upp en plats med eller utan människor och företeelser. De snackar nog mer om subjektiva kvaliteter utanför det uppenbara i bilden.

Själv har jag inte så mycket åsikter om detta egentligen men tror att det funkar som med det mesta, mycket övning och tittande på andras bilder ger en färdighet till slut där man kanske bättre själv "känner" vad som är ett bra gatufoto i mängden av bilder som visar människor i olika miljöer.

När det gäller bilderna ovan tycker jag att de mer är semesterbilder på gatan än gatufoto som jag helt subjektivt ser det. Detta betyder dock inte att de skulle vara sämre.

-affe
Svar från Ingela Ring 2013-08-18 08:03
Tack för kommentaren... tror jag förstår hur du tänker ...
Diskussionen om vad som är gatufoto och inte gatufoto är faktiskt inte särskilt givande. Här finns en del riktiga pärlor, och visst är det frågan om gatufoto, åtminstone i mina ögon. Sedan håller inte alla med, se t ex Alf. Men han tycks mena att hans omdöme är i frågan är subjektivt. Jaha?
alf109 2013-08-17 19:11
Jag tycker inte heller att diskussionen är speciellt givande. Men om man liksom på fotosidan skapar olika grupper för att folk med samma inriktning på sitt fotointresse skall kunna mötas är nog någon form av gränsdragning och diskussion om olika genrer ofrånkomlig tyvärr. Inflödet av bilder är så stort både här på fs eller någon annan stans på nätet så att man på något sätt måste dela upp utbudet.

Bilderna ovan funkar säkert i gatufotopoolen, om det var detta frågan gällde.

När det gäller min subjektiva uppfattning så förstår jag inte riktigt om du tycker att det är konstigt att jag har en sådan eller vad? Det får du gärna utveckla.
EGW 2013-08-18 06:34
Det är absolut inte konstigt att du har en subjektiv uppfattning. Tvärt om. Jag frågar mig om något annat är möjligt när det gäller en sådan sak som definition av gatufoto. Själv har jag faktiskt ingenting annat än en subjektiv uppfattning. I övrigt har du säkert rätt: finns en grupp för gatufoto så måste man antagligen försöka definiera begreppet, annars kommer vad som helst att publiceras i gruppen. Jag var med där ett tag för länge sedan men publicerade aldrig något. Jag var väldigt osäker på vad som egentligen platsade där.

Du berör en annan sak i ditt ursprungliga inlägg: hur skiljer folk mellan bra och dåligt gatufoto? Fast det är, som du säger, subjektiva kvaliteter.

För att nu inte förlänga denna diskussion i all oändlighet, så tycker jag ditt ursrpungliga inlägg är alldeles utmärkt. Du tycker (subjektivt) att Ingelas bilder mer är semesterbilder på gatan än gatufoto. OK, själv tycker jag det är gatufoto. Men jag är inte beredd att stödja min uppfattning på någon definition. Den är helt subjektiv :-)
Svar från Ingela Ring 2013-08-18 08:14
Tack för din kommentar... Gatufoto eller semester foto, i vilket fall i vilket fall fortsätter jag som förut att fota det dom är runt ikring mig som jag brukar...