fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Dimman som vän eller fiende, bildskapande element eller bara elände.

Det beror på, som så ofta. Är dimman snäll eller elak mot fotografen? Som så ofta är  "beror det på", ett ganska intetsägande svar.  I stället för att fundera på svaret, stack jag iväg  ut i dimman och undersökte saken. Min grundinställning   var nog "nyfiken", att se vad jag fann, inte minst efter  den lyckade dimman hemmavid i går morse. Dimman  är ju snäll  när den  är ett vackert motiv i sig själv, eller när den förskönar ett annat motiv. Elak är den ju när den  när  den lägger  sig i vägen och skymmer motivet.

Vad var dimman då, i dagens första bild?

Den förskönade motivet  i förgrunden, den tonade bort bakgrunden och det gav bilden ett uttryck. Hur tydligt  det var, såg jag inte förrän jag kom hem, men redan på plats började jag ana  att det handlade  om  bildens uttryck, detta luddiga och svårdefinierade begrepp. Själv skulle jag vilja kalla det känsla. 

Alltså började jag utforskningen, om ett sådant krävande ord kan användas om mitt  stillsamma spankulerande i motivvärlden. Det gällde ju att hitta  en förgrund/ett motiv och dess bakgrund. Och på något sätt skulle de passa ihop.

Inte så märkvärdigt, Ett ganska så vanligt sätt att fotografera, men en begränsning fanns. Kontrasten. Dimman var dämpande och utslätande för ljuset, så det gällde att söka ljuset på ett annat sätt än en solig (och även mulen) höstdag. Bilder jag tar i den här miljön får ofta sitt liv ur ljuset.

Det blev alltså andra ljus- och färgskalor och ganska diskreta, men nödvändiga bakgrunder.

Om nu inte allt fick tona ut i ett töcken i bakgrunden.

Det här lätt dimmiga tillståndet kan ibland ge effektfullt mättade färger. Utan det hade  ju flera av de här bilderna inte blivit några bilder.

En gammal byväg som svänger av och ut ur synfältet i bakgrunden tycker jag kan bli vackert.

När jag kommit så här långt hade jag fått upp ångan, så då  var det bara att fortsätta i samma stil tills jag tröttnade. Jag skulle ju hem igen.

Inlagt 2014-09-19 18:40 | Läst 1141 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hmmmm, dimmans egenskaper.... Eller fotografens!? Jag tycker att du bemästrade dimman fint idag. Ett fint set med bilder J-O!! Efter senaste Dagnys, så va dimman elak. Och nic, som lurade upp mig 04 på morgonen för att plåta dimma, som inte fanns.... :( Det, var dubbelt elakt.... :) Ha en fin helg! //Peter
Dimman mjukar upp och lindar in
Fina fångster från din promenad