Ta bättre fågelbilder

Min blogg handlar om hur jag gått tillväga när jag tagit vissa speciella bilder. Om utrustning som jag tycker är bra, om mina Workshopars m.m.

DET MAGISKA LJUSET

Lördagen den 2 april var en gråmulen dag vid Hornborgasjön. Jag var på väg dit med Ola som bokat en privatdag. Jag tänkte för mig själv att trevligt sällskap har jag, men några bra bilder blir det inte, det är bara att glömma. Väderleksprognosen var entydig, mulet hela dagen, inte ens lite dimma. Men oj, vad fel jag hade, för mellan klockan 06.14 och 06.17 var det ett alldeles magiskt ljus. Sedan var det grått igen. TACK OLA för att du bokade den 2 april. 

Årets fågelfotokurser (workshops) vid Hornborgasjön är nästan fullbokade. Just nu finns det några platser kvar på kursen den 27-29/4. Se annons på fotosidan.se

Canon 1DX + 400/2,8IS II

Postat 2016-04-07 09:45 | Läst 3313 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Utter på första parkett

Den 8 mars var jag på Scandinavian Photo i Malmö och höll mitt föredrag ”Ta bättre fågelbilder”. Då fick jag tipset om att det fanns uttrar i Kristianstad som var lättfotograferade, så du förstår vad jag gjorde efter föredraget. Kristianstad nästa! 

Har du möjlighet och bor på rimligt avstånd från Kristianstad, missa inte denna unika chans att se och fotografera uttrar. Det är en hona med två ungar och vill det sig riktigt väl kan man få se hannen också. De håller till vid Naturum och bästa platsen att fotografera ifrån är på första parkett vid bassängkanten mitt i Naturum. Bekvämare kan det inte bli! 

På morgonen är chansen som störst att få se dem. Men området är larmat och man får tidigast beträda det kl. 06.00. 

Canon 1DX + 400/2,8is II. Tid: 1/500, bländare 3,5 och ISO 2000.  

Prenumera på mina nyhetsbrev/anmäl dig till en workshop. Se annons på fotosidan.se

Postat 2016-03-16 10:42 | Läst 3051 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att fotografera en kungsfiskare

Canon 1DX och 400/2,8isII + 1,4 extender.

Den 21 januari i år var jag vid Mörkebäcken i Skövde och tog min första bild på kungsfiskare. Jag gick på stigen som går längs bäcken och kollade in vilka grenar den satt på när den fiskade. Därefter valde jag ut den grenen som hade finast ljus och bäst bakgrund. Sedan satte jag mig i snön ca: 12 meter från grenen och väntade på att kungsfiskaren skulle komma. Kameran hade jag på stativ för jag vill inte lyfta den när kungsfiskaren väl satt sig på sin gren, för då är risken stor att den blir störd och flyger iväg. 

Efter en kvart kom den och då gällde det att ha lite is i magen och sitta alldeles stilla den första minuten. Gör man bara det är chanserna goda att den sitter kvar ett bra tag och man kan ta många bilder. Jag säkrade bilden på kungsfiskaren genom att börja med 1/1600 sek. bländare 5,0 och ISO 800. Sedan ändrade jag till ISO 100 för att få optimal bildkvalité och hoppades på att några bilder skulle bli skarpa trots den i detta sammanhang långa exponeringstiden 1/400 sek. Efter 10 minuter flög den sin väg och jag åkte hem nöjd och glad för jag hade fått mina 50 första bilder på kungsfiskare.

Prenumera på mina nyhetsbrev/anmäl dig till en workshop. Se annons på fotosidan.se

Postat 2016-03-16 09:13 | Läst 3698 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Är lodjur skygga?

Trotts namnet ”Ta bättre fågelbilder” handlar min första blogg om att fotografera lodjur. 

För en månad sedan fick många med mig anledning att tänka om lite. Vi har lärt oss att lodjur är skygga, nattaktiva och väldigt svåra att få se. Men är det verkligen så?

Ryktet spred sig på sociala medier att två lodjur låg i ett dike och åt på ett trafikdödat vildsvin och var helt orädda. Jag ringde en kompis som lagt ut en bild på Face Book och ifrågasatte sanningshalten. Jodå, det var sant. In med kameran i bilen och snabbt dit. 

På plats möttes jag av en lång rad bilar och många människor som stod bredvid vägkanten men inga lodjur. Eller var det något som rörde sig där inne buskarna? En dam visade mig glatt hur hon med sin mobil filmat lodjuren på nära håll. Hon sa att hon hade fått smacka lite för att de skulle titta upp när de låg och åt, annars hade det inte blivit bra på film. Hur var detta möjligt? 

Eftersom jag aldrig sett lodjur infann sig en viss frustration av att missa detta tillfälle. Min strategi blev att åka dit igen. Klockan 00,30 parkerade jag bilen ett tiotal meter från vildsvinet. Jag behövde bara vänta några minuter innan det kom fram ett lodjur och åt av vildsvinet. Först tog jag många bilder, sedan tittade jag bara och njöt av den stora katten. Efter avslutad måltid satt den och kliade sig en stund, sedan gick den förbi min bil och slickade sig om munnen. En dröm hade gått i uppfyllelse, jag hade se ett lodjur!

Var dessa lodjur så hungriga att de helt tappat respekten för oss människor? Jag vet inte, men dagen efter, strax innan skymningen var det många bilar på plats. Flera fotografer stod helt öppet utanför sina bilar och väntade på att lodjuren skulle komma fram och äta av vildsvinet. Vad hände, jo ett lodjur kom fram, gick förbi vildsvinet och gick i sakta mak över vägen mitt framför ögonen på fotograferna. Knappast ett beteende som tyder på hunger eller rädsla. Även denna gång kom jag lite sent och kunde bara på håll se vad som hände. Men vad gör det, nattens upplevelse var och förblir min. 

Bilderna är tagna med Canon 1DX + EF 200/2,0is och blixten 600 EX-RT 

Jag vill passa på att tala om att jag föreläser i Scandinavian Photos butik i Malmö den 8/3, Mölndal 10/3, Bankeryd 15/3 och Stockholm 17/3. Temat är ”Ta bättre fågelbilder”. Det kostar inget, men föranmälan krävs. I april har jag mina workshops vid Hornborgasjön. Temat är det samma som på mina föreläsningar, men då är det praktik. Steg 1 kursen är den 8-10/4 och steg 2 kurserna 22-24/4 och den 27-29/4. Annons kommer på fotosidan.se. 

Postat 2016-02-11 18:49 | Läst 4679 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera