"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Lek med kamerans Focus bracketing och Focus stacking i PS

Har sett alla fantastiska makro bilder på insekter där man använt sig av Focus stacking.... har testat detta förut, men hade då inte helt grepp om  hur man gör i Photoshop på ett smidigt sätt. Läste nu av en tillfällighet hur man gör och då fick jag för mig att testa igen. Kameran har en Focus bracketing funktion så jag ställde in den och började leta makromotiv. Nu gällde det helt enkelt att lära sig tekniken, så jag har mer eller mindre fotat allt med Focus bracketing. Makrobilder, matbilder, landskap och när jag besökte Ludvika Ulrika kyrka på öppet hus fotade jag med Focus bracketing. Ska det övas så ska det ;-)

Här några av mina bilder....

En svamp...

En mus...

ljung...

En ring...

Linnea.....

Ett kyrkofår...

Tomatsallad....

Utsikt från Högberget...

Tror jag börjar få grepp om tekniken nu så jag kan använda den när jag tror den behövs och kommer till sin rätt. Annars får jag väl fortsätta leka tills allt sitter....

ingelaring.se

Inlagt 2012-09-16 17:57 | Läst 4507 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Ingela

Inte för att vara negativ, men du har nog blandat ihop Auto bracketing med Focus Bracketing. Auto bracketing ändrar exponeringen i olika steg så att du kan sätta samman dessa och få ett större dynamiskt omfång, så kallad HDR foto.

Mig veterligen är det enda sättet att köra automatisk focus bracketing att använda extern mjukvara som styr kamerans fokusering i steg. Men jag kan ha fel, det skulle inte vara första gången ... hihi :)

Annars fina bilder, speciellt den på tomaterna.

/Ola
Svar från Ingela Ring 2012-09-16 20:00
Tack kul att du gillade bilderna coh mina tomater...

En förklaring: Kameran har flera olika auto-bracketing: Focus-bracketing som tar 5 bilder efter varandra med olika fokus, Iso-bracketing som tar bilder med olika Iso. AE-bracketing med olika exponering (till HDR), WB-bracketing med olika vitbalans och CL-Bracketing med olika färger. Här har jag använt kamerans Focus-Bracketing och lagt samman bilderna automatiskt med Photoshop.
l1nd3c0n 2012-09-16 20:41
Då har man lärt sig något nytt. Vilken kamera är du använder som har den funktionen, är det Ricoh GXR som du angav i ettiketterna eller?
Svar från Ingela Ring 2012-09-16 21:20
Visst det är Ricoh GXR med P10 modulen som har alla dessa funktioner.
Fokus bracketing verkar användbart, har dock inte det på min kamera, så det får bli den manuella metoden i stället. Ibland har jag använt metoden på blommor och insekter, dock inte så utstuderat som i den typ av insektsbilder du skriver om, om vi nu tänker på samma typ av bilder. Men det är intressant att experimentera med, roligt att se flera och att det finns en sådan funktion i kameran.
Svar från Ingela Ring 2012-09-26 21:04
Focus bracketing i kameran är kul och passar mig.Jag kan focus stacka mina bilder utan att behöva fota med stativ. Ger möjlighet till denna teknik liksom mer spontant. Själv gillar jag macro men vill inte alltid ha så kort skärpedjup och då passar detta utmärkt. Men som sagt inte blir det som de extrema fokus stackade insektsbilderna man sett..... men kul är det och det är huvudsaken ;-)

ps. Av någon anledning finns funktionen bara på den enklare långzoom modulen (P10) till min Ricoh gxr men inte på de "bättre" modulerna.d.s