- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto - inget för den stressade

För några år sedan läste jag en gammal intervju med Henri Cartier-Bresson där han nämnde en självklar sak som ofta glöms bort.  Nämligen att om du vill lyckas med ditt gatufotograferande kan du inte ha bråttom. I intervjun menade han specifikt att du bör gå långsamt, stanna upp med jämna mellanrum, observera en plats och låta saker och ting få ta sin tid. Det är helt enkelt svårt att få till bra gatufoton om du stormar fram längsmed trottoarerna som ett jehu.    

Det känns som att detta råd borde vara ännu mera aktuellt i vår stressade samtid. För nu har vi inte bara bråttom med att ta våra bilder, utan helst ska de visas upp så snabbt som möjligt också. Vissa skickar till och med sina foton direkt från kameran och rätt ut i cyberspace så fort de klämt av ett skott som de känner sig lite nöjda med. Något som jag själv har hållit på med, men ganska snabbt slutade med. Det blev inte bra, helt enkelt. 

Men det där med att hinna ta det långsamt är en knepig grej. För precis som många andra känner jag att tiden ofta saknas. Ibland blir det därför en gatufotorunda på stan direkt efter jobbet för att åtminstone komma ut med kameran någon gång mitt i veckan och inte bara på helgerna. Fast det är verkligen inte optimalt. Efter en hel dag på kontoret  är man ju ofta mosig i skallen samtidigt som kaggen skriker efter käk. I det läget vill jag helst fara raka vägen hem. Och då kan det ärligt talat gå för snabbt med gatufotograferandet. 

Men, i pingsthelgen är det några lediga dagar och då håller Magnus Fröderberg och jag passande nog en workshop om gatufoto på Fotografiska i Stockholm. Det finns ett par platser kvar för den som är intresserad.   

Inlagt 2019-05-22 15:13 | Läst 4295 ggr. | Permalink
Låter som en bra kurs det här! Det fundamentala i gatufoto är det långsamma strosandet, men det är nog det svåraste för de flesta gatufotografer i dag! Det blir ofta, "Hallå, vi sticker in till sta'n och gatufotar litet i dag!" Å när man har kort om tid, så blir det många bilder i stället! Man går runt som en Google-bil och fotar allt man ser! Och hetsen på sociala media gör sitt till! Leverera bilder annars dör du! ;)

Kan rekommendera Owe Wikströms bok, "Långsamhetens lov", även för en gatufotograf! Där finns ett kapitel som heter, "Vikten av att släntra". Å det här med att släntra, de går att träna utan kamera också! ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2019-05-22 16:20
Tack, Bengt!

Jag tror att jag skulle kunna bli riktigt bra på att släntra, om jag bara hade tid ;-)
Bra text och fina bilder, båda två, Joakim!
Svar från Joakim K E Johansson 2019-05-22 16:20
Tack för det , Johan! :-)
Hej
Jag tror att du har hittat ett vettigt spår här. Detta om att bild måste få ta tid. Detta tål att utvecklas!
bästa hälsningar
Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2019-05-24 09:23
Tack för kommentaren, Gunnar!

Ja, det är inget fel med att sjunga långsamhetens lov ibland :-)