Bukarest en blandad stad

Allmän uppfattning är att Bukarest är mycket typisk kommunistiska stad, med slitna flerfamiljshus och inget särskilt utöver detta förutom det gigantiska Parlamentspalatset, det är inte hela sanningen. Den kommunistiska arkitekturen passar inte in i stadsbilden när det gäller att exponera den 1800- och tidiga 1900-talsarkitekturen som finns överallt i staden. De flesta byggnader som fanns vid 1920-talets slut är fortfarande kvar, trots den kommunistiska omorganiseringen av staden.

på många platser kan man se att staden är under upprustning, fortfarande finns gamla slitna byggnader mitt i centrum bland nya glaspalats.

Nicolae Ceaușescu ville precis som många andra kommunistiska ledare bygga en kommunistiskt utopi i klassisk stil, det gjorde han med den gigantiska parlamentsbyggnaden och gatan som leder dit.

 

 

Inlagt 2015-05-06 08:33 | Läst 2128 ggr. | Permalink
Intressant! Bra fotat.
- hawk
Svar från Turbo56 2015-05-06 19:24
Tack Håkan, staden är lite ovanligt resmål men ganska spännande.
Intressant och mycket fint fotograferade bilder som gör sig väldigt bra i svartvitt. Man måste ändå säga att parlamentsbyggnaden är mäktig att se på...
Ha det bra!
Svar från Turbo56 2015-05-06 19:28
Tack Mikael, viss tusan är Ceaușescu´s byggnationer imponerande, fast det känns ändå lite speciellt att se gamla romerska idéer förverkligade i betong, men det är pampigt och läckert att fotografera.
Fast jag tycker bättre om stadens äldre delar.
Parlamentsbyggnaden är ju förstås pampig...men jag gillar din sista bild där gammalt speglar sig i nytt... Tycker du fick till väldans snyggt "blänk" i den bilden.
Svar från Turbo56 2015-05-07 07:31
Tack Lena, bankpalats ser nästan likadana ut i hela världen, Bukarest inget undantag.
Glasfasader ger en del möjligheter, men de kan även bli helt döda, här tog jag bilden i motljus så att den belysta fasaden skulle speglas ljus.