- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Nöjd lämnar jag Paris

Att få till bra gatufoton handlar mycket om tillfälligheter. Ja, tur för att säga det rakt ut. Du kan vara supermotiverad och lägga ner en hel del tid men ändå inte få till en enda bild som du är riktigt nöjd med. Samtidigt gäller även motsatsen. Du kan vara ganska avslagen men ändå lyckas sätta ett gäng hyggliga eller till och med väldigt bra bilder.

Ungefär så kände jag under min och Magnus Fröderbergs resa till Paris nu i dagarna. Vi hade som vanligt kul och Paris är ju alltid Paris, men jag tog betydligt färre bilder än vanligt och kände aldrig att jag på riktigt kom in i gatufotoflowet. Ändå blev det en bra bildskörd enligt mitt eget tycke. Något som gör att gatufotoresan känns lyckad trots bristande fotomotivation. Framförallt gillar jag en bild med turister vid Eiffeltornet. 

Nu sitter jag på tåget till Amsterdam där jag ska träffa en gammal barndomskompis som flygit ner från Stockholm. Han är inte fotograf så det lär mer bli vanligt turistande. Men självklart kommer kameran att få följa med ut på stan och förhoppnings kan jag få till några hyggliga gatufoton även där. 

Några ord om Paris. Jag hade glömt hur mycket folk röker i denna stad. Till skillnad från i Sverige där rökning ses som något osunt och inte särskilt eftersträvansvärt verkar rökning i Frankrike fortfarande vara förknippat med någon form av stil och elegans. 

Det är också mycket mer avgaser i luften än exempelvis i Stockholm. Jag tyckte rent av att det blev besvärande periodvis (kanske för att jag är allergiker). Speciellt den där mixen av diesel- och bensinavgaser tillsammans med tobaksröken som driver omkring på trottoarerna i stora sjok.   

Läs förresten gärna Magnus blogginlägg från Paris. När jag skriver det här har han fortfarande några timmar kvar innan han ska flyga hem till Stockholm. Och om jag känner honom rätt hänger han väl bland höghusen i La Défense. Själv kliver jag av i Amsterdam om 40 minuter nu. 

Inlagt 2017-04-14 12:57 | Läst 5450 ggr. | Permalink
Trevliga bilder !

/Stephen
Svar från Joakim K E Johansson 2017-04-14 17:00
Tack för det Stephen!
Kul att du är nöjd. Resan känns lyckad på flera sätt, för oss båda.

Mycket riktigt är jag i La Defense as we speak. Har satt flera bilder som jag är nöjd med. Kanske till och med över "bloggnivå".
Svar från Joakim K E Johansson 2017-04-14 17:00
Låter väldigt bra. Ska bli kul att se :-)
Gillar dina parisbilder, Joakim. Vardagsbetraktelser från Paris, tagna lite på avstånd. Lite kallare, både i färgton, och känsloläge, än Magnus bilder. Som helhet tycker jag dina är mer konsekventa i stil, även om Magnus motljusbild med baguetten är en bild som skulle kunna bli en parisklassiker i modern tappning. Magnus verkar ha varierat sig mer med olika brännvidder, än du som kör 35;a. Sen är det nåt med fujis sensorer som ger en lite kallare färgton. Översta bilden är häftig, vad är det egentligen de går och bär på? Och kul med ögat i självporträttet ;)
froderberg 2017-04-17 17:35
Monsieur Johansson hade faktiskt med sig fler objektiv än jag, hela fyra stycken - 18/2 - 23/2 - 35/2 och 18-55/2,8-4, men han verkade mest röra sig runt 18-23 mm (ekv m 28-35 mm). Men det kan han nog svara mer exakt på själv :)

Jag körde en 24-70/4-zoom på min fullformats-Canon och en Fujifilm X100F med fast 23/2. Jag har på senare år börjat jobba mer och mer med zoom för gatufoto. Jag hoppas kunna hålla en sammanhållen bildstil även med lite variation av brännvidden.

Den översta bilden är ett av flera tillfällen då Joakim satte ögonblicket bättre än jag gjorde. Tror jag ska blogga om det ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-04-17 23:09
Tack för dina intressanta reflektioner, Johan!

Jag hade förvisso zoomen på kameran en hel del, men nästan alla bilder som jag tog med den är tagna på brännvidden som motsvarar 35 mm. Och även när jag använde de fasta glasen så var det 35-gluggen som oftast satt på kameran.

Man måste ju inte använda alla objektiv man släpar med sig , som Magnus verkar tro ;-)