Hundpromenad

Eftersom jag har några olika kamerasystem som jag växlar mellan, så kan jag inte låta bli att reagera på färgskillnaderna.
Sony kan ibland ge lite blåstick, Fujifilm är lite mer avmätta och Nikon ger fylliga klara färger.

Den första och sista bilden är tagna med Sony RX1r och den mittersta bilden med Nikon D750 och Micro Nikkor 105/2,8.

Inlagt 2021-10-17 12:26 | Läst 744 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Jag skrev en gång ett blogginlägg om just detta ämne. Nämligen att de olika kameratillverkarna har sina egna färguppfattningar - jag kallade dem "simuleringar" för att provocera lite :-)
Som du kanske vet har jag även kameror från Nikon, Sony och Fuji. Med min NIKON D700 och min Sony a6000 och Sony RX100II använder jag deras vanliga färgprofiler. Det är en helt annan sak med min Fujifilm X100F, där jag tycker att deras standard från fabriken (som är Fuji Provia) är lite blek, men väldigt användbar som utgångspunkt. Jag utnyttjar de möjligheter som Fuji erbjuder med sina filmsimuleringar och gör också mina egna, det är faktiskt halva nöjet med deras kameror - tror jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag gjorde också mina egna justeringar i min D700. Jag körde RAW under en längre tid innan jag justerade i kameran. Jag har kört jpg med min Fuji hela tiden.
Ursäkta den långa kommentaren. :-)
Svar från Turbo56 2021-10-18 07:30
Tack Erik, det är alltid trevligt med långa kommentarer.
Jag är kanske lite för petig med hur jag vill att bilderna skall se ut så jag arbetar med raw och gör varje bild unikt, precis som på den gamla goda tiden.
Jag kör i princip bara jpg när bilderna skall levereras från mobil.
Jag har försökt använda kamerornas förinställningar men tycker inte att det blir riktigt som jag vill, nu är det mitt eget fel om bilderna blir dåliga, inte kamerans.
Ha en fin dag
Stefan
Härliga bilder nen svårt att jämföra när det är olika motiv. Kör du RAW el jpeg?
Svar från Turbo56 2021-10-18 07:22
Hej
Tack Björn, för att minimera kameratillverkarens egna tolkningar kör jag RAW, det är då jag märker att jag måste minska blått framför allt i skuggor när jag kör Sony,
Nikon har allmänt klara och fylliga färger, när jag fotograferar natur använder jag i princip filerna som de är.
Fujifilm har lite blekare färger och passar framför allt bra för porträtt.
Hälsningar
Stefan
Erik Madsen 2021-10-18 13:17
Hej igen Stefan.
Inte för att vara för påträngande eller påståelig, men Fujis legendariska "Velvia" kan vel inte precis kallas bleka färger? :-) :-) När jag använder den simuleringen får jag olika kommentarer-antingen är den bra för landskap eller så är den för starkt i färgerna :-)
Smak och behag, som också med alla olika åsikter och attityder till svartvitt!
Vänliga hälsningar från Erik