fotografering (och annat?) med ddarriga händer

en till



"Boken hittade jag igår, längst upp till vänster i bokhyllan, den såg begagnad ut, skrynklig i ena pärmen, som hade den legat i blöt någon gång. Jag hade inget minne av boken, varifrån kommer den, har jag läst den? Jag började läsa i går kväll och bestämde mig för att fortsätta läsa. Än så länge känner jag inte igen  mig."


Jag började skriva, men tappade lusten när allt blev besvärligt. Jag lät det bero  med den tappade kontakten  med den moderna världen, Internet och  webben och allt sådant  och planterade mig i en läsfåtölj och försökte, lätt plågad, att   stå ut  med värmen och hålla vätskebalansen.

Och nu har det gått två veckor eller tre. Kanske lite till. Ja, mer ändå, jag har tappat räkningen,och värmen har  bedarrat.   bredbandsleverantörens sommarjour var inte tillräckligt bemannad,  vare sig i numerär  eller kompetens och jag har hunnit med flera böcker under tiden. Kanske var det meningen med  det hela,  åska ,blixtar och  kvaddad elektronik, att tvinga  mig till avhållsamhet och göra  mig litterär, "the revival of the bokmal"?

Vad läste jag då?

Jo, jag läste den skrynkliga boken och fick knappast någon känsla av igenkännande, i så fall bara  små aningar. Ibland saknade jag  lite klassisk bildning som jag inte bibringades i skolan, latin och klassisk filosofi, med tillhörande tankestoff, som författaren  och hans persongalleri uppenbarligen besatte. Inte alltid helt lättläst alltså, ett gediget romanbygge. Bildningsroman stod det på baksidan. Jag tog mig igenom den, inte för att vara duktig, utan för att den var bra.

Sedan bara rullade det bara på med läsandet, olästa böcker  i bokhyllan och lånade från biblioteket, och alla böckerna jag  läste, och läser, utspelar sig  någonstans och berättar lika mycket om tiden och platsen där romanen utspelar sig, som om personerna. Genom dem avspeglas tid, plats och stämningar.

Jag spanade alltså ut över världen.

Inlagt 2014-08-30 17:02 | Läst 2687 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mer mörka fina moln men nu även litet flygplan! Å lampa!
Nyupplyst lät du tankarna flyga iväg :)
Svar från janolof 2014-08-30 18:13
Ja lite så var det faktiskt.