- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Mina sju fotosanningar

Alla har vi sanningar och riktmärken här i livet som vi tror på. En del är kanske inte fullt så bra som vi inbillar oss, medan andra är väl värda att hålla fast vid. Själv har jag sju fotosanningar som väldigt tydligt har utkristalliserat sig genom åren.

De baserar sig på mina egna erfarenheter, på sådant som jag har upplevt, läst, sett, hört och inte minst på sådant som jag har snappat upp från andra fotografer – men också från livet i stort.  Jag använder mina "sanningarna" för att påminna mig själv om vad som är viktigt när det gäller mitt fotograferande.

Här under kan du läsa mina sju fotosanningar. Vem vet, kanske kan dom funka för dig också.

1. Utrustningen är alltid underordnad din kreativitet
Det spelar ingen roll hur mycket pengar du än plöjer ner på dina fotoprylar om du inte övar upp din kreativitet. Försök därför så mycket som möjligt att ge näring åt din kreativa ådra. Kolla i fotoböcker, läs och skriv bloggar, träffa andra konstnärer, gå på museum, utställningar, res, diskutera och var nyfiken på livet i största allmänhet.

2. Öva, öva, öva
Ingen blir dock riktigt bra på något enbart genom att studera hur andra gör. För att växa måste du också använda kunskaperna på riktigt, liksom upptäcka egna vägar och lösningar. Något du enbart kan göra genom att öva upp dina färdigheter. Så använd kameran så ofta som möjligt. 

3. Less i better
Att begränsa sig är en framgångsväg. Ju mer oväsentligheter du kan skala bort, ju bättre blir du. För många prylar, för många valmöjligheter, för många projekt och för många spår gör dig splittrad, ofokuserad och konturlös. Bestäm dig för en grej och kör sedan på allt vad du kan i den riktningen.

4. Gör det du älskar, älska det du gör
Fundera på vad du gillar och håll dig till det. Det är ingen idé att vara opportunist eller att ständigt försöka tillfredställa andras behov och förväntningar. Det kan fungera på kort sikt men i slutändan blir du bara tvingad att göra sådant som du själv inte trivs med. Var ärlig mot dig själv, det är det enda som håller i längden.

5. Den gudomliga inspirationen handlar om hårt arbete
Det är lönlöst att vänta på den gudomliga inspirationen. Den där känslan av driv, hög motivation och lustfylld skaparglädje uppstår när du sätter igång och jobbar hårt mot ett medvetet mål. När du hittar mening med ditt arbete, när du ser resultatet av dina ansträngningar – då kommer den gudomliga inspirationen. Var proaktiv, med andra ord.

6. Utveckla dig tillsammans med andra
Ensam är aldrig stark. Vi utvecklas alltid som mest tillsammans med andra. Så lär av föregångarna. Hitta vänner som får dig att växa och se samtidigt till att få dina vänner att växa. På så sätt skapas en uppåtgående spiral som gynnar alla inblandade. Att tänka ”jag kan” är stort, att tänka ”vi kan” är större.

7. Skit i allt som har med foto att göra
Detta är kanske den mest kontroversiella av alla mina sju fotosanningar, men så är det. Ibland måste man helt enkelt bara släppa allt det där som har med foto att göra och tänka på annat. Livet är stort och fullt av spännande saker. Missa inte allt det andra bara för att du är en fotonörd. 

Inlagt 2014-08-22 09:18 | Läst 4939 ggr. | Permalink
Kloka ord, som utöver fotografering, kan appliceras på många andra aktiviteter!
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:55
Tack för det Lars!
Mycket bra och insiktsfullt. Det är kanske givet, men jag tror ändå att det kan behöva påpekas ändå: Utan ett ordentligt engagemang händer det inte mycket. Det finns dem som övar massor, men utan rätt "mindset" så händer det inte mycket.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:56
Visst är det så Magnus och det är nog ungefär vad jag är ute efter under punkt 5. Tack för din kommentar.
Och vill gärna tillägga, bry dig inte om vad andra tycker!
Inte så mycket i alla fall!
Utan borra bara på i ditt ämne! :)
/B

Ps. Fotoböcker e viktiga för bildsinnet, att titta på bilder alltså!
Men, nu kommer det ett men, välj rätt fotoböcker!!!!
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:58
Att inte bry sig för mycket om vad andra tycker är viktigt. Det handlar om att våga lita på sin egen förmåga. Men samtidigt är det också viktigt att lyssna på vissa personer och våga ta emot kritik. Men det handlar om rätt personer :-)
Det är väl ungefär de riktlinjer de flesta inbitna fotografer har, mer eller mindre! =)
Bra inlägg!
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:58
Tack Heléne! Så kan det säkert vara :-)
En snygg bild, och bra riktlinjer, Joakim. Det är nog ingen av dina fotosanningar som jag själv INTE skulle skriva under på.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:58
Jag tackar för det Johan :-)
Det är väl som inom allt skapande; 1% inspiration och 99% transpiration.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-23 10:59
Så kanske det är Ragnar. Tack för kommentaren.
Du är en riktig liten guru du, hihi. Jag tänker hellre själv en sätter upp en massa regler för hur det ska va eller inte vara. LO