Fiskgjusen <3

3 år!

Tre år tog det mig att få dessa fiskgjusar att "lita" på mig. Och en sak är säker, jag gav aldrig upp då jag visste att det tillslut skulle fungera. Kan folk mata en havsörn från båt i Norge så ska jag sannerligen lyckas att få ner en gjuse! Men det tog tid, tid som man fick offra. Tid som många inte har idag. Samt en hel del fisk såklart.

Och då menar jag mina underbara fiskgjusar Victor & Stig. Nåväl Stig var väl redan "halvtam" efter att ha fått fisk från Stig (fiskaren, därav namnet) när han var ute och vittjade sina nät på vårkanten. Men han var inte alls van vid att någon "idiot" stod på ett berg ute vid sjön nästan varje kväll under april och maj för att försöka locka ner honom ;) 

Men så tillslut så vann jag hans förtroende och likaså Victors förtroende. Valde att döpa dem och Stig fick det ju självklart bli efter min fina vän Stig, det var ju trots allt hans gjuse. Victor å andra sidan kommer från namnet Victor som betyder "segrare" vilket jag tyckte passande då jag lyckades att "tämja" denna gjuse på sätt och vis. Så skam den som ger sig med andra ord.

Dessa bilder här under är fotograferat på både Stig & Victor under Maj och Juni.  Har vart ute med Stig och vittjat nät nu det senaste men det har ekat tomt i näten (för varmt i vattnet) så möjligtvis kan detta bli de sista bilderna som jag visar i en blogg om inget "mirakel" händer framöver. De fiskar som ligger i min frysbox är på tok för stora för en gjuse att kämpa med. Tänkta för en havsörn till vintern om allt går som det ska.

Fotona är fotograferat med både A7iii & A7r3 :)

Rise of the Phoenix

Har även fått vara med och sett/fotograferat nya havsörnsungar i ett bo på en hemlig plats :). Underbart med friska unga havsörnar <3

Nästa blogg som kan komma i Juli eller augusti kommer att bli ett litet reportage om min kära vän Stig. Skål :)

Inlagt 2023-07-02 22:19 | Läst 1373 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Skam den som ger sig!! Väl förtjänade underbara bilder!

Daniel
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:28
Skam den som ger sig ja ;)
Tack så jättemycket Daniel för att du gillade fotona :)
Så häftigt att ha möjlighet att betrakta och fota dessa. Så grymma bilder! Mvh Nina
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:34
Fiskgjusen samt havsörnen är ju favoriter i fågelvärlden. Nåväl kungsörnen står väldigt högt upp också ;)
Ja det är verkligen häftigt att få se fiskgjusen på nära håll, och höra fiskmåsarnas varningsläten när den dyker upp.
Tusen tack Nina :)
Grattis, trägen vinner. Detta är utkast från land och du ligger på land? Otroligt fina bilder men det gör ju mycket att man får dem så nära. Personligen så skulle jag önska lite mer luft runt om, såsom de från där man ser berget i bakgrunden och nedåt. Jag har i några års tid grämt mig över att jag inte slängde i en fisk som låg på bryggan när en fiskgjuse fiskade en hundra meter längre ut, men när jag läser detta så hade chansen varit i princip 0 med en liten fisk på 15cm. Jag har inte ens sett en gjuse i år, har inte haft någon i Utvälinge som jag brukar och inte i Danmark heller, det är ju inte heller något bra utgångsläge för att få några bilder
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:41
Tackar Peter. Ja precis, ligger ner på berget. De fyra första bilderna så hade jag kameran strax ovanför vattenytan :)
Tack så mycket, det gör mycket när de är nära.
Jag har fotograferat sådana bilder med mer miljö. Valde dock dessa då jag gillar närheten till gjusen.
Njae det är inte säkert att den inte hade visat intresse. Vet att jag för några årsedan slängde ut en abborre på måfå som en gjuse dök på. Dock gjorde den det när jag somnat på berget. Hörde ju plasket och fick på så sätt bilder på den bakifrån :-)

Vad tråkigt att höra det… hoppas att de finns där trots allt 🙏🏻
Härligt att få ta del av och dina bilder är otroligt läckra. Gjusen ser lite löjlig ut när den ligger i vattnet och det måste vara tufft för den att lätta från det läget, med en stor fisk dessutom. Kan du inte dela en "örnfisk" om den är tinad? Viktor eller Stig bryr väl sej knappast om fisken är halv? Spännande med nya unga havsörnar. Jag såg en örn från mitt kontorsrum förra veckan. Visserligen på ganska långt håll men ändå rätt coolt. Skön avslutning med muggarna.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:50
Tusen tack Lena :)
Jag fick känslan av att gjusen nästan blev irriterad på mig där den flöt i vattnet. ”Victor” låg där en stund och tittade rakt på mig innan han samlade kraft och lättade med braxen med kraftiga vingslag. Men så fick hans familj en rejäl måltid :)

Nej delar jag fiskarna så sjunker de som stenar direkt. Likaså om man skulle slänga ut en sutare, mört eller liten lake. De sjunker allihop. Pankor/björkna och brax i små format är bra.

Jättekul med en lyckad häckning då ett annat bo inte hade någon häckning i år.
Det är fint att få se dem så utanför kontoret ju :)

Tackar:)
Wow, fantastiska bilder !
Fastnar nog mest för bild 10 och 11, något visst med dom. Fantastisk skärpa ( det är det visserligen på alla bilder ) och den diffusa bakgrunden där tillför mycket.
När den ligger i det "blå" vattnet så ser den lite irriterad ut, säger med blicken att du har slängt ut en lite för stor fisk :-)
Den där Stig verkar vara en trevlig vän.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:54
Tack så mycket Ing-Marie :)
Det är förmodligen Stig som du gillar där ;)
Haha jag skrev precis till Lena att den nästan kändes irriterad där. Ja läs vad jag skrev till henne :)

Stig är en fantastisk människa😁⭐️
Ruskigt bra! Kul att du har lyckats så bra med allt och orkar med misslyckade tillfällen dessutom.. Såna kommer ju alltid också! Desto gladare blir man när allt ändå ibland blir så som tänkt! Sommaren är ju lite 'stiltjetider' för mig, nästan lite tråkig egentligen men jag har ju mina dagliga Tornseglare förstås.. dom tar sällan paus, utom nu när det varit sämre väder i ett par dagar! Egentligen är bilder i busväder ofta lite mer spännande. även vinterbilder..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-07-03 20:59
Tusen tack Jan, och att du nämner det som man såklart gör mer än att få lyckandes möten.
Ja verkligen, den morgonen när jag hade vadarstövlar och stod i vattnet och gjusen dök ändå är exakt en sådan fullträff som satte sina spår :-)
Känner igen det som du skriver. Fotograferar inte alls lika mycket nu som under de övriga årstiderna. Men för mig beror det nog på allt arbete med huset och trädgården här hemma just nu :)

Tack ska du ha
Tid kanske folk har, se bara på alla TV-serier som produceras, men värre är det med tålamodet.
Tålamodet att timme efter timme och dag efter dag vänta och locka.
Ditt tålamod har verkligen gett utdelning, jag tror inte bara i bilder utan i känslan av att ha fått det förtroendet av fåglarna.
Helt fantastiska bilder har du. Stort Grattis!
Svar från Joakim88 2023-07-03 21:05
Hehe jo det är förvisso sant :)
Tålamod är något som jag har blivit så van vid just nu. Satt en höstmorgon runt 06:00 å väntade på havsörnen (som dök upp på förmiddagen) och de timmarna svischade förbi konstigt nog trots att det knappt fanns något att se på där ute 🙈 måste vart spänningen inför vad som skulle kunna dyka upp :)

Ja det är en mäktig känsla det där, kanske förknippar gjusarna den gula hunden och människan där borta för matleverans.

Tack så jättemycket :)
Det var en rejäl Braxen, gör en gammal tävlingsmetare grön av avund;))
Snyggast bilder dom två med varm låg sol..Kämpa på, det är väl bara kaffe i koppen;)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-07-03 21:08
Det var på gränsen till en för stor fisk för gjusen. De brukar inte dyka på så stora fiskar i min närvaro. Men visst kan de dyka på riktigt stora fiskar när de själva är ute på jakt utan mänsklig närvaro :)
Tack så jättemycket Gunte :)
Haha ja den här gången var det bara kaffe, skulle köra bil sen 😄
Fantastiska bilder och berättelse Joakim.
Som alltid.
En vän som Stig är en skatt. Jag väntar på nästa blogg!!!
Mvh
Marcin
Svar från Joakim88 2023-07-03 21:10
Tusen tack Marcin :)
Stig är en skatt, utan honom hade jag knappast kunnat hålla på med örnprojekt eller liknande 🙏🏻
Vad kul 😁
Häftig och bra fina foton i hela serien men åtta nio sticker ut.
Stiltje känns igen. Fasen vad man jobbar hårt även om jag lovat mig dämpa tempot är det svårare gjort för man vill blir klar innan långa vintern.
Synd om det är färre rovfågel
Sagt det innan men det märks här. Gjusen har inte återvänt till det bo jag hittade och de andra, även det är tomt
Men du har många otroliga foton och rätt bra närhet till rovisarna
/N
Svar från Joakim88 2023-07-06 20:13
Tack så mycket Nini:)
Ja men precis så är det ju. Håller på att måla utvändigt just nu, tyvärr för mycket regn ibland.. Samt lite små renovering inomhus.
Det låter ju tråkigt att höra att det är mindre hos dig också.
Jaså det med.. Trist..
Ja jag har ju det, och de får vara ostörda här vilket är bra :)
Otroligt läckra bilder och fin berättelse. Vilket tålamod du har, beundransvärt!
Hälsningar Halina
Svar från Joakim88 2023-07-14 07:27
Tack så jättemycket Halina :-)
Det är helt fantastiska bilder, särskilt det magiska lyftet ur vattnet. Höll på i flera år och vann en näktergals förtroende, endast närheten, ingen mat, tog nära bra bilder, nästa år var den inte där, de lever ju inte så länge.
Svar från Joakim88 2023-07-18 21:08
Tack så jättemycket Stefan :)
Det där är spännande. Båda gjusarna här i serien har jag hållit på med i snart 3 år. Känner igen båda. Den ena är riktigt stor samt har en svart prick i ögat. Den andra är betydligt mindre och har fyra bruna prickar på höger ben :)
De känner nog igen mig med då det är samma gjusar som återvänder hit till dessa bon 🙏🏻